Sari la conținut
Forum Roportal
stiri

Parintii se implica putin sau deloc in educatia copiilor

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Parintii se implica putin sau deloc in educatia copiilor, dar au aspiratii inalte in ceea ce priveste realizarea profesionala a acestora, indica studiul "Educatia in familie. Repere si practici actuale", lansat ieri, de Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE). Dupa cum reiese din studiu, modul in care parintii isi impart sarcinile confirma faptul ca familiile functioneaza preponderent dupa modelul traditional, unde tatal este capul familiei, iar mama se ocupa de cresterea copiilor. Autorii studiului afirma insa se constata si in Romania un declin al paternitatii, caracteristica specifica familiilor moderne. De asemenea, din studiu a reiesit ca principalele probleme ce provoaca tensiuni in familie sunt - pentru parinti - problemele financiare si cele legate de activitatea scolara a copilului, urmate de nemultumirea parintilor in ceea ce priveste anturajul de prieteni al acestuia. Parintii considera grupul de prieteni drept principalul factor de influenta negativa asupra copilului, desi acelasi studiu indica faptul ca majoritatea nu cunosc bine colegii, prietenii sau profesorii copiilor lor. Pe de alta parte sunt mari diferente intre familiile din mediul rural si cele din mediul urban si asupra modului in care acestea se implica in educatia copiilor lor. Astfel, in mediul rural nimeni nu il ajuta sau il controleaza pe copil, in timp ce de educatia copiilor din mediu urban se ocupa in special mama, ea fiind totodata si persoana care pedepseste cel mai des copilul. Rolul tatalui in educatia copiilor este mai mare in cazul familiilor cu peste trei copii si in cele reorganizate. Conflictele familiale sunt mai dese in mediul rural, unde saracia si promiscuitatea morala sunt mai accentuate, sustin autorii studiului. Cercetarea arata ca parintii au tendinta sa paseze responsabilitatea pentru influentele negative asupra copiilor catre grupul de prieteni (62,6%) sau catre mass-media, in timp ce copiii considera ca, in afara de ei, familia este principalul factor responsabil pentru greselile lor (38%).

 

In cadrul cercetarii, au fost investigati 3440 subiecti, dintre care 1720 de elevi de clasa a VII-a, cu varste de 13-14 ani, din 64 de unitati scolare din toata tara, pastrandu-se proportiile de reprezentativitate intre mediul urban si cel rural, precum si cate unul dintre parintii acestora. (M.J.)

 

Surza: Ziua.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

normal! parinti neglijenti , copii cu probleme :D

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

asta o stiam demult, de aia nu ma mira ci doar ma amuza tragicomic reactia parintilor cind copilul da dovada de nesimtire si alte alea...amar e faptul ca oricit le-ai explica parintilor ca e vina lor in mare parte, nu cred, ba chiar te taxeaza ca factor disturbator si rauintentionat la adresa lor...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

parintele se poate implica in educatia copilului pana la un moment dat.apoi acesta trebuie sa isi de-a seama de unul singur care sunt obligatiile lui privind invatzatura.o spun din propie experienta.este adevarat ca multi parintzi neglijeaza acest aspect,dar sunt unii care exagereaza si trec in cealalta extrema,adik streseaza copilul cand vine vb de invatzat,teme,... orice varsta ar avea acesta.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu este neaparat ca parintele sa se ocupe de educatia copilului sau!!Daca copilul este constient ca fara carte nu are parte si ca nimeni nu ii pune cartea in brate si si-o pune singur acel copil sigur va invata!! :yahoo:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Nu este neaparat ca parintele sa se ocupe de educatia copilului sau!!Daca copilul este constient ca fara carte nu are parte si ca nimeni nu ii pune cartea in brate si si-o pune singur acel copil sigur va invata!! :doh:

si tu ai invatat sa mananci cu lingura,furculita si cutit si sa te legi la sireturi de unu singur?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Nu este neaparat ca parintele sa se ocupe de educatia copilului sau!!Daca copilul este constient ca fara carte nu are parte si ca nimeni nu ii pune cartea in brate si si-o pune singur acel copil sigur va invata!! :flowers:

Din pacate de multe ori "educatia" inseamna discutii dure dar...sterile cu parintii. Diferenta enorma de mentalitate face ca sa vorbeasca parintele si copilul din puncte atit de diferite incit cu greu se creeaza punti de legatura. Multi incearca inca sa-si educe copii in virtutea eticii si echitatii socialiste, vor sa lucreze din greu pentru altii nedindu-si seama ca de fapt prin asta nu fac decit sa-l limiteze. Isi imagineaza ca de fapt nedindu-i ajutor financiar il "calesc" pentru viata (uneori sub acest pretext se mascheaza imposibilitatea de a-l ajuta in fapt) , dind de fapt caler libera spre caile infractionalitatii, asta si pentru ca parintii trebuie sa-si ocupe toata ziua pentru venitul care-l au, fie el si minim pe economie. Pentru un start bun in viata trebuie o coeziune perfecta intre parinte si copil, si cu responsabilitati aproximativ egale, lucru greu de realizat. Multi parinti asteapta sa le fie educat copilul "de stat". Frumos...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Nu este neaparat ca parintele sa se ocupe de educatia copilului sau!!Daca copilul este constient ca fara carte nu are parte si ca nimeni nu ii pune cartea in brate si si-o pune singur acel copil sigur va invata!! :wub:

20% din copii din Romania sunt cum zici tu! :flowers:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Copilul se joaca, asta fac copiii, se joaca.

Un copil sa fie constient ca trebuie sa puna mana pe carte? Poate unul de vreo 13, 14 ani in sus, ca si ala e copilul cuiva, nu? Insa la varsta asta, daca parintele nu s-a ocupat de educatia lui, nu prea vad eu mari sanse nici sa devina constient, nici sa fie educat.

Nu stiu care e problema unora cu educatia, educatie nu inseamna bataie sau restrictii. Si educatia se face mai ales in primii ani, cred ca aia 7 ani de care se vorbeste, ca daca tii un copil numai in alintaturi pana la 7 ani sau mai mult si vrei sa ii faci educatie apoi nu se stie ce iese. Iar ma repet, un copil de pana la 7 ani sa fie constient ca trebuie sa invete, sa fie serios etc din proprie initiativa? Nu cred.

Insa in ziua de azi, multi parinti, o lasa moale cu educatia cu scuza ca respectivul copil trebuie sa isi dezvolte personalitatea! O prostie, sa nu il educi sa sa isi dezvolte personalitatea, o sa isi dezvolte personalitatea dupa ce vede la TV, pe strada etc. Se uita cineva pe Cartoon sa vada in ce hal au ajuns desenele?

 

As mai scrie, dar intru in detalii si nu am copii :flowers: , nu vreau sa o iau de tot pe aratura.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eh nu este chiar asa .... chiar daca parintii nu se ocupa ..... copii tot invata .... intradevar se vede diferenta ..... inclusiv la mine care in cls a 5a am avut medie de 9.88 acuma am 9.40 8) :o: ..... dar nu pot sa zic ca am scazut asa mult .... si totusi cum un :good: rezolvi multe :D

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×