Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Vesta

ASTROLOGIE, TAROT si liber-arbitru

Rate this topic

Recommended Posts

Prima Parte(Astrologia)

Prima controversa ar fi: ce sunt Astrologia si Tarotul? Unii spun ca ar fi stiinte sau arte, altii spun ca ar fi niste escrocherii. Orice ar fi ele, au rezistat trecerii timpului si atacurilor din partea celor care au incercat sa le distruga.

Cel mai vechi document care atesta existenta Astrologiei este un vechi zodiac hindus, avand o vechime de 12.000 de ani. Acest zodiac are in centru Soarele, iar pe un cerc in jurul sau 8(opt) planete: deci in total 9 planete. Nu poti sa nu te intrebi ce civilizatie cunostea acum 12.000 de ani 9 planete, cand ultimele 3 planete ale sistemului solar au fost descoperite, de fapt, in ultimii 230 de ani: Uranus a fost descoperit in 1781, Neptun in 1846, iar Pluton in 1930.

Este demn de remarcat ca Einstein, care s-a apucat sa invete astrologia cu intentia de a demonstra falsitatea ei, a sfarsit prin a recunoaste si a folosi informatiile astrologice. Acestea l-au determinat sa renunte la dezvoltarea teoriei campurilor unificate(pe baza careia a avut loc si celebrul experiment Philadelphia), dandu-si seama ca omenirea nu este inca pregatita sa inteleaga implicatiile acesteia.

Redau cateva din opiniile unor personalitati din diferite domenii vis-a-vis de Astrologie sau din scrieri sacre:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A doua parte(Tarotul)

Despre Tarot, se stiu mult mai putine lucruri, existand si mai multe controverse privind originea lui. In acceptiunea cotidiana, el reprezinta un joc de carti.

Dupa unii, Tarotul reprezinta sinteza intelepciunii unor initiati evrei. In sprijinul acestei teorii, sta denumirea lui care pare sa provina din numele cartii sfinte ebraice, TORA. Literele acesteia, scrise in forma de cerc si citite invers, formeaza exact numele de TAROT. Aceasta varianta este sustinuta si de unele similitudini care s-au stabilit intre cele 22 de litere ale alfabetului ebraic si cele 22 de carti importante ale Tarotului.

Altii sustin ca Tarotul este expresia cunostintelor unor initiati egipteni, de la care au fostulterior preluate de catre evrei. Mai exista varianta ca originea jocului ar fi in India,de unde ar fi fost adus in Europa de catre tigani, acesti peregrini nelinistiti si neobositi ai vremurilor.

Mai exista o teorie, absolut tulburatoare, ca originea Taotului se afla pe Atlantida, continentul misterios inghitit de ape. Locuitorii Atlantidei aveau acces la multe invataturi sacre si magice, dar pentru ca au uitat sau au nesocotit legile divine, zeii au decis pedepsirea lor. Un sir de cataclisme a lovit regatul, scufundandu-l in mare. Dar, un numar estrans de atlanti au migrat catre Egipt si America, raspandind cunostintele divine numai unui grup restrans de persoane.

Sincera sa fiu, am depasit de mult aceasta faza a intrebarilor referitoare la ce sunt Astrologia si Tarotul, dandu-mi seama ca sunt prea mica pentru un subiect atat de mare si ca, probabil, aflarea originii lor are tot atat de multe sanse cat aflarea originii omului.

In schimb, m-a framantat mult mai mult daca exista liber-arbitru si daca, in situatia unui raspuns afirmativ, ele respecta acest concept.

Desi prin nastere sunt crestin-ortodoxa, recunosc ca nu sunt o practicanta asiduă a acestei religii si asta, pentru ca desi am cel mai mare respect pentru cei care il cauta pe Dumnezeu intr-o religie sau alta, gandesc si simt ca sarmanul Dionis al lui Eminescu:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A treia parte

Si am ajuns iarasi la controversa care are, intr-adevar, implicatii mult mai importante.

Exista sau nu LIBER-ARBITRU si Astrologia si Tarotul le respecta?

Am aplicat principiile logicii pentru ca este evident ca o varianta o exclude pe cealalta.

1.Prima ar fi ca NU EXISTA LIBER-ARBITRU si ca ceea ce facem, decidem sau ni se intampla in fiecare moment al vietii noastre, este stabilit cu mult timp inainte, independent de noi.

Si atunci mi-a venit intrebarea fireasca: de ce sa fiu raspunzatoare pentru un rol pe care-l joc? Nimeni nu baga la inchisoare un actor pentru ca a jucat un rol de criminal! Daca nu fac decat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×