Sari la conținut
Forum Roportal
Tancut

Tai Chi Chuan

Postări Recomandate

TAI CHI CHUAN (TAIJIQUAN) este o forma de arta martiala interna, o meditatie in miscare, recunoscuta pentru efectele benefice asupra starii de sanatate. Tai Chi Chuan (dansul de viata lunga) a fost declarat in 1988 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii "cel mai bun exercitiu terapeutic cunoscut ".

 

Cuprinde mai multe forme, destinate atat cresterii fortei naturale, crearii unei stari superioare de relaxare, focalizare, disciplina, echilibru, armonie si raspuns intuitiv la mediul inconjurator, cat si dobandirii unor abilitati de lupta.

 

 

 

Beneficii pentru starea de sanatate

 

Ajuta la echilibrarea energetica a intregului organism, asigurand circularea energiei prin toate meridianele corpului. Are ca efecte:

 

  • stimularea sistemului nervos (Stimuleaza ambele emisfere cerebrale, solicita coordonarea complexa a mainilor si picioarelor, cu pastrarea unui echilibru perfect, creste puterea de concentrare, asigura un mental puternic si un psihic echilibrat.)
  • imbunatatirea posturii si echilibrului (Asigura pastrarea coloanei drepte in permanenta, dobandirea centrarii, stabilitatii, flexibilitatii.)
  • energizarea muschilor si articulatiilor, intarirea tendoanelor (Pune accentul pe puterea interna - intarirea tendoanelor si nu pe forta musculara.)
  • imbunatatirea respiratiei si a circulatiei sangvine (Respiratia este expresia balansului Yin-Yang, fiind esentiala in lucrul cu energia. Inspir la retragere si expir la avans sau lovire.)
  • imbunatatirea functionarii glandelor endocrine
  • ameliorarea functionarii organelor interne (Se realizeaza un masaj al acestora datorita miscarilor corpului si respiratiei abdominale profunde.)
  • cresterea vitalitatii

 

Executie

 

Inaintea inceperii exersarii tehnicilor de Tai Chi, practicantul trebuie sa fie calm, avand mintea golita de ganduri distractive, corpul si bratele relaxate.

In momentul exersarii, de la inceput pana la sfarsit, atentia se concentreaza asupra miscarilor, care trebuie sa fie relaxate si suple, fiind executate intr-un mod armonios.

Toate formele trebuie sa fie legate, fiecare miscare nascandu-se din cea precedenta si dand nastere celei urmatoare.

Viteza de executie este lenta si ritmul egal. (Miscati-va precum norii care se destrama incet in vintul de toamna)

Miscarile sunt circulare. Cheia miscarilor se afla in folosirea soldurilor drept ax; regiunea soldului trebuie sa fie relaxata, cufundata si dreapta.

Toate miscarile corpului, trunchiului, membrelor, ochilor, trebuie sa fie coordonate/ armonizate. Trunchiul se ridica si coboara lent si nu brusc.

Respiratia este profunda, uniforma, si in armonie cu miscarile executate.

 

 

Principii:

 

  • Inradacinarea in fiecare miscare ( A fi mereu conectat cu pamantul pentru ascensionarea energiei in corp si pentru manifestarea ei prin miscarile membrelor. Inradacinare, aliniere si conectare a intregii structuri cu pamantul, stabilitate.)
  • Mentinerea centrului de greutate in Tantien-ul inferior (A fi in echilibru prin recoborarea centrului de greutate in abdomenul inferior, locul Tantien-ului inferior, sediu al energiei vitale si al originii tuturor miscarilor practicantului.)
  • Respiratia profunda, abdominala (A respira abdominal, mentinand abdomenul relaxat, acumuland Chi-ul in Tantien si descarcandu-l prin lovituri in eventualitatea unei lupte. Respiratia calma, profunda, uniforma este cheia unei minti echilibrate si a echilibrului emotional.)
  • Deschiderea articulatiilor prin rotire (A privi incheieturile ca pe centre energetice unde Chi-ul poate fi generat si stocat. Prin miscarile subtile de rotire a incheieturilor se genereaza energie in tendoane, in timp ce prin miscarile ample este antrenata forta muschilor. )
  • Integrarea intregii structuri si spiralarea fortei pamantului (A relaxa picioarele, a se conecta cu forta pamantului si a roti labele picioarelor impingandu-le in pamant simultan. Energia urca de-a lungul coloanei, coboara prin fata corpului, fiind preluata si descarcata de maini.)
  • Diferentierea clara a Yin-ului si a Yang-ului (A alterna odata cu respiratia intre plin si gol, intre avansare si retragere, intre impingere si retragere, intre exteriorizare si interiorizare. Miscarile de atac, impingere, lovire se fac pe expir, iar cele de tragere, retragere, adunare se fac pe inspir. Greutatea corpului este sustinuta de catre piciorul Yang - cel care avanseaza, cel liber fiind Yin. )

 

Resurse imagine :

 

24%20form%20tai%20chi.gif

 

 

Resurse video

 

Introducere

 

Lectia 1

 

Lectia 2

 

Lectia 3

 

Lectia 4

 

Lectia 5

 

Lectia 6

 

Lectia 7

 

Lectia 8

  • Upvote 5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Felicitari pentru topic! Chiar daca si-a pierdut de multa vreme caracterul martial, Tai Chi Chuan este o forma de miscare excelenta. Iar efectele lui benefice au fost evaluate stiintific.

Stii de la ce vine termenul de arta martiala interna? De la faptul ca adeptii ei sustin ca pot manipula energia vitala, Chi-ul, in scopuri razboinice. :)

Editat de Brukner
  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

:)

Multumesc, ma intereseaza tema, orice informatii sunt binevenite. Mai ales cele referitoare la valentele sale terapeutice.

Link-uri catre studii care au evaluat efectele sale ?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca vrei, da.

Eu recomand insa, macar pentru inceput, practica intr-un grup supervizat de un instructor. Acesta iti prezinta miscarile, le explica pe segmente si demonstreaza inlantuirile lor. Nu stiu in ce masura poti invata singur executia corecta.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu ma pot baza doar pe constitutie atletica, ce-mi ofera mobilitate si pe faptul ca pot citi? Plus ca intimitatea imi sporeste capacitatea de asimilare.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×