Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Arlekyn

Monopolul de piata

Recommended Posts

Cu ochii mai mult catre statutul formal de economie functionala de piata, guvernantii au scapat din vedere, voit sau nu, cartelurile economice care sa-au format, la vedere, si care dicteaza pretul produselor si serviciilor pe piata. Ajutati de subita orbire a guvernantilor, patronii din majoritatea sectoarelor economice de interes din Romania sa-au unit in diverse asociatii care au ca scop declarat protectia reciproca a afacerilor. Scopul nedeclarat, dar vizibil cu ochiul liber, este acela al formarii pretului de piata la cote cat mai mari. Cu sprijinul ministerelor de resort, unde se poate banui o cointeresare la anumite niveluri, sa-a ajuns ca in amarata Romanie sa avem la unele produse preturi mai mari decat in UE. Astfel cimentul livrat pe piata interna e dublu ca pret fata de cel livrat la export, fierul beton si-a triplat pretul in doar un an, iar carnea de porc, care este colectata de la crescatori cu 40.000 lei cailogramul, este vanduta pe piata la aproape 200.000 de lei. Iar preturile sunt aceleasi pe tot cuprinsul tarii. Guvernul, in schimb, se plange ca nu poate face nimic pentru controlul preturilor din cauza economiei de piata. Fals. Monopolurile sunt interzise in orice economie de piata. Dar cum Romania nu are acest statut, monopolurile continua sa functioneze, in timp ce PSD ridica neputincios din umeri. Poate dupa urmatoarele alegeri se va gasi cineva curajos care sa ia masuri impotriva acestor carteluri. Eu la-as vota bucuros.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna, arlecayn. Astea sunt opiniile tale sau sunt preluate de undeva? Daca sunt preluate, te rugam frumos sa ne dai si sursele :)

 

Pe de alta parte, intr-adevar monopolurile nu sunt de dorit pentru ca promoveaza preturi mari la o calitate media sau redusa, ceea ce este de evitat. De aceea, in statele mai civilizate exista politica anti-trust.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×