Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Hgg

Schimbare trepte de viteza

Rate this topic

Recommended Posts

buna. am si eu o intrebare. deoarece sunt incepator si am permis numai de 5 luni nu prea imi iese sa schimb treptele de viteza de la cea superioara la cea inferioara. intotdeauna masina imi face feste, parca se opreste in loc pentru o secunda si dupa aia porneshte si cu un sunet nu prea ok. cred k nu fac eu ceva corect. cine stie sa imi spuna si mie cum e corect sa schimbi treptele de viteza de la superioara la inferioara?

multumesc mult

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problema la schimbarea treptei de viteza in jos, apare din cauza nesincronizarii pinioanelor in cutia de viteze. In mod normal sincroanele trebuie sa se ocupe de asta, adica sa nu lase pinioanele sa se angreneze in cutie, pana nu ajung la viteze periferice egale. Daca sincroanele sunt uzate, acea angrenare se face in conditii neprielnice si o sa se auda zgomote de dinti loviti unii de altii. Problema apare cel mai sever la treptele joase, mai ales la schimbarea din a II-a in I-a. In mod normal, la aceasta schimbare o sa simti o rezistenta mare a levierului de a intra in treapta I; nu forta, tine-l apasat usor pana se sincronizeaza pinioanele, si indata ce aceasta se va intampla, schimbarea se va putea face fara efort. Sigur, e recomandat sa faci aceasta shimbare la turatia si respectiv viteza la care "ii place" masinii. Daca lasi masina sa ruleze la relantiu in treapta I pe drum drept, o sa poti sa afli care e viteza la care "ii place" schimbarea din treapta II in treapta I. Daca intr-o situatie din trafic, faci schimbarea la acea viteza, levierul va putea fi deplasat fara niciun efort din 2 in 1, chiar mai usor decat la introducerea in viteza I de pe loc. Ca amuzament, am cunoscut un sofer care avea o masina "de stricat", era un sofer foarte versat, profesionist, obisnuit cu tehnica veche. Tipul schimba vitezele si in sus, si in jos, fara ambreiaj! (exceptand pornirea in treapta I) Si culmea, ii iesea. Stia care e turatia la care se poate face asta usor. Nu te sfatuiesc sa incerci!

 

Deasemenea, daca devii indemanatic si vrei sa te joci, poti sa inveti sa conduci cu "dublu ambreiaj". Aceasta e o practica_care era folosita pe vremea cand masinile nu aveau cutii de viteze sincronizate. La modul simplist, practica consta in a te folosi de pedala de acceleratie pentru a sincroniza cutia de viteze. Eu am condus mult timp asa, stiu ca o sa imi sara lumea in cap sa imi spuna ca nu are nici un rost la o masina moderna, si doar maresti consumul de carburant, dar asa am avut eu chef. Daca ajungi sa stapanesti acesta tehnica, chiar ca o sa poti face schimbari de viteza, fara sa soliciti deloc cutia.

Edited by nu vreau

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu prea imi iese sa schimb treptele de viteza de la cea superioara la cea inferioara. intotdeauna masina imi face feste, parca se opreste in loc pentru o secunda si dupa aia porneshte si cu un sunet nu prea ok.

Probabil schimbi prea devreme si motorul "da in nas".

 

Ideal ar fi sa schimbi viteza cand ai 1.500 de ture in treapta superioara (a IV-a, de ex.) ceea ce va face ca dupa schimbare, motorul sa aiba 2.000 - 2.200 de ture in treapta inferioara (a III-a, de ex.)

 

Mai depinde si de masina, daca e un Diesel cu cuplul mare, poate fi nevoie sa accelerezi un pic, in timp ce ridici ambreiajul, dupa schimbarea de treapta. Aveam problema asta pe un autocar Volvo B12, "dadea in nas" indiferent cum schimbam, iar pentru pasageri nu era deloc placut, evident. Singura solutie era sa calc usor acceleratia in timp ce ridicam ambreiajul. E drept ca acela avea motor de 12 litri (12.100 cmc) dar se intampla si la unele autoturisme cu motoare mai mari.

 

Modul cum ridici pedala de ambreiaj poate fi o alta problema, in mod normal cursa completa a pedalei trebuie sa dureze cel putin 4 secunde, de la podea pana sus. Iar daca e nevoie, poate sa dureze si mai mult. De ex. daca erai intr-a IV-a si i-ai dat a III-a, desi ar fi fost mai potrivit a II-a, poti sa ridici ambreiajul in 10-12 secunde, in timp ce accelerezi progresiv, ca sa nu mai schimbi inca o data.

 

Multi incepatori ridica foarte brusc ambreiajul, ceea ce e gresit.

 

am cunoscut un sofer care avea o masina "de stricat", era un sofer foarte versat, profesionist, obisnuit cu tehnica veche. Tipul schimba vitezele si in sus, si in jos, fara ambreiaj! (exceptand pornirea in treapta I) Si culmea, ii iesea. Stia care e turatia la care se poate face asta usor.

Daca stii exact ce faci, nu se strica nimic. Am condus asa o luna intreaga, acum vreo 17-18 ani. Aveam un Opel Rekord la care se rupsese furca de ambreiaj, a durat o luna pana am gasit piesa (asa era la vremea aceea :P ) si invatasem sa schimb vitezele perfect.

 

Daca arborele secundar din cutie are turatia potrivita pentru respectiva treapta de viteza, e suficient sa impingi usor maneta schimbatorului si simti cum intra singura in treapta respectiva. Efectiv, simti cum maneta e trasa in acea treapta, fara nici un "carait" de pinioane. Si la fel ca mai sus, daca sincronizarea nu e perfecta, poti calca usor acceleratia, pentru a aduce arborii primar si secundar din cutie la aceeasi turatie.

 

Daca turatiile celor doi arbori sunt mult desincronizate, nici macar nu poti scoate schimbatorul dintr-o anumita treapta, nici vorba sa-l mai poti introduce in alta. Cand se aud pinioanele caraind, trebuie sa renunti imediat. Nu de altceva, dar cel mai destept cedeaza primul si ar fi de dorit ca asta sa fie soferul, nu cutia de viteze :P

 

Insa pornirea de pe loc era crima si pedeapsa: ii dadeam la cheie cu schimbatorul intr-a intaia, accelerand in acelasi timp, de "rupea asfaltul" la propriu :D . Si asta la fiecare semafor! :doh: . Plus grija permanenta de a nu ii da un sut masinii din fata, care bineinteles ca nu pleca la fel de "sportiv" de la semafor :lol2:

 

Don't try this at home! :P

Edited by harald
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×