Lucian Dan Teodorovici la Suceava si Radauti: spectacol-lectura si lansare de carte

Lucian Dan Teodorovici la Suceava si Radauti: spectacol-lectura si lansare de carte

Detalii

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 10 ani si 6 luni
Vizualizari
880

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lucian Dan Teodorovici la Suceava şi Rădăuţi: spectacol-lectură şi lansare de carte

Lucian Dan Teodorovici revine la Suceava şi Rădăuţi cu un spectacol-lectură pentru care semnează textul şi regia. Cu acest prilej, Lucian Dan Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie, va vorbi despre volumul său de teatru Unu + unu (+ unu…). Nişte comedii, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.

Luni, 27 octombrie, de la ora 20.00, la Lounge Padrino (foaierul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor) din Suceava, va avea loc prima reprezentaţie a spectacolului-lectură şi lansarea volumului Unu + unu (+ unu…). Nişte comedii. Alături de autor, va vorbi criticul literar Sabina Fînaru.
Marţi, 28 octombrie, de la ora 17.00, la Biblioteca „Tudor Flondor” din Rădăuţi, va avea loc spectacolul-lectură şi lansarea cărţii în prezenţa autorului.
Distribuţia spectacolului-lectură este următoarea: Ionuţ Cornilă (Cristian), Dumitru Năstruşnicu (Tânărul 1), Alex Iuraşcu (Tânărul 2), Adian Marele (Cumnatul), Delu Lucaci (Reportera), Ancuţa Gutui (Cameramanul), Andreea Spătaru (Povestitorul).
Spectacole susţinute de Compania Doitreizeci din Iaşi. Evenimente susţinute de cotidianul Crai nou, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Centrul Cultural Bucovina şi Librăriile Alexandria.

Cum arată lumea pentru un sinucigaş cocoţat pe-un stîlp? Mai mică, mai uşor de înţeles, mai plină de umor decît atunci cînd te afli în mijlocul ei. Ce se întîmplă într-un teatru cînd regizorii şi actorii s-au săturat de lipsa de respect a spectatorilor? Răspunsul este destul de sumbru pentru cei din sală, însă spectacolul comic e asigurat. Şi, în fine, care este legătura dintre elefanţii roz, elefanţii galbeni şi oamenii cu care se întîlnesc pe „terenuri” imaginare? E una care ne lasă dezbrăcaţi în public, ridicoli şi totuşi veseli, în tristeţea noastră. Cele trei comedii cuprinse în volum deschid, cu mijloacele absurdului, trei perspective inedite, cuceritoare, asupra unei lumi care, chiar dacă pare imposibilă, e exact lumea noastră.
„Dintotdeauna m-am visat prozator. Şi cam atît. Cîndva, cu destui ani în urmă, spre a exersa dialogurile în folosul cărţilor mele de proză, am scris o piesă de teatru. A fost premiată în cîteva rînduri, a fost pusă în scenă, a avut un succes mai mare decît tot ce scrisesem pînă atunci. Ceea ce nu mi-a dat totuşi idei. Peste alţi cîţiva ani, m-am înscris la Facultatea de Teatru, în primul rînd pentru a-mi îmbunătăţi modul de a construi relaţii între personaje şi a reuşi să vizualizez mai bine spaţiul într-o naraţiune, ceea ce m-ar fi ajutat, fireşte, să scriu mai bine proză. Am sfîrşit prin a mă îndrăgosti de teatru şi a pune în scenă spectacole. Dar nici măcar asta nu mi-a dat ideile peste cap. De-o vreme însă, mă străduiesc să scriu un nou roman. În locul lui, m-am trezit, habar n-am cum, scriind «sfîrşit» la finalul acestui volum. Nu-s perfect lămurit nici acum, mărturisesc, în privinţa relaţiei mele cu teatrul. Dar măcar am intrat, în sfîrşit, la idei.” (Lucian Dan Teodorovici)
Lucian Dan Teodorovici (n. 17 iunie 1975, Rădăuţi) este scriitor, regizor de teatru şi scenarist de film şi televiziune. Este totodată coordonator al colecţiei „Ego. Proză” a Editurii Polirom şi senior editor al săptămînalului Suplimentul de cultură. Între 2002 şi 2006, a fost redactor-şef al Editurii Polirom.
A debutat ca regizor de teatru în 2013, cu spectacolul Prăpădul (după un text de Attila Bartis), la Teatrul Naţional din Iaşi. Tot în 2013, a pus în scenă la Ateneul Tătăraşi din Iaşi spectacolul Sînt o babă comunistă, o dramatizare după cartea semnată de Dan Lungu. Ca dramaturg, a fost selectat în volumul Antologia DramatIS (Editura Cartea Românească, 2008). Cărţi publicate: Cu puţin timp înaintea coborîrii extratereştrilor printre noi (1999, 2005), Lumea văzută printr-o gaură de mărimea unei ţigări marijuana (2000), Circul nostru vă prezintă: (2002, 2007), Atunci i-am ars două palme (2004), Celelalte poveşti de dragoste (2009, 2013), Matei Brunul (2011, 2014). Cărţile sale au fost traduse şi publicate în SUA, Franţa, Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Macedonia şi Turcia.