Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Calin-copil_de_casa

Cadru legal deficitar pentru CAR si Asociatii de Proprietari!

Rate this topic

Recommended Posts

Doresc sa aduc in dezbatere o eventuala propunere legislativa prin care Statul sa aiba mai multa capacitate de a controla CAR-urile cat si Asociatiile de Proprietari.

Nu aduc in discutie subiectul evaziunii fiscale omniprezent in Romania la societatile comerciale si PFA-uri, cabinete medicale individuale samd., ca si coruptia la nivelul Organelor de control din ANAF.

 

Insa in cazul CAR-urilor avem foarte multe cazuri de delapidari, falsuri, ilegalitati care scapa legiuitorului pentru ca asociatiile fara scop lucrativ sau asociatiile de intrajutorare nu sunt controlate ca si societatile comerciale de catre Directia de Finante.

In mod asemanator, Asociatiile de Proprietari sunt constituite ca persoane juridice, se face un control de catre un cenzor (ca si la CAR - sau comisie de cenzori). Cadrul legislativ ii lasa sa se controleze vecini pe vecini, prieteni pe prieteni.

La un CAR am contabil care este cenzor la administratorul de bloc unde locuieste, iar administratorul e cenzorul CAR-ului. Adica ne controlam noi pe noi !

 

Finantele nu sunt interesate decat de plata impozitului si a taxelor pe venituri din salarii si /sau indemnizatii.

CAR-urile sunt institutii nebancare financiare - IFN. Pe ei nu ii controleaza nici Banca Nationala, nici Curtea de Conturi.

Foarte rar mai vine Fisc-ul la o reclamatie sau in cazul unor procese atunci cand se cearta intre ei pe ciolan, pentru ca aceste CAR-uri au fost adevarate "vaci de muls" pentru sindicalisti.

 

Se dau contracte la negru, se iau bani frumosi pentru facilitarea contractelor, pentru compensarea fondului cu imprumutul neachitat de persoana fara a percepe penalitati. Intr-un cuvant spaga si jaf.

In mod analog, nu stiu cat sau ce verifica cenzorii pe la Asociatiile de Prorietari, dar cu totii vedem cat de mult ne trag in piept admnistratorii. Nici aceste asociatii nu au un control eficient. Este un departament in cadrul Primariei care nu are autoritate, iar Fisc-ul nu prea intra nici pe teritoriul asta.

 

O fi Romania o tara unde hotia e la grad de cinste, dar trebuie facuta curatenie (in primul rand legislativ) si in cazul acestor entitati juridice (asta daca ne dorim sa mai stavilim putin hotia).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×