Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

M-am gandit sa postam aici diferite pilde crestine .

Nu toate deodata , cateva pe zi .

 

O sa incep eu cu o pilda care m-a impresionat mult :

 

 

În Săptămâna Mare un ziarist a venit la un părinte să îi ia un interviu. I-a arătat lista cu întrebările pe care vroia să i le pună. Părintele i-a zis:

- Eu la întrebări de genul ăsta nu răspund.

- De ce, părinte? Doar avem nevoie de un interviu pe teme religioase.

- Am înteles asta. Problema este că, dacă as răspunde la întrebările tale, nu as putea ajuta pe nimeni să fie mai aproape de Dumnezeu. Vezi tu, presa, televiziunile încearcă să sugrume ceea ce e mai de pret în om - legătura lui cu Dumnezeu. Pentru că omul rupt de Dumnezeu e mai usor de manipulat, digeră tot ce i se dă. Si, pentru că omul se gândeste uneori la Dumnezeu, voi îi dati articole sau emisiuni care nu au aproape nici o legătură cu viata sa duhovnicească. Se apropie Pastele, dar pe voi nu vă interesează decât ce obiceiuri păgâne se mai păstrează în unele sate sau alte ciudătenii. E problema voastră. Dar eu nu pot vorbi despre Pasti ca si cum ar fi o sărbătoare lumească, când de fapt aceasta este cea mai importantă sărbătoare a tuturor crestinilor. Si chiar privitor la Pasti, pe voi nu vă interesează ca omul să stie că bucuria praznicului acesta nu o pot simti decât cei care se spovedesc si se împărtăsesc, vă interesează dacă la masă crestinii trebuie să mănânce neapărat carne de miel.

- Părinte, dar eu fac ce mi se cere.

- Stiu, nu am nimic cu tine, asta e mass-media. Dar, fără să îsi dea seama, preotii care răspund la astfel de întrebări numai ca să apară la televizor sau în ziare îi sprijină pe cei care vor să dărâme credinta crestină. Si eu nu vreau să fiu părtas la asa ceva. Când vei sti să mă întrebi ceva cu adevărat de folos pentru cititori, te poti întoarce să îmi iei interviul. Până atunci, rămâi cu bine.

___

 

Si pe aceeasi tema una mai veche :

 

 

Doi filosofi au mers la un bătrân si l-au rugat să le spună un cuvânt de folos. Dar bătrânul tăcea. Iarăsi i-au zis filosofii: "Nu ne spui, părinte, nimic?". Atunci le-a răspuns bătrânul: "Că sunteti iubitori de vorbă iar nu filosofi adevărati stiu si vă spun până când vă veti învăta a vorbi, nestiind ce grăiti. Aceasta să vă fie filosofia: să vă deprindeti pentru cele de moarte si pentru liniste si să vă păziti pe voi cu tăcere". (15-421) .

 

 

 

Sursa : http://www.sfaturiortodoxe.ro/patericul-mirenilor.htm

( 187 pilde moderne crestine ) .

_____

 

PS : Imi pare rau daca mai exista un topic pe acelasi subiect .Daca exista va rog stergeti-mi tema si copiati-mi pilda asta , in acel topic .Multumesc !

 

Oricine doreste sa mai adauge o pilda ( din alte surse daca este posibil ca sa nu ne repetam ) este incurajat sa o faca .

Rog batatorii de joc sa stea deoparte si sa nu raspunda daca nu-i intereseaza , ca sa nu deviem tema spre subiectul la care se indrepta toate topicele din aceasta arie a forumului :conflictul continuu intre atei si credinciosi ( exista/nu exista Dumnezeu ) .

Multumesc pentru intelegere !

Editat de Neverknow1
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Si cea de-a doua si ultima , pe ziua de azi ,( nu o sa mai intru pe forum ,asa ca vreau sa fiu sigur ca am spus-o ) :

 

Despre mandrie si nepasarea fata de aproape .

 

O femeie a venit la duhovnic si i-a spus:

- Părinte, anul trecut, de Crăciun, mi-ati dat canon să învăt câtiva psalmi si să îi rostesc ori de câte ori pot. Si mi-ati dat binecuvântare ca în fiecare zi de vineri să ajunez, si să încerc să nu mai clevetesc si să nu mai vorbesc fără rost. Am învătat pe de rost toată Psaltirea, am ajunat nu numai vinerea, ci si lunea si miercurea. Iar de vorbit, am început să vorbesc din ce în ce mai putin, si la serviciu toti mă lasă în pace, mă privesc ca pe o ciudată. Tac aproape tot timpul. Îi salut pe colegi când vin si când plec, iar în rest nu am nimic de împărtit cu nimeni. Am citit o carte despre marii pustnici yoghini si m-am gândit că trebuie să duc si eu o viată mai aspră.

- Ti-am spus eu să înveti toti psalmii?

- Nu.

- Ai zis psalmi?

- În fiecare zi spun o Psaltire întreagă.

- Trebuia să vii să îmi ceri binecuvântare pentru asa un canon. Spune-mi, îti dai seama când te ispiteste mândria?

- Părinte, asta este singura mea patimă. Că mă tot compar cu altii, si îmi dau seama că nimeni nu e ca mine. Nu zic că sunt sfântă, dar, dacă nu as fi mândră, poate că as ajunge la sfintenie.

- Eu nu ti-am spus nici să ajunezi lunea, miercurea si nici să taci tot timpul. Ai făcut astea de capul tău si, prin mândrie, ai pierdut plata ostenelii tale. Nu esti la măsura la care să postesti atât si nici la cea la care să taci atât. Îl iubesti mai mult pe aproapele tău?

- Părinte, dar am încercat să mă ocup doar de desăvârsirea mea. Nu am mai avut timp să mă gândesc la altii sau să mă rog pentru ei.

- Degeaba ai postit, degeaba ai tăcut. Dacă vrei să dobândesti raiul, fă ceea ce îti spune duhovnicul. Eu stiu mai bine cum trebuie să urci pe scara virtutilor. Dar, dacă modelele tale sunt pustnicii yoghini, care erau înselati de puterile întunericului, cazi la rândul tău în înselare. .

Editat de Neverknow1
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

...

Asta da pilda crestina! Istoria e plina de fapte care dovedesc punerea ei in practica...

 

Cata iubire crestina, cata bunatate si indulgenta,cata intelegere pentru fiinta umana! Da, o pilda crestina suta la suta.

 

Va rog fara ironii .

Vreu ca in acest topic sa spunem doar pilde nu ca sa demonstram ca crestinismul este o religie rea sau cine stie ce altceva .

Sunt destule pilde crestine minunate , ale caror invataturi le-ar accepta chiar si ateii ,deci aveti ce scrie .

Asadar rog putina seriozitate .

Editat de Neverknow1
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Va rog fara ironii .

 

Pilda transmisa de Isus prin Luca si apoi scrisa de cineva dupa Luca, pentru tine este o ironie?

 

Eu am ingrosat doar concluziile finale ale pildei, adica invataturile ei:

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Va rog fara ironii .

Vreu ca in acest topic sa spunem doar pilde nu ca sa demonstram ca crestinismul este o religie rea sau cine stie ce altceva .

Sunt destule pilde crestine minunate , ale caror invataturi le-ar accepta chiar si ateii ,deci aveti ce scrie .

Asadar rog putina seriozitate .

 

 

Si noi ce trebuie sa intelegem din pildele tale? Ca doar cei ce se spovedesc si impartasesc de paste au voie sa se bucure? Ca trebuie sa-i dispretuim pe pustnicii yoghini? Prin ce ajuta asta crestinismul? Sau pe crestini?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

 

 

Daca ai fii fost cu adevarat crestin, dupa cum afirmi, ti-ai fi pus titlul preferential : " OM inainte de toate", si te-as fi crezut.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×