Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Arlekyn

Tratatul romano-rus

Recommended Posts

Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa a intrat in vigoare de marti prin schimbarea instrumentelor de ratificare, demers care a avut loc la caremlin. Premierul Adrian Nastase a facut o vizita oficiala in Federatia Rusa unde a fost primit de presedintele Vladimir Putin. Seful executivului roman sa-a intalnit si cu omologul sau rus, Mihail Fradcaov.

 

Tratatul romano - rus a fost semnat la 4 iulie 2003, la Moscova, si pune bazele cooperarii bilaterale in diverse domenii. Documentul are 18 articole si este valabil timp de 10 ani, urmand sa fie prelungit automat pe cinci ani daca nu este denuntat de semnatari. Tratatul nu face referire la delimitarea platformei continentale a Marii Negre, chestiune care se afla, in prezent, in disputa intre Romania si Ucraina. Nici problema restituirii tezaurului romanesc si condamnarea Pactului Ribbentrop - Molotov nu sunt cuprinse in textul documentului. Ele fac obiectul unei declaratii politice a ministrilor de externe.

 

Documentul incheiat de Romania si Rusia include prevederi-standard care vizeaza cooperarea dintre cele doua state. Astfel, in articolul 1 este prevazut angajamentul Partilor Contractante de a solutiona pe calea negocierilor toate problemele din relatiile bilaterale. De asemenea, la articolul 2 din Tratat, se prevede inadmisibilitatea folosirii fortei sau amenintarii cu forta impotriva integritatii teritoriale sau a independentei politice a celor doua stat sau in alt mod, contrar dreptului international. Totodata, in articolul 3 se reafirma, expres, dreptul statelor de a fi libere sa isi aleaga sau sa isi schimbe angajamentele de securitate, inclusiv tratatele de alianta. In acelasi sens, partile reafirma hotararea de a favoriza dezvoltarea procesului de integrare europeana. Tratatul pune bazele cooperarii in vederea reducerii inarmarii, combaterii criminalitatii organizate, precum si in domenii precum cel juridic, economic, stiintific, cultural, informational si al protectiei mediului. O importanta deosebita este acordata extinderii relatiilor economice si comerciale, inclusiv in domeniul energetic, bancar si agricol, al combustibililor si materiilor prime si al transporturilor. Discutiile pe marginea Tratatului dintre Romania si Rusia au durat 10 ani si sa-au bazat pe aproximativ 20 de runde de negocieri. Este pentru prima oara, dupa caderea comunismului, cand se parafeaza, un astfel de document intre cele doua state.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×