Sari la conținut
Forum Roportal
impresie

Accesul si apelul la subconstient

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Eu am facut curs pentru asta! Sa spun mai multe? Numai ca nu are treaba cu filozofia.. Oricum Subcostientul are doua perspective cea de analiza si cea de executie! Cand intri in procesul de executie nu intotdeauna poti sti ce matrici informationale si emotionale ai! Subconstientul e intotdeauna ascultator! Cand intri pe partea de finisare si procesare a emotiilor vei gasi multe resurse dar si multe depozite pline de "praf".

Editat de Ea.
  • Upvote 5

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ce filosof ar fi acela care din cugetările sale le-ar exclude pe cele aferente subconstientului, acest element destul de important al fiintei umane, fiintă pentru care filosofia este singura disciplină care o cercetează cu

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ai răbdare. Vei vedea si legătura cu filosofia.

Totusi "asa grait-a zarathustra" m.a ajutat sa.mi descifrez propriile vise. Nu am loc sa spun cat a contat asta pt. mine si nici n.ar fi locul potrivit. Nu cred ca e nimerit a se trage linie intr filozofe si orice alta stiinta - chiar si matematica. Filozofia e stiinta spiritului si nu ar trebui abolita niciodata - datorita capabilitati de a filozofa omenirea si umanitatea inca exista.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Orice om are o latura a subconstientului care intra in actiune fie ca el realizeaza sau nu. Exemplul cel mai banal, dar sugestiv, pe care il cunoaste toata lumea este cu rezolvarea problemelor si gasirea solutiilor in vis. Dupa ce te-ai chinuit cu o problema careia nu i-ai aflat rezolvarea in stare de veghe, peste noapte subconstientul a pus cap la cap datele problemei, unele din ele uitate sau neaduse in lumina constienta, si te trezesti ca stii solutia (foarte simpla de altfel) sau o visezi. De aceea se si spune ca noaptea este cel mai bun sfetnic.

Se pare ca subconstientul lucreaza la comenzile pe care tot noi i le dam in stare de veghe, comenzi foarte clare, sustinute, orientate cu toate resursele spre un scop. Este ca si cum avem la dispozitie comori nebanuite, insa e nevoie de efort si sa sapam bine pana la ele. Alternativ, ai putea sa rogi pe altcineva sa te ajute, iar faptul ca expui datele problelei altcuiva te ajuta sa realizezi mai repede care este si rezolvarea.

Comunicarea de asemenea releva din adancuri aspecte esentiale, pe care nu suntem formati sau perfectionati sa le sesizam cu usurinta.

 

Comparatia psihicului uman cu un iceberg in care partea principala este sub apa, ascunsa, este destul de sugestiva pentru cei care nu prea dau importanta activitatii subconstiente. Se pare ca acest constient care ne defineste ca personalitate si comportament isi trage resursele dintr-un loc obscur, pe care tot noi l-am echipat prin experientele noastre trecute. De exemplu cand acumulezi in tine frustrari, nemultumiri, reprosuri nerostite, sentimente inabusite, esti ca o oala sub presiune si la un moment dat nici nu stii de ce dai pe dinafara si ai anumite izbucniri pe care nu ti le explici. Subconstientul noteaza totul, foarte fidel, este ca o banda magnetica, invechita si prafuita poate, dar cum nimic nu se pierde, nu stii cand te reintalnesti cu o situatie, un deja vu, un declic care readuce o experienta trecuta si nerezolvata la lumina. Cu cat e mai mare haosul interior cu atat va face mai multe ravagii si la suprafata, cu cat constientul rezolva problemele si dilemele inainte sa le claseze in subconstient, cu atat experienta va fi mai utila si pe viitor.

 

Subconstientul depoziteaza foarte multe informatii emotionale, de aceea este o resursa importanta pentru energia zilnica. Se mai spune ca pentru invatare de exemplu, e bine sa lasi o stare de tensiune inainte sa inchizi cartea (de exemplu te opresti din citit la jumatatea capitolului) pentru ca sa intretii curiozitatea iar subconstientul sa nu fie deconectat. A relua apoi invatarea cu sprijinul energetic al subconstientului va fi mult mai usoara, iar memoria va fi stimulata corespunzator. De aceea se pare ca este important cand pui punct si cand lasi lucrurile sa dospeasca, subconstientul primeste comenzi si se pune pe treaba. Depinde si de noi cum stim sa il folosim in interesul nostru constient.

 

Din punct de vedere filosofic, pot ghici ca atitudinea filosofica are legatura cu mirarea, acea disponibilitate a noastra care deschide portile subconstientului, netezeste calea spre o cunostere cat mai putin distorsionata de reziduurile experientelor nedorite, ale asteptarilor necorespunzatoare, ideilor proconcepute si biasurilor personale. Atitudinea de mirare este calea de a comanda subconstientului sa vina in sprijinul procesului nou de intelegere si sa selecteze din noianul de informatii numai pe cele care sunt benefice scopului propus.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Jung ne spune ca structura mentalului este compusa din trei sfere în interactiune permanenta, constientul-subconstientul-inconstientul.

 

Zoekmachine-optimalisatie-Limburg.jpg

Terminologia Yoga le afineaza continutul:

 

CONSTIENTUL

-dimensiune concreta

-stare de veghe

-gândire de suprafata si perceptia lumii exterioare

 

SUBCONSTIENTUL

- dimensiune subtila

- stare de vis

- tendinte mentale

- memorie individuala

 

INCONSTIENTUL

- dimensiune causala

- stare de somn profund

- tendinte colective

- memorie cosmica

 

Se spune ca mentalul contine toate secretele universului, toate cunoasterile trecute, presente si viitoare; el contine nenumaratele straturi de expresie de la cel mai subtil pâna la cel mai grosier.

 

Socrate a spus ca toate fiintele umane sunt însarcinate precum femeile de adevaruri pe care le ignoram. Asa se face ca atunci când citim sau auzim un adevar, îl recunoastem chiar daca acel adevar nu a fost verbalizat de noi însine.

 

Când auzim un adevar spus de X sau Y, suntem uimiti si frustrati în acelas timp. Frustrarile nu sunt decît autostimulentele intelectului individual pentru a-si developa curiozitatea, chiar daca vocea ignorantei se face auzita zicând - adica eu îs prost, X e destept, Y e inteligent si metafizica filosofica a Z-enul ne mai si spune ca precum literele au nevoie unele de altele pentru a forma cuvinte, asa si noi avem nevoie unii de altii pentru a ne structura si restructura intelectul-internetului individual.

 

Topicul pe care l-ai propus are legatura directa cu filosofia prin intermediul îndemnului Cunoaste-te pe tine insuti si vei cunoaste (cu uimire sublima) misterele Universului ! :good:

Editat de GeoFiloRo
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Jung spunea prostii, dar erau prostii atragatoare, e drept.

 

Ori ce scoala trebuia sa fie atragatoare pentru analfabeti si ale categorii sociale de ignoranti. Asa cum spune unul din principiile filosofice; omul e bun la baza, el spune prostii si face rautati din ignoranta. :read:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pare imposibil sa faci vreun progres directionand Subconstientul din Constient, cat timp Intelectul este limitat de propriile conceptii si este plin de indoieli si teama dar, prin urmare si-asa Dar...Fiinta noastra este dotata si cu Supraconstient.

Editat de LuciaD
  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×