Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Petreceri/Concerte
Modificat
acum 5 ani si 1 luna
Vizualizari
287

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sala „Capitol" vineri, 3 aprilie 2009 , ora 19

CONCERT SIMFONIC

Orchestra simfonica a Filarmonicii „Banatul" Timisoara

Dirijor: MISHA KATZ

Franta

Solista: ALINA BERCU

Program:

J. Sibelius: Finlandia, op. 27

Ed. Grieg: Concertul in la minor pentru pian si orchestra, op. 16

C. Saint-Saëns: Simfonia a III-a in do minor, op.78


Vineri, 3 aprilie 2009, ora 19, sala „Capitol"

De la concertul de deschidere a stagiunii 1999 - 2000 a Filarmonicii „Banatul", melomanii timisoreni nu au mai avut prilejul sa asculte in direct minunata lucrare care este Simfonia a III-a in do minor, op.78, compusa de Camille Saint-Saëns. Meritul programarii ei in concertul de vineri, 3 aprilie, ii revine dirijorului Misha Katz, din Franta, care va conduce seara muzicala de pe scena salii „Capitol". Atractia concertului nu este numai programul despre care vom vorbi mai jos, dar si prezenta acestui dirijor cu faima, care se afla pentru prima data in fata publicului din Timisoara.

Deschiderea concertului o va face Poemului simfonic „Finlandia", al 26-lea opus al compozitorului Jean Sibelius. In 1899, cu ocazia unui festival al presei, Sibelius este solicitat sa compuna piese ilustrative pentru cateva tablouri ale festivalului care infatisau scene istorice. Cum ele se refereau la istoria zbuciumata a Finlandei, traditional era sa incheie piesele cu imnul national, dar considerand prea comoda aceasta rezolvare, compune un poem simfonic, care, cu toate titlurile pasagere avute in timp, datorita cenzurii autoritatilor, ramane definitiv in istoria muzicii ca „Finlandia". La un moment dat, lucrarea a fost chiar interzisa de autoritati, iar in 1904, Sibelius a fost obligat sa o prezinte sub numele de Improvizatie pentru orchestra.

Cu toate accentele tragice intalnite in discursul muzical, atmosfera este preponderent optimista, eroica. Este o manifestare a aspiratiilor finlandezilor pentru libertate si a increderii in fortele renascute ale tarii.

In continuare vom asculta Concertul pentru pian si orchestra in la minor, op. 16, de Edvard Grieg, care nici nu are nevoie de prezentare pentru ca este binecunoscut si foarte iubit la Timisoara, ca si pretutindeni. Este una din cele mai importante si caracteristice lucrari ale lui Grieg -datorita inventivitatii si invesmantarii melodice si a unei orchestratii pline de fantezie si originalitate. Desi compozitorul era un excelent pianist, totusi el a incredintat premiera concertului, din 3 aprilie 1869, pianistului Edmund Neupert. Vineri seara va fi interpretat de pianista Alina Bercu.

Cand Gounod a ascultat pentru prima data Simfonia a III-a a lui Saint-Saëns a exclamat: iata-l pe Beethoven al Frantei! In perioada aceea, simfonismul francez se manifesta destul de lipsit de vigoare, astfel ca lucrarea lui Saint-Saëns aducea o promisiune de regenerare atat de asteptata in societatea culturala. Scrisa la cererea secretarului Societatii Filarmonice Regale din Londra, Simfonia a III-a este expresia unui talent aflat la apogeu. Ea are particularitati atat in structura cat si in continut. Este cunoscuta in lumea muzicala ca Simfonia cu orga pentru ca autorul acorda acestui instrument un rol important in partitura. Structural, simfonia contine doua sectiuni mari, dar in interior se pot recunoaste cele patru miscari obisnuite ale simfoniilor clasice. Foloseste materialul tematic in mod ciclic si dezvaluie o adaptare la teoriile dezvoltarii tematice, care apartineau lui Franz Liszt. De altfel, el a dedicat simfonia prietenului sau, Liszt, dar cum in acelasi an, 1886, acesta a murit, a schimbat textul, care a ramas: in memoria lui Franz Liszt. Premiera a avut loc la Londra, la 9 mai 1886, sub bagheta compozitorului.

Mircea Tataru