Sari la conținut
Forum Roportal
_Undying_

Vulpisor, de Sergiu Milorian

Postări Recomandate

Vulpisor de Sergiu Milorian e o carte (aparent pentru copii) pe care am citit-o de vreo 15 ori pe vremea cand eram copil. Nu stiam de ce imi place asa de mult.

 

Autorul din pacate nu e român, ci evreu. Se putea sa fie român? Ma indoiesc. Cine a citit cartea, va sesiza ca e cu mult peste ceea ce au putut realiza autorii români pentru copii.

 

Iata cartea aici:

http://www.scribd.co...orian-Vulpisor-

 

Despre autor:

 

Sergiu Milorian (pseudonim al lui Sigismund-Sergiu Zwiebel; 6 septembrie 1901, Bucureşti - 16 decembrie 1969, Bucureşti) este un prozator, traducător, gazetar şi autor dramatic. Părinţii se numeau Lori şi Michel Zwiebel, funcţionar comercial. Provenind dintr-o familie numeroasă, cu un nivel de viaţă modest,Milorian urmează clasele primare la Şcoala „Ronetti-Roman", apoi patru clase de liceu la „Cultura". De la 15 ani are modeste slujbe în comerţ şi frecventează asiduu teatrele, bibliotecile, aşezămintele culturale.

 

 

 

Autodidact cu lecturi masive, debutează în 1919 la gazeta „Socialismul". Din 1920 colaborează cu articole şi anchete pe teme sociale la „Dimineaţa copiilor", „Curentul literar", „Clipa", „Facla", „Zorile" etc. Devine gazetar profesionist, lucrând pe rând sau simultan, la „Facla", „Argus", „Rampa", „Comedia", „Mişcarea", „Ţara", „Gazeta" şi „Zorile". Ţine, ani de-a rândul, cronica dramatică la „Rampa" şi la alte periodice.

 

 

 

În timpul celui de-al doilea război mondial şi-a încetat activitatea în presă, ca urmare a interdicţiei introduse de legile rasiale. Activ în special la Teatrul „Baraşeum", pentru care scrie piese originale, scenarii ale unor spectacole de divertisment, face adaptări şi localizări, pune în scenă piese, organizează conferinţe şi concerte, va fi prezent şi în repertoriul altor teatre (companiile Colorado, Grigore Vasiliu-Birlic, Sică Alexandrescu, Bulandra) cu texte care nu vor fi semnate cu numele său. Din toamna anului 1944 îşi reia scrisul, colaborând la „Fapta" şi „L'Independance roumaine". Scoate singur, fără personal redacţional (dar cu colaborarea unor scriitori umorişti), revista de satiră şi umor „Papagalul".

 

 

 

În 1947 şi 1948 este consilier la Ministerul Artelor (pentru teatrele din provincie), în ultimii ani scrie la „Revista română", publicaţie cu difuzare în străinătate. Îşi reia şi activitatea propriu-zis literară, ca dramaturg (e vorba de scrieri modeste, reprezentate în epocă, dar needitate în volume), ca autor de teatru radiofonic, scenarii, adaptări (Scandal la trei papuci, O afacere cu devize, Fetiţa ta, Mic pitic, Ai cui sunt pantalonii? etc.), traduceri. De reţinut ar fi Năzdrăvăniile Vulpoiului, adaptare, sub formă de serial de televiziune, după scrierea eroi comică medievală.

 

 

 

Roman de Renart, pe când Furnicel (1954) şi Vulpişor (1969) sunt cărţi pentru copii, fără mari pretenţii, dar scrise cu haz, inge­niozitate, vervă. Misteriosul Mister Misterfield (1958) e o parodie cu intenţii satirice a romanului poliţist „occidental". Aurel Vlaicu (1962) se înscrie în categoria literaturii de popularizare, destinată tineretului, îmbinând procedee ale biografiei romanţate cu documentarea riguroasă. Milorian a îngrijit şi prefaţat ediţii şcolare din operele lui Ion Neculce, Anton Parm, Ioan Slavici, A.I. Odobescu şi I.A. Bassarabescu.

 

 

 

Opera

 

 

 

Furnicel, Bucureşti, 1954;

 

Misteriosul Mister Misterfield, Bucureşti, 1958;

 

Aurel Vlaicu, Bucureşti, 1962;

 

Vulpişor, Bucureşti, 1969.

 

 

 

Traduceri

 

 

 

• Octave Aubry, Regele Romei, Bucureşti, 1938;

 

• Israel Zangwill, O lună de miere, Bucureşti;

 

• Marica Stiernstedt, Atentat la Paris, Bucureşti, 1944;

 

• V. Berţe, Primii unsprezece, Bucureşti, 1951;

 

• Iaroslav Galan, Măreţia omului eliberat, Bucureşti, 1952 (în colaborare cu Gheorghe Cioclea);

 

• I. Laptev, Zorile, Bucureşti, 1953 (în colaborare cu Zinaida Scerbinin);

 

Povestiri bulgare, Bucureşti, 1954 (în colaborare cu Vlad Gheorghiu).

Dintre scriitorii evrei l-as mai mentiona pe Haralamb Zinca.

Nu toti evreii au fost ingeri ai luminii pe perioada comunista. Multi au fost instrumente ale securitatii.

vezi mai jos lista cu evreii tortionari

http://www.ioncoja.r...ei-1944-1965-1/

Editat de _Undying_

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Spune despre personaje.

 

E vorba de o fabula din ciclul romanul vulpii, care critica rautatea, coruptia, prostia; aparut in 1969 intr-un titraj de doar 20.000 exemplare, nu s-a mai reeditat pentru ca imparatia animalelor ilustrata in cartea Vulpisor se asemana prea tare cu epoca de aur a lui Ceausescu, unde soarecele era paznic peste bunatatile din camara leului, regele animalelor.

Editat de _Undying_

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×