Jump to content
Forum Roportal
6834728

Psihologia geniului

Rate this topic

Recommended Posts

Propun ca aici sa postati articole,citate,carti,sa initiati dezbateri despre conceptul de geniu(din perspectiva psihologiei;trasaturi/caracteristici psihice,mecanisme...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

    Genialitatea,in opinia multora, ar fi o trasatura speciala, ceva unicat, apartinand doar catorva persoane. Aceasta minoritate poate fi usor recunoscuta dupa cele trei principii enuntate de Arthur Schopenhauer: anormalitatea gandirii, dorinta puternica de a pune la dispozitie si altora ideile sale dintr-o generozitate atipica si, din pacate, acestea vin la pachet cu solitudinea. Desigur, un geniu stie ca este un geniu, de unde si simtul singuratatii. De exemplu, Eminescu, un cunoscut adept al filosofiei lui Schopenhauer reda toate cele 3 principii in binecunoscuta poezie, scrisoarea 1.

     Insa, in acceptiunea mea, genialitatea nu este o capacitate oferita doar unora, ci este o trasatura innascuta a tuturor fiintelor vii si inteligente. Diferenta o face, desigur constientizarea ei. Astfel, fiecare persoana este un geniu intr-un anumit domeniu, doar ca, fie nu l-au gasit inca, fie l-au gasit dar l-au neglijat. Binenteles ca o autoanaliza si o buna cunoastere a sinelui poate dezvalui geniul ascuns. Diferenta o fac deci oamenii care, atunci cand o idee stralucita le trezesc din monotonie neuronii, nu o alunga, ci persista asupra ei, pana descopera genialitatea ei. Cine ar mai fi fost Einstein, daca, in timpul vietii sale cotidiene, nu s-ar fi oprit la intrerbarea "de ce" ?Un simplu functionar. Sau Ramanujan care vedea intr-un simplu numar, un infinit ?

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acum 1 oră, NicolaeT a spus:

Eu sunt geniu si va pot spune ca nu-i nicio fericire.

Ar trebui sa fii si fericit, din moment ce tu te consideri ca esti " un geniu "! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×