Sari la conținut
Forum Roportal
Htenesa

Ce suntem cu adevarat

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pentru a intelege ceea ce voi incerca sa explic in continuare, e nevoie de a intelege mai intai ideile de baza:

1. Nu exista liber arbitru. Totul functioneaza pe baza legilor fizicii.

2. Dintr-un anumit punct de vedere, toate sunt iluzii.

3. Exista 3 tipuri de existenta: matematica, fizica, spirituala (constiinta).

4. Creierul e o masina de decodificat (simtit) sentimente. Comparatia asta am auzit-o de la cineva pe scientia.ro si mi s-a parut foarte utila.

5. Fenomenele macroscopice apar datorita felului de a functiona al lucrurilor la nivel microscopic/cuantic.

 

La ce concluzii putem ajunge combinand si dezvoltand ideile de mai sus ?

 

In primul rand, daca nu exista liber arbitru, atunci noi nu existam, prin noi intelegand acele fiinte cu proprie vointa. Ce mai ramane din noi daca ne este luata libera vointa ? Niste roboti. Dar sa vedem ce fel de roboti. Ca la urma urmei nu ne simtim deloc asa, nu ? Ne simtim in continuare ca si cum am avea liber arbitru. Sa aplicam punctul 2) acum. Este doar o iluzie. E nevoie sa explicam acum cum anume apare aceasta iluzie. Explicatia va implica ultimile trei puncte.

 

Mai intai sa reflectam asupra felului fizic in care este format corpul nostru. La prima vedre suntem un obiect unitar. Daca ne-am opri aici, am crede ca suntem un corp trimis de la Dumnezeu. Dar stim ca defapt suntem formati din diferite organe, fiecare cu roul lui. Acum sa reflectam la sufletul/constiinta noastra. La fel ca si corpul fizic, la prima vedere pare un "obiect unitar", trimis de la Dumnezeu. Hei... dar ia stai asa. Asa pare si corpul, dar nu este. Nu cumva si sufletul e si el format din parti ? Ba sigur ca e.Ochii ne dau vederea, urechile auzul. Diferite senzatii (senzatiile avand existenta spirituala) sunt create de diferite parti ale corpului. Dar lucrurile sunt mai profunde de atat. Revenind la corpul fizic, observam nu numai ca e compus din organe, dar si organele sunt compuse din structuri din ce in ce mai mici, putund merge pana la nivel de atomi sau si particule elementare daca vreti. Dar in cazul sufletului, lucrurile cum stau ? Am vazut ca e format din diferite senzatii. Eiiii... acum devine interesant. Oare senzatiile nu sunt si ele formate din altceva si mai elementar ? Ba da. Sunt formate din senzatii elementare ce apar proabil la nivel cuantic. Probabil atunci cand electronul se invarte in jurul nucleului, o anumita senzatie elementara apare. Dar e atat de primitiva, incat fireste ca nu stie de ea insasi. La urma urmei, nici macar un caine nu stie de el insusi. Intr-o molecula, senzatia devine mai complexa. In interactiunile dintre molecule, inca si mai complexa. Astfel ca in cazul creierului uman, senzatia e atat de complexa incat ajunge sa zica: "Pe mine ma cheama Costel." Retineti ca nu avem liber arbitru ? Prin urmare, desi senzatia e atat de complexa incat sa capete constiinta de sine, nu e nimic mai mult decat un fenomen al naturii. Faptul ca avem impresia ca noi suntem acel Costel, e doar o iluzie. Totul e de la sine. E ca si in cazul corpului: ne uitam in oglinda si vedem un obiect unitar si zicem: "Asta sunt eu." Dar oricand ti-ar putea fi schimbata o mana cu alta, culoarea pielii sa iti fie facuta neagra. Si te vei uita iar in oglinda si vei zice la fel: "Asta sunt eu." La fel si in cazul sufletului. Te gandesti: "Mie imi place muzica rock, fotbalul, plimbatul in natura." Dar si sufletul iti poate fi schimbat si totusi sa ai in continuare impresia: "Asta sunt eu. Imi place muzica dance, patinajul, iesitul in cluburi."

 

Sper ca v-am creat o idee cat mai aproape de adevar despre ce suntem noi defapt. Iar asta inca nu e tot. Revin maine cu noi viziuni asupra adevarului, desi acelea sunt mult mai greu de explicat si nu stiu daca voi reusi.

Editat de Abc2009ro
  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Creierul e o masina de decodificat sentimente.

 

Asta suna interesant.

 

Maine, fa o experienta: iesi din casa si plimba-te pana la prima intersectie. Acolo, opreste-te si mediteaza la liberul arbitru! :)

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Imi place cum fiecare organ are rolul lui functional, dar noi nu mai avem rolul nostru functional.

Aduca un intreg format din bucati functionale, nu mai este functional...doar este :))

 

An'way, in alta ordine de idei, am si eu o intrebare pentru tine.

Timpul de ce nu l-ai descris? Pana la urma singurul nostru impediment in a 'declara' adevarul absolut este timpul. Si faptul ca niciodata nu ajungem la destinatia finala, ca sa tragem matematic, fizic (si spiritual)- concluziile.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru a intelege ceea ce voi incerca sa explic ... Sper ca v-am creat o ...

 

Ai creat o mare confuzie ca cine porneste pe atitea carari deodata nu va ajunge foarte departe si pentru asta nu trebuie multa filozofie. Insa fiecare om este altceva dar unic in felul ei, incomparabil cu altul si doar o tangenta mica are cu restul ideilor din topic. Sintem mult mai complexe :doh: si indescifrabile, non_codifiabile, in special noi femeile.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mie imi place sa cred ca procesele fizico-chimice din organismul uman au doua sensuri: ele creaza gandurile, reactiile la stimuli, dar este ca o lista drop-down, alegi din ea. La randul lor, gandurile au puterea de a influenta procesele fizico-chimice intr-o masura, de aici puterea gandirii pozitive, sau a credintelor asupra organismului (cazuri de vindecari miraculoase, iar la un nivel mai mic, a te simti bine te fereste de multe boli). Deci nu suntem predefiniti, ci ne definim pe parcurs cu ajutorul organismului/mintii si a mediului.

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
...

Maestre...permiti...?

In primul rand, daca nu exista liber arbitru, atunci noi nu existam, prin noi intelegand acele fiinte cu proprie vointa. Ce mai ramane din noi daca ne este luata libera vointa ? Niste roboti. Dar sa vedem ce fel de roboti. Ca la urma urmei nu ne simtim deloc asa, nu ? Ne simtim in continuare ca si cum am avea liber arbitru. Sa aplicam punctul 2) acum. Este doar o iluzie.

Matricea?

Diferite senzatii (senzatiile avand existenta spirituala) sunt create de diferite parti ale corpului.

Ce e spiritual in a-ti fi frig, sau foame sau...Cred ca te refereai la acele senzatii care provin din activitatile cerebrale denumite constient,subconstient,inconstient.

Dar lucrurile sunt mai profunde de atat. Revenind la corpul fizic, observam nu numai ca e compus din organe, dar si organele sunt compuse din structuri din ce in ce mai mici, putind merge pana la nivel de atomi sau si particule elementare daca vreti.

Pai si ne oprim la busonul Higs?

Un profesor mai sui, mi-a pus o intrebare: Daca un arcas trimite o sageata din punctul A (pozitia lui) in punctul B (tinta), aceasta va ajunge,fizic vorbind?

Am spus: Da,iar el m-a intrebat: dar teoretic, exista posibilitatea sa nu ajunga?

Foarte spiritual, i-am spus:desigur... daca-i chior arcasul

doh.gif.M-a intrebat din nou: Dar daca nu-i chior, alta posibilitate ca sageata sa nu ajunga, exista?

Am zis: Nu!

doh.gif, apoi mi-a demonstrat ca se poate, explicatia fiind pur matematica, nu filozofica cum asteptasem eu.

Probabil atunci cand electronul se invarte in jurul nucleului, o anumita senzatie elementara apare

Mergand pe logica asta, deducem ca si obiectele au senzatii (la nivelul primitiv de care spui) si impingand teoria in chimie, ne intrebam cam ce senzatii apar la gazele inerte sau elementele radioactive.

unknw.gif

Din cate observ eu, tu iti doresti o explicatie fizica si matematica a sufletului si spiritului...asa-i?Eventual si o formula de calcul...Asemeni lui Isaak Newton, care il cauta pe dumnezeu in formule matematice.

Intrebari de-astea ma framantau si pe mine, dar in timp ce-mi frecam mintea cautand raspunsuri, altii mergeau la plaja si contemplau funduri si sani.Tentatia a fost prea mare pentru mine, asa ca am plecat si eu la plaja si am ramas fara raspunsuri.

smile.gif

Prost, da' fericit.

beach.gif

Oricum, nu pot sa nu remarc ca esti un tip inteligent.

good.gifNu e o ironie.

Astept cu interes si continuarea.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Suntem ceea ce gandim, tot ceea ce suntem ia nastere din gandurile noastre, cu gandurile noastre construim lumea si suntem inconjurati de ceea ce proiectam cu mintea in lumea exterioara - sentimente, impresii, decizii,actiuni etc - toate sunt reflectate asupra mediului din jurul nostru, asupra celorlati si implicit asupra noastra.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca ar trebui cate un post la fel de lung ca primul pentru fiecare din cele 5 puncte, pentru a putea intelege aceste idei despre ce suntem cu adevarat.

 

Cat despre viziunile care vor urma despre adevar...al cui adevar?Ca nu este universal valabil.

Adevarul fizic, de genul: "Gravitatia atrage toate corpurile spre Pamant."

 

Ai creat o mare confuzie ca cine porneste pe atitea carari deodata nu va ajunge foarte departe si pentru asta nu trebuie multa filozofie.

E nevoie de pornitul pe mai multe carari pentru a explica ce e constiinta. Nu e un fenomen simplu care sa fie explicat doar pe baza unei singure idei. E nevoie de mai multe notiuni despre cum trebuie privita lumea defapt, pentru a putea intelege ce e constiinta.

 

Ce e spiritual in a-ti fi frig, sau foame sau...Cred ca te refereai la acele senzatii care provin din activitatile cerebrale denumite constient,subconstient,inconstient.

Da, prin existenta spirituala ma refer la toate senzatiile/sentimentele/gandurile pe care le traim. Nu are nicio legatura cu vreo divinitate sau cu cine stie ce alte lucruri pe care le fac calugarii budisti, etc.

 

Mergand pe logica asta, deducem ca si obiectele au senzatii (la nivelul primitiv de care spui) si impingand teoria in chimie, ne intrebam cam ce senzatii apar la gazele inerte sau elementele radioactive

Exact. Constiinta e peste tot. Doar ca nu e organizata. In natura e ca si firele de nisip pe o plaja de exemplu, e doar ceva vag. Dar in creierul nostru ea e structurata in anumite moduri si astfel avem parte de toate acele trairi complexe.

 

Suntem ceea ce gandim, tot ceea ce suntem ia nastere din gandurile noastre, cu gandurile noastre construim lumea si suntem inconjurati de ceea ce proiectam cu mintea in lumea exterioara - sentimente, impresii, decizii,actiuni etc - toate sunt reflectate asupra mediului din jurul nostru, asupra celorlati si implicit asupra noastra.

Scuze Indigo 1, dar acesta nu este un topic de cuvinte frumoase, ci un topic in care se incearca o explicatie fizica a ceea ce suntem noi/ce este sufletul nostru.

 

Celor carora nu le-am raspuns, am facut-o pentru ca sper sa intelegeti mai bine la ce ma refer din urmatoarele explicatii.

 

Sa incercam sa reflectam asupra felului in care sunt formate sentimentele noastre. Sa luam mai intai ca analogie, cazul corpului fizic. Tot ce avem in natura sunt protonii, neutronii si electronii. (Fireste ca lucrurile sunt un pic mai complexe de atat, dar pentru explicatiile de fata, o sa ne limitam la aceste caramizi ale naturii). Putem privi aceste particule ca simple sfere. Daca nu le-ai cunoaste si celelalte proprietati, te-ai putea gandi: "Ce pot eu sa fac cu niste sfere ? Nimic." Dar aceste sfere avand si alte proprietati, ajung sa se combine in moduri din ce in ce mai complexe. Mai intai creeaza atomi. Apoi atomii se combina intre ei si formeaza molecule, si tot asa, pana cand pe neasteptate te trezesti cu o faptura care seamana a om. Vezi atatea mecanisme intr-un om, incat pare greu de crezut ca totul e format din 3 sfere.

 

Acelasi proces se intampla si in cazul sufletului. Aceste particule elementare, pe langa proprietatile fizice, au si proprietati spirituale. Ele nu au doar sarcina electrica pentru a se atrage una pe alta si a forma atomi, molecule, etc., ci au si suflet elementar. Un atom singur simte ceva foarte primitiv. O molecula simte ceva mai mult. Cand lucrurile ajung la nivelul creierului, deja apar sentimentele pe care cu totii le recunoastem, cum ar fi iubirea, ura, fericirea, tristetea, etc., cat si celelalte senzatii: vazul, auzul, gustul, etc. Un alt sentiment ce apare e ratiunea. Absolut tot ceea ce simtim, este format din sufletele elementare ce le au particulele, suflete elementare ce in creier sunt organizate in moduri complexe. La fel cum si toata diversitatea fizica din jurul nostru e formata din doar 3 particule elementare, la fel si diversitatea spirituala din sufletul nostru e formata din sufletele elementare ale particulelor.

 

Acum sa abordam problema lipsei liberului arbitru. Ce se intampla cand amesteci NaOH cu HCl ? In acest exemplu fizic, intervin proprietatile fizice ale moleculelor, respectiv sarcinile electrice, care descompun cele 2 substante si le recompun, rezultand NaCl si H2O. Au vrut cele 2 substante sa reactioneze in acest mod pentru a da respectivul rezultat ? Nicidecum. Au fost doar legile fizicii, care s-au jucat cu moleculele asa cum au vrut ele. Dar oare ce se intampla cu procesele spirituale ? NaOH si HCl au si ele suflet. Deci nu va ganditi la tipul de suflet pe care il avem noi. Ele nu simt nici pe departe ce simtim noi. Ele sunt foarte primitive. Dar ceva tot simt. Sa zicem ca acel ceva ar fi similar iubirii. Deci cand NaOH si HCl se combina, ele simt iubire. Simt asta pentru ca asa au vrut ele ? La fel ca si in cazul fizic, raspunsul este: nu. Ci simt fix acest sentiment, fix iubire, pentru ca asa le ordona legile fizicii. La fel cum fizic, rezulta NaCl si H2O, la fel si spiritual rezulta iubire. Aceste senzatii sunt nimic mai mult decat proprietati ale particulelor. Singura diferenta dintre ele si sarcina electrica de exemplu, e ca sarcina electrica e o proprietate fizica (are existenta fizica), iar senzatia e o proprietate spirituala (are existenta spirituala).

 

Acum nu trebuie decat sa extrapolati aceste simple exemple la complexitatea noastra fizica, in special la complexitatea creierului si veti realiza ca fiecarei reactii fizice complexe din creier ii va corespunde o reactie spirituala complexa. Astfel noi simtim diferitele sentimente/senzatii/ganduri/etc. Deoarece sunt complexe, apare iluzia ca ar fi ceva mai mult decat sunt. Dar sunt doar fenomene ale naturii. Cand decizi: "Eu ma duc la cea mai apropiata intersectie sa reflectez asupra liberului arbitru.", nu tu ai decis asta. Ci procese foarte complexe in creier, au creat bucata cu bucata acest gand si i-au inspirat senzatia ca ti-ar apartine. Dar au fost doar procese automate conduse de legile fizicii. Fiecare litera, cuvant pe care ai impresia ca tu le-ai gandit, au fost formate pas cu pas de catre procese automate din creierul tau.

 

Va urma. Intre timp astept intrebari daca aveti ceva nelamuriri.

 

LE: Ca sa accentuez cele spuse si sa ma folosesc si de ideea: creier = aparat de decodificat sentimente, o sa spun urmatoarele: Fiecarui proces fizic ii corespunde un proces spiritual. Creierul transpune fiecare proces fizic ce are loc in interiorul lui, in proces spiritual. Un alt fel de a privi lucrurile: fiecare proces fizic, are atasat un proces spiritual. E o corespondenta de 1-1 intre procesele fizice si procesele spirituale. Cum fiecare proces fizic se intampla pe baza legilor fizicii, automat si fiecare proces spiritual se va intampla pe baza legilor fizicii. Ceea ce ne induce pe noi in eroare si ne face sa credem ca avem liber arbitru este insasi senzatia ca avem liber arbitru si in plus, senzatia ca ne simtim vii. Dar tocmai asta e si ideea. Lucrurile pe care le simtim au existenta spirituala, care e cu totul altceva fata de existenta fizica. La fel cum vezi o masinarie complexa (ce are existenta fizica) cum functioneaza intr-un anumit mod, la fel si constiinta noastra functioneaza intr-un anumit fel. Diferenta e ca in cazul constiintei e vorba de existenta spirituala. Si desi am tinde sa credem ca existenta spirituala are liber arbitru, doar pentru ca se simte altfel decat existena fizica, nu e deloc asa. Sunt doar forme diferite de existenta. Dar altfel, toate urmeaza legile fizicii.

Editat de Abc2009ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×