Sari la conținut
Forum Roportal
Allexandrra

Liber-profesionist sau angajat?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ca sa iti organizezi timpul cum doresti, ca sa ai libertate de miscare, ca sa iti ramana deschise mai multe optiuni, pare de preferat sa lucrezi ca liber-profesionist. Ca sa iti asigure un "tatic" un venit lunar constant si plata diferitelor impozite si taxe, pt. socializare, contact direct permanent cu oamenii pare de preferat jobul full-time. Voi ce ati prefera si de ce? Ce calitati ar trebui sa aiba un liber-profesionist?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Subiect dificil... M-am razgandit de vreo trei ori ce sa scriu. Si daca sa scriu, normal... Dupa indelungi deliberari: cred ca depinde de toate - de persoana in cauza si de profesie. Sunt argumente si pro si contra, si nu se poate generaliza. O activitate de liber profesionist te obliga sa te implici din mai multe puncte de vedere si mult mai responsabil, se poate intampla ca uneori sa fii obligat sa lucrezi zi-lumina. Dar asta e posibil sa se intample si daca esti angajat. E posibil sa poti castiga mai bine ca liber profesionist. Pe de o parte faci ce vrei si ce crezi, dar esti si obligat sa duci integral povara riscurilor asociate deciziilor tale. In multe cazuri, activitatea de liber profesionist e foarte consumatoare de resurse (timp, energie...). Poate aduce cu sine mai multe satisfactii. Sunt si activitati de liber profesionist suficient de bine platite incat sa se castige suficient, in relativ putin timp. Deja, din ce am scris aici reiese cat de greu e sa exprimi o opinie legat de subiectul asta, la modul general. De aceea cred ca fiecare trebuie sa decida pentru el in functie de personalitate, temperament, profesie, resurse, ce e mai bine sa faca. In cele mai multe cazuri e mai usor sa fii angajat, sau macar mai comod. Si cand termini serviciul, de cele mai multe ori, te poti deconecta mai usor si sa te gandesti la ale tale. Dar nu totdeauna... Ca sa poti fi liber profesionist, iti trebuiesc desigur anumite abilitati. Trebuie sa ai initiativa, incredere in sine, energie, o profesie de care sa fii pasionat si care sa fie suficient de banoasa.

 

Eu as alege sa fiu angajat, ca is puturos, nu imi place sa ma implic, nu imi place sa imi asum responsabilitati, si nici sa imi transform pasiunea in profesie.

 

Probabil ca am reusit sa acopar 5% din cat se poate spune despre subiectul asta, sau nici macar. In fine, e parerea mea...

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am lucrat o perioada ca liber-profesionist (ma refer la o activitate cu forme legale, ca bani pe cont propriu am mai facut si cu anunturi pe okazii, par egzamplu) in calitate de tester pentru Konami si Atari. Trebuia sa le raportez bug-urile si sa vin cu sugestii la dezvoltarea jocurilor ce urmau sa fie lansate peste un an. Consider ca am lucrat ca liber-profesionist, deoarece 10 ore de jucat pe PC/consola nu le consideram a fi o munca, sau orice alta forma de exploatare.

 

Nu prea aveam parte de castiguri considerabile, dat fiind faptul ca mi se solicita sa testez mai mult pe PC, pe care trebuia sa-l upgradez in fiecare luna.

 

In ziua de azi, faptul ca ai un loc de munca este considerat un privilegiu.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ader la spusele lui "Nu Vreau" , si in completare vreau sa intaresc ideea de responsabilitate.

Nu e vorba doar de raspunderea pe care trebuie sa o ai asupra administrarii . Mai e si responsabilitatea pe care trebuie sa o ai, pt. mentinerea stabilitatii activitatii.

O sa spun clar la ce voi sa ma refer : Sa ai relatii, carora sa le dai mita pentru a inchide ochii, sau sa-ti faciliteze accesul la diverse oportunitati, fara de care nu te poti dezvolta.(Cine a inceput o afacere in Romania si spune ca nu a dat mita...ma abtin).

Cand esti la nivel de incepator nu prea simti, dar cand treci la nivel incepator-mediu...te dispera. Mai sus de mediu trec doar cei cu OOO. Eu n-am reusit.

Acum sunt angajat fara leafa.smile.gif

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Se subintelege, asa am inteles eu din cele spuse de tine, ca poate fi o capcana. Te atrage cu libertatea, cu posibilitatea de a te organiza cum vrei, dar te poti trezi coplesit de volumul de munca si de responsabilitati. Cam asa e. In afara de energie si celelalte calitati enumerate de tine pt. a fi liber-profesionist, adaug si capacitate deosebita de organizare. Aicea scartai eu foarte tare.

 

 

 

 

In ziua de azi, faptul ca ai un loc de munca este considerat un privilegiu.

 

Multe prostii sunt considerate privilegii in ziua de azi. Nu m-ar mira sa stea lucrurile asa si in privinta locului de munca.

 

 

 

 

(Cine a inceput o afacere in Romania si spune ca nu a dat mita...ma abtin).

Cand esti la nivel de incepator nu prea simti, dar cand treci la nivel incepator-mediu...te dispera. Mai sus de mediu trec doar cei cu OOO. Eu n-am reusit.

 

Sunt unii care au reusit. Poate ca e preferabil sa dai mita decat sa fii sclav.

 

Va multumesc pt. raspunsuri.

 

 

 

Editat de Allexandrra
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Da, Alexandra, e asa cum spui. Trebuie sa fii si organizat.

 

Pentru unii, o activitate independenta poate fi o capcana; nu ar reusi sa aiba rezultate grozave pe plan profesional, dar ar plati pretul de a-si face praf viata personala. Dimpotriva, pentru unii oameni, e cel mai bun lucru pe care il pot face, sa fie independenti. Ramane la inspiratia fiecaruia sa aleaga ce e mai bun pentru el insusi.

Editat de nu vreau
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu cat de actual mai acest aspect, si cat de on topic sunt, dar simt nevoia sa-l relatez.

In anul 2000, cand am inceput eu, am inchiriat un sediu de la o pers. fizica.

Energia electrica era furnizata in regim casnic, si trebuia schimbata pt. ag. comercial. Asta presupunea doar o taxa in plus (taxa de putere) si un dosar cu hartii cat China.

Printre hartiile cerute de furnizor era si autorizatia de functionare.N-o aveam pt. ca abia incepeam, si nu avusesem sediu.

M-am dus la primarie sa o scot. Acolo aveam nevoie tot de un dosar cat China si printre actele necesare era si...contractul cu furnizorul de energie electrica. Asta a presupus dare de mita.O punga de cafea si un carton de tigari...dar aventura abia incepea.

A fost doar una din elucubratiile de care am avut parte in jungla sistemului.

Scuze de off topicyes.gif

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Scuze de off topicyes.gif

 

Nu e off. Dar ca liber-profesionist nu ai nevoie de sediu. Poate ca PFA. Ia sa ma interesez eu.

 

 

Asta e, ce dracu` sa le faci, le dai cafea, tigari, bani, ca sa ai independenta. Numai sa nu devii propriul sclav. Aici vad eu buba.

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Depinde si in ce domneiu lucrezi, ca liber profesionist.

De fapt depinde de multi factori.

De pilda nu as suporta presiunea psihologica a unui imprumut pentru a deschide o afacere; am avut o datorie relativ mica pentru ceva si m-a costat ore bune de somn, din cauza anxietatii. Nu vreau sa imi inchipui :crazy: .

 

Ca liber profesionist online... marunt, sa zic asa, trebuie in primul rand sa iti mearga mintea si sa ai incredere in capacitatile tale daca asta e venitul tau principal/ unic, pentru multa lume fiind doar unul secundar. Ca sa te bazezi pe el in totalitate cand depinde de multe variabile, fara a avea vreodata o certitudine, trebuie sa fii ori curajos, ori dus cu pluta (eu de exemplu) ori amandoua.

  • Upvote 4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ca sa iti organizezi timpul cum doresti,

 

Asta e punctul cel mai usor: - Nu-ti mai ramane timp de nimic :yahoo:

 

Ca sa ai o afacere care aduce si bani, tu singur trebuie sa te ocupi de toate sa nu te coste nimic si atunci renunti la timp liber :stars: doresti sau nu ...

 

Ce meserie ai si in ce masura-l stapanesti?

La cine vrei sa vinzi servicii sau ceea ce faci?

Ai planuri de organizare?

Din ce fonduri vrei sa incepi, bani imprumutati sau economii personale?

Si inca sute de intrebari importante care depind de ceea ce vrei sa deschizi ca sint legate de profilul firmei.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×