Sari la conținut
Forum Roportal
6834728

Fotbalul si structura psihologica

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pentru ca barbatilor le place jocul. Biologii sau doctorii vor putea spune mai bine care-i chestia cu hormonii masculini, insa din echilibrul lor rezulta la barbati o competitivitate mare si o inclinatie catre jocurile de competitie. Fotbalul este unul din jocurile populare in lumea occidentala si unul din modurile prin care societatea canalizeaza si antreneaza aceasta competititvitate inca de la varsta copilariei.

 

Eu pot sa spun de ce imi place mie personal: fiindca (spre deosebire de haltere sau tir cu arcul de exemplu) fotbalul este un sport care care ofera o mare varietate de situatii (de la aparare, temporizare, pressing, la atac in formule diferite in zone diferite ale terenului), un sport cu faze care pot sublinia punctele tari ale unei echipe (viteza, pase puternice, precizia jocului din una sau doua atingeri sau dimpotriva - virtuozitatea driblingurilor, a preluarilor, jongleriile si schimbarile de directie imprevizibile: ori sunt echipe care combina cele doua laturi).

 

Este un sport care care pentru o problema simpla (de a duce mingea in poarta adversarilor) gaseste un milion de solutii, fiecare faza fiind in felul ei unica. Acest sport mai este atractiv si pentru suitele de executii tehnice uluitoare, care pot defini ele insele sporturi independente: lovirea acrobatica a mingii, repunerea ei in joc prin salturi pe care si gimnastii le invidiaza, driblinguri care schimba locul si directia mingii in fractiuni de secunda, suturi cu asemenea viteza sau efect de rotatie (gen foglia secca) incat numai reluarea cu incetinitorul poate arata ce s-a intamplat. Sunt lucuri foarte interesante: precizia cu care mingea este trimisa 20, 30 sau chiar 50 de metri si care ajunge ca pusa cu mana la piciorul coechipierului sau precizia cu care mingea sutata se duce exact intr-un anume loc ori stiinta cu care unii jucatori se plaseaza exact acolo unde va veni mingea, coordonarea lor, toate aceste lucruri fac uneori ca fotbalul (atunci cand e jucat frumos) sa poata fi vazut ca un fel de balet.

 

Complexitatea lui mai vine si din faptul ca jocul este rezultanta imprevizibila a interactiunii a 22 de jucatori (spre deosebire de 2 sau 4 la tenis), fiecare jucator cu viteza, conditia fizica, miscarile, indemanarea proprie. O mie de factori pot influenta jocul (si chiar o fac). Ca sa nu mai vorbim de ce se afla in spatele jucatorilor: doua echipe de antrenori si staffuri tehnice, conceptii diferite de joc (si chiar publicul).

 

Ce nu-mi place de multe ori la fotbal este marlania unor spectatori si uneori si a unor jucatori. Adesea ma irita si intreaga industrie indecent de bogata care a facut corp comun cu fotbalul.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sunt multe argumente pentru care fotbalul a devenit popular: e un sport ce e placut de privit si la tv si din tribune(aici e mai mult de argumentat), e f. complex(mult mai complex decat tenisul unde se misca mingea stanga, dreapta pana cand unul o pierde), se poate face o paralelă cu munca in echipa din viata de zi cu zi, este spectaculos, e usor/necostisitor de practicat, aproape toti am jucat fotbal in copilarie.

 

partea cea mai interesanta(pt mine cel putin) este ca fotbalul combină f. bine inteligenta si aptitudinile fizice. la rugby se foloseste prea multa forta ceea ce il face neplacut. la fotbal e exact cat trebuie. nici prea putin nu e bine cum e la handbal sau baschet unde orice impingere e fault.

 

alta parte interesanta e modul de a se inscrie. punctul de la fotbal iti aduce o bucurie mult mai mare decat punctul de la handbal de exemplu. unii fotbalisti descriu bucuria inscrierii unui gol ca maximul din ce au trait in viata lor, mult peste placerea unui orgasm de exemplu.

 

conteaza mult si cultura ţării in care cresti. e cumva ca si muzica, te nasti in Jamaica o sa-ti placa reggae. in USA nu e un sport popular, americanii spun ca e mai mult pentru fete iar fotbalul american e pt baieti. nici prin Asia nu e prea popular.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×