Sari la conținut
Forum Roportal
tanar26

Bolnavii de hepatita cum ii protejeaza pe cei din casa de boala lor?

Postări Recomandate

Salutare tuturor.

Mai oameni buni,am o mare nelamurire.

Cu totii avem familii,prietene,copii,cu care locuim.Am o nelamurire.

Cum ii protejam de boala pe care o avem(hepatita),din moment ce locuim cu ei in aceeasi casa,apartament,etc?

Inteleg ca vesela poate fi personala,dar toaleta,buda,in genere,cum este in cazul meu,nu mai poate fi personala,pentru ca nu am doua bude in apartament.Eu locuiesc cu prietena mea si va dati seama ca o vreau sanatoasa.Si ma tot gandesc cum o pot proteja mai bine sa nu ia virusul acesta nenorocit de la mine.

Si mai am o intrebare:daca un purtator are contact sexual neprotejat cu un partener deja bolnav,de acelasi virus,se poate imbolnavi si persoana care este doar purtator?

Am tot stat si m-am gandit.Am citit si articolul postat de Enigma,cred,in care spunea ca daca pui 9 parti de apa si o a 10-a parte hipoclorit si fierbi vesela(de ex.),timp de 10 minute,cel putin,virusul este distrus.Dar ce facem cu restul "lucrurilor" care nu pot fi dezinfectate in acest fel,respectiv buda?

Astept un raspuns din partea voastra.

Pana atunci ,multa sanatate si Dumnezeu fie cu voi.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut. Sa iti raspund eu: ceea ce spui tu cu dezinfectatul este normal insa probabil ca e valabil mai mult in forma acuta sau ca sa te fac sa intelegi mai bine mi se pare mai normal sa faci acest lucru cand ai hepatita A sau E pt ca in cazul celorlalte principala modalitate de transmitere este cea prin sange contaminat. Asa ca mi se pare normal sa dezinfectezi ceva cu solutie de hipoclorit daca a intrat in contact cu sangele tau. Adica o batista sau un prosop, nu vad de ce sa te apuci sa dezinfectezi si vesela sau toaleta. Toaleta o dezinfectezi cu Domestos insa doar pt ca e igienic nu pt ca ai putea sa o contaminezi...

Si mai e ceva: eu folosesc aceeasi vesela cu sotia, sper ca iti dai seama ca nu stau sa imi marchez farfuriile mele sau furculitele. La urma urmei nu imi tai degetele in farfurie, nu? E si saliva o posibilitate de transmitere insa doar dc esti fff infectios, sa zicem in forma acuta si in plus daca si tu si prietena aveti probleme cu gingiile. Referitor la contactul sexual neprotejat... nu stiu dc am inteles bine, ma intrebi dc unul care e purtator inactiv (stii sigur ca e purtator inactiv) si un purtator activ, deci amandoi cu acelasi tip de virus (fie B, fie C) atunci teoretic mai rau nu are ce sa iti faca. Sa zicem ca amandoi stiu sigur ca nu au decat B, dar sigur, adica nu au nici coinfectie cu C sau D, atunci, teoretic nu e nici o problema, pt ca amandoi sunteti infectati. Iti pot spune insa ca ma voi documenta mai mult, pt ca stiu de exemplu ca in cazul in care sa zicem ca sunt doi parteneri cu HIV, li se interzice sa aibe contacte neprotejate intre ei, pt ca se pot suprainfecta cu alt tip de virus HIV, probabil ceva de genul genotipurilor in cazul hepatitelor. Probabil sa fie ceva asemanari si in cazul hepatitelor, dc avem de a face cu genotipuri diferite, insa nu bag mana in foc pt aceasta afirmatie.

Multa sanatate.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Draga Tanar26, ce pot sa-ti spun este ca sunt maritata de 19 ani cu acelasi barbat, iar virusul il am de 17 ani, in urma unor complicatii la nasterea fetitei. Atunci mi-au facut si o minunata transfuzie de singe cu virus cu tot. Si nici nu era necesara transfuzia... Dar sa revin: de 17 ani nu m-am ferit de nimeni din casa ptr. ca nu am stiut ca am asa ceva. Am aflat anul trecut si singura masura pe care am luat-o a fost sa-i cumpar fetitei trusa de manechiura separata. In rest ce masuri sa iau eu acum, cind 17 ani nu am facut nimic...Si ii multumesc lui Dumnezeu ca cei din casa nu au virusul. A spus un doctor la televizor ca daca spre ex. ne taiem cu un cutit, este de ajuns sa-l dezinfectam cu clor. Asa ca acum mi-am luat si eu o sticla de Domestos si cind m-am taiat la deget, am dezinfectat cutitul cu el. Dar in 17 ani de cite ori m-oi fi taiat...Cumnata mea care lucreaza la un Laborator de bacteriologie spune ca virusul B se ia mult mai usor (manechiura,pedichiura), pe cind C-ului ii trebuie cantitate mai mare de singe ca sa se transmita. De aceea se mai numeste si boala transfuzabila. Tind sa-i dau dreptate.

Sanatate la toata lumea ! :friends: Mihaela

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut.

Multumesc pentru informatii,imi sunt utile.

Am tinut sa aflu mai multe despre aceasta chestiune,pentru ca tin foarte mult la prietena mea si nu as vrea s-o infectez si pe ea,va dati seama.

Oricum,va multumesc inca o data si sa auzim numai si numai de bine.SANATATE.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

@ Michaela.....

 

Tanar26 are HBV cred si nu HCV.....HBV se transmite mai usor...

 

@tanar26...

eu nu am postat chestia cu dezinfectatul :friends:)...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Tinere 26,

Nu intra in panica. Mentine-ti calmul si incearca sa analizezi cateva aspecte. Eu sunt de parere ca un raspuns pe care ti-l dai singur e mai valoros decat o suta de pareri ale altora. De aceea te sfatuiesc sa iti pui urmatoarele intrebari la care sigur ai raspunsuri.

1. De cati ani sunteti impreuna?

2. De cand ai descoperit ca esti bolnav de HB?

3. Care este perioada de incubare - rasp il gasesti pe forum.

4. Cum s-a desfasurat viata voastra in perioada dintre momentul probabil al contaminarii tale si cel in care ti s-a confirmat diagnosticul.

5. Asteapta sa treaca o perioada egala sau mai mare cu cea de incubare din momentul cand ti s-a confirmat diagnosticul si apoi mergeti amandoi la analize sa vedeti daca prietena ta este sau nu contaminata.

6. Aici este deja momentul in care iti vei raspunde la intrebarea ta:

- daca nu s-a contaminat prietena ta inseamna ca nu e cazul sa iei masuri paranoice si sa arunci cu galeti de formol prin cada sau prin WC. Am glumit desigur sa nu te puna pacatele sa dai cu formol ca nu mai stati o saptamana in apartament... Deci masurile elementare de igiena care le-ati aplicat , detergentii obisnuiti si produsele care dezinfecteaza baia , podeaua si WC sunt eficiente. Eu iti recomand cele care au ca dezinfectant apa oxigenata (perhidrol sau peroxid de hidrogen) si nu clorul deoarece vaporii de clor fac mult rau ficatului. La rufe, detergentul si inalbitorul sunt suficiente.

- daca s-a contaminat (ceea ce e putin probabil), asta e, trageti amandoi la aceeasi caruta.

HB are sanse mult mai mari de vindecare decat HC, mai ales la varsta voastra.

Multa sanatate !

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

CE AR TREBUI SA STIM DESPRE HEPATITA C ?

 

Ce este Hepatita C ?

 

 

 

Hepatita C este o afectiune inflamatorie a ficatului produsa de virusul hepatic C, avand ca efect distrugerea tesutului hepatic. Era cunoscuta ca hepatita non-A non-B, sau hepatita post-transfuzionala.

Este o boala care progreseaza lent, putand duce la unele persoane la afectarea severa a ficatului, uneori dupa 20-30 de ani de la infectare. O evolutie mai rapida a bolii poate aparea cand boala este contactata la varste mai inaintate.

In medie, cam dupa 10 ani boala ajunge la stadiul de hepatita cronica (aprox. 55-85% din cazurile raportate anual ajung in faza cronica) , iar dupa 20 de ani la faza de ciroza. Studiile efectuate arata ca aproximativ 20% din bolnavii de hepatita cronica fac mai tarziu ciroza.Dintre acestia, la 25% boala progreseaza spre insuficienta hepatica, chiar daca aceasta se intampla dupa 30-40 de ani.

Se considera ca hepatita cronica C este asociata cu un risc crescut de aparitie a cancerului hepatic (in special cand se ajunge la faza de ciroza ). Cat este de mare acest risc nu se stie cu exactitate, dar s-a observat ca el creste cam dupa 30 de ani de la momentul infectarii.

Doar 4% din cei infectati cu acest virus decedeaza din cauza acestei boli.

 

 

Cum se transmite Hepatita C ?

 

 

 

 

virusul este prezent in sangele persoanei infectate, deci orice manevra care ajunge sa puna in contact sangele persoanei sanatoase (prin rani la nivelul pielii sau mucoaselor) cu sangele persoanei infectate, duce la contaminare si transmiterea virusului. Astfel, transfuziile de sange contaminat reprezinta o cale de transmitere a virusului.

folosirea acelor pentru droguri injectabile, nesterile, reprezinta una din cele mai frecvente cai de transmitere a bolii.

 

 

folosirea lamelor de ras de la alte persoane, a periutei de dinti, a uneltelor de manichiura si pedichiura nesterilizate, a acelor pentru tatuaj sau pentru piercing, acele folosite la acupunctura sau alte tratamente reprezinta tot atatea modalitati de contaminare.

 

 

 

Cum nu se transmite Hepatita C ?

 

 

 

 

nu exista dovezi ca virusul s-ar transmite de la mama la fat in timpul alaptarii la san (prin laptele matern) cu conditia ca mamelonul sa nu prezinte rani (ragade) sau sa sangereze.

nu se transmite prin contact intamplator cu o persoana bolnava cum ar fi : stransul mainii, imbratisare, sarut

 

 

 

Care sunt persoanele expuse riscului de infectare cu virusul Hepatitei C ?

 

 

 

 

persoanele care folosesc droguri injectabile. Studiile arata ca dintre cei care folosesc droguri inj. frecvent, 50-80% sunt infectati cu virusul hepC inca din primele 12 luni de cand incep sa se injecteze. Un risc crescut il au si cei care folosesc cocaina cu prizare intranazala.

persoanele care au primit transfuzii cu sange inainte ca acestea sa fie testate pentru prezenta virusului (testul s-a introdus in 1992) sau factori de coagulare (1987).

pacientii care fac hemodializa.

cei care au tatuaje sau piercing facute cu instrumente nesterile.

cei care practica activitate sexuala neprotejata si au mai multi parteneri sexuali sau ai caror parteneri au alte boli cu transmitere sexuala (studiile arata un risc de 10 % pentru acestia de contaminare cu virusul hepC; pentru cei care au un singur partener sexual, transmiterea sexuala a virusului este sub 5%).

lucratorii din sanatate au un risc de aproximativ 2% de contaminare prin intepare accidentala cu ace contaminate. De asemenea un risc crescut il au pompierii si politistii care pot ajunge in contact cu sange de la persoane infectate in timpul interventiilor specifice.

mamele infectate pot transmite virusul fatului in proportie de 5%. Imediat dupa nastere, anticorpii de la mama pot fi prezenti in sangele fatului pentru cateva luni, astfel incat, testul anticorpilor se face la fat numai dupa un an (intr-un an majoritatea copiilor vor pierde anticorpii anti-hepC proveniti de la mama).

 

 

 

Care sunt simptomele in cazul infectarii cu virusul Hepatitei C ?

 

 

 

 

multe persoane infectate nu prezinta nici un fel de simptome ( >80%) si duc o viata normala (de multe ori nici nu stiu ca au fost infectate).

perioada de incubatie (din momentul infectarii pana la aparitia simptomelor) variaza intre 2 si 26 de saptamani.

cand apar simptomele, ele sunt moderate si asemanatoare gripei: oboseala, greturi, pierderea poftei de mancare, febra, dureri de cap, dureri abdominale, uneori poate sa apara icterul si urinile inchise la culoare.

la analizele de laborator, enzimele hepatice (GOT, GPT) pot fi normale sau crescute timp de cateva luni pana la un an.

dar indiferent de prezenta sau absenta simptomelor, virusul este in sange si duce la distrugerea celulelor ficatului, iar persoana respectiva poate transmite boala altor persoane.

 

 

 

Cum se pune diagnosticul de Hepatita C ?

 

 

 

 

multe persoane infectate, neavand nici un fel de simptome, nu stiu ca au virusul hepC, fiind diagnosticati intamplator, fie in urma testelor efectuate daca vor sa doneze sange, fie daca la analizele efectuate de rutina se gasesc valori crescute ale enzimelor hepatice (GOT,GPT) si atunci sunt facute si testele specifice pentru hepatita C.

testul specific pentru diagnosticul de hepatita C este depistarea in sange a anticorpilor anti-virus hepC (HCV-Ac). Anticorpii nu sunt suficienti pentru a oferi imunitate organismului si testul nu poate face distinctia intre infectia acuta si cea cronica. Daca testul iasa pozitiv se recomanda repetarea sa pentru eliminarea erorilor de laborator.

anticorpii pot lipsi in primele 4 saptamani dupa infectare la aprox. 30 % dintre persoane. Dupa 3 luni de la infectare, anticorpii sunt detectati la 90 % din persoanele infectate.

doar biopsia hepatica poate apoi identifica tipul si gradul leziunilor hepatice si determina severitatea bolii, fiind necesara pentru evaluarea inceperii tratamentului.

enzimele hepatice (GOT, GPT) pot fi crescute (ele sunt eliberate in sange cand celulele hepatice sunt distruse) sau pot fi normale, in functie de perioadele de activitate sau inactivitate a bolii.

daca este depistata prezenta anticorpilor (HCV-Ac), se poate determina prezenta in sange a ARN-ului viral (HCV-RNA) care confirma prezenta virusului in sange si un grad mare de infectiozitate a persoanei respective. Aceasta determinare este necesara apoi pentru initierea si evaluarea tratamentului.

este utila si determinarea genotipului viral, anumite tipuri de virus raspunzand mai bine la tratament decat altele. Genotipul nu are insa legatura cu felul in care va evolua boala ca severitate. Este util de stiut genotipul viral doar pentru a putea face o evaluare a raspunsului care ar putea fi obtinut la tratamentul antiviral. Astfel, studiile au aratat ca genotipul 1 (cel mai frecvent in SUA) este cel mai rezistent la tratament. Bolnavii care au acest tip de virus au sanse 40-45% de a obtine un raspuns sustinut dupa tratamentul asociat. Bolnavii care au infectie cu genotipul 2 au sanse de 85% de a obtine un raspuns sustinut la tratament.

in cadrul procesului de determinare a diagnosticului trebuie discutata si prezenta factorilor de risc si calea prin care infecarea s-a produs

 

 

 

Cum se poate face preventia pentru Hepatita C ?

 

 

 

NU EXISTA VACCIN PENTRU HEPATITA C !

Vaccinurile penru hepatita A si B nu ofera protectie pentru hepatita C !

 

este important sa se evite contactul cu orice obiecte care ar putea fi contaminate cu sange infectat. Curatarea suprafetelor cu solutie de dezinfectant 10% poate distruge virusul.

personalul medical trebuie sa foloseasca manusi protectoare la manipularea pansamentelor, tampoanelor si sa evite inteparea cu ace care pot fi contaminate. Orice leziune a pielii trebuie protejata cu pansament.

se recomanda evitarea folosirii obiectelor care ar putea fi contaminate cu sange infectat de la alte persoane: lame de ras, periute de dinti, unelte de manichiura si pedichiura etc.

nu trebuie folosite acele utilizate si de alte persoane pentru injectarea drogurilor.

se recomanda practicarea actului sexual protejat cu prezervativ.

cei care sunt infectati deja cu virusul hepC trebuie sa anunte medicii cu care vine in contact si stomatologul ca a contactat virusul pentru ca acestia sa-si poata lua masurile de protectie necesare.

pentru cei infectati este recomandat sa nu consume deloc alcool, pentru ca acesta ar putea accelera distructia ficatului.

 

 

 

Cum se trateaza Hepatita C ?

 

 

 

 

nu toti cei infectati cu virusul hepatic C au recomandare pentru tratament antiviral. In anumite situatii, efectele secundare ale tratamentului ar putea contracara efectele benefice ale acestuia, astfel incat decizia initierii tratamentului revine medicului specialist dupa un bilant riguros al tuturor afectiunilor pacientului si al posibilelor efecte secundare care ar putea aparea.

procesul de evaluare a initierii sau nu a tratamentului include determinarea cantitativa a virusului in sange si a genotipului acestuia, precum si efectuarea biopsiei hepatice, care permite evaluarea stadiului bolii (gradul de inflamatie si fibroza).

Tratamentul antiviral include monoterapia cu Interferon si terapia combinata cu Interferon si Ribavirin. Ultimele studii arata un efect benefic al Interferonului cu durata lunga de actiune combinat cu Ribavirin.

scopul tratamentului este de a eradica virusul si a obtine un raspuns sustinut si de a incetinii progresia bolii, permitand refacerea ficatului si crescand speranta de viata a pacentului.

Interferonul se administreaza injectabil. Poate avea efecte secundare ca: simptome asemanatoare gripei: dureri de cap, febra, oboseala, greturi, varsaturi, pierderea poftei de mancare, depresia maduvei hematogene cu scaderea productiei de celule albe sangvine si trombocite

Ribavirinul poate da ca efecte secundare : anemie si malformatii fetale daca se administreaza gravidelor (de aceea nu se recomanda administrarea sa la gravide si evitarea sarcinii 6 luni dupa incheierea tratamentului atat pentru femei cat si pentru barbati).

terapia combinata are aceleasi efecte secundare ca si monoterapia, in plus poate aparea si scaderea productiei de hematii.

din aceste motive tratamentul antiviral necesita controale periodice la medic pentru efectuarea de analize si evaluarea efectelor secundare si a beneficiilor.

cu tratamentul combinat, raspunsul viral sustinut apare la 40-45% dintre pacienti.

transplantul hepatic este ultima solutie in stadiile finale ale bolii cand tratamentul antiviral nu mai da rezultate sau este contraindicat. Dupa transplant, se poate sa apara reinfectia ficatului transplantat, situatie in care un al doilea transplant intra in discutie.

este important sa se incerce a se mentine o viata normala pe cat posibil, avand o dieta echilibrata (cu putine grasimi si fara alcool) si tinzand spre o atitudine pozitiva in viata. Bolnavul nu trebuie sa se lase cuprins de depresie, nu trebuie sa se suprasolicite, trebuie sa incerce sa gaseasca un echilibru interior. Este important sa se odihneasca atunci cand se simte obosit.Odihna suficienta si exercitiile moderate pot contribui la crearea unei stari e bine. Activitatile care necesita un consum energetic crescut trebuie programate dimineata cand persoana respectiva este odihnita si cu fortele proaspete.

orice produse din plante, ceaiuri sau alte remedii naturiste nu trebuie luate inainte de a avea consimtamantul medicului hepatolog, deoarece unele dintre ele pot influenta negativ evolutia bolii.

 

 

 

Ce rol are dieta in evolutia Hepatitei C ?

 

 

 

 

avand in vedere ca ficatul joaca un rol important in toate procesele metabolice din organism (toate alimentele, substantele ingerate trec prin ficat unde sunt prelucrate), putem spune ca dieta ajunge astfel sa aiba un rol important in procesul evolutiv al hepatitei cronice!

ca principii generale, se recomanda un stil sanatos de viata, fara excese alimentare, FARA ALCOOL, o alimentatie saraca in grasimi, aportul energetic fiind completat in principal prin glucide (carbohidrati).

 

 

deoarece de multe ori se intampla ca pofta de mancare a acestor bolnavi sa fie scazuta, se recomanda mai mult mese pe zi in cantitate mica, care sunt mai usor de tolerat.

 

 

 

Ce rol are alcoolul in evolutia Hepatitei C ?

 

 

 

 

alcoolul este metabolizat (prelucrat) in ficat. Actiunea sa toxica este directa asupra celulelor hepatice.

acest efect distructiv poate duce la aparitia cirozei sau a cancerului hepatic.

riscul pentru aceste boli nu il au doar marii bautori de alcool, ci si cei care consuma alcool in cantitati moderate (bautorii "la ocazii")

astfel, la actiunea distructiva a virusului hepatitei C se adauga si actiunea distructiva a alcoolului, scazand astfel mult speranta de viata a acestor persoane. Riscul evolutiei bolii in aceste cazuri, spre ciroza sau cancer hepatic creste foarte mult.

de aceea pentru bolnavii cu hepatita C consumul de alcool este interzis.

 

 

 

Ce rol are fierul in evolutia Hepatitei C ?

 

 

 

 

ficatul are un rol important in metabolizarea fierului, fiind unul dintre organele care depoziteaza acest metal in organism.

la bolnavii cu hepatita C are loc o tulburare a acestui metabolism, intalnindu-se la multi dintre cei bolnavi un nivel mai mare de fier depozitat in ficat.Acest fier in exces poate avea efecta negative asupra ficatului.

in plus, studiile au aratat ca fierul in exces scade raspunsul la tratamentul cu Interferon al acestor pacienti.

in concluzie, bolnavii de hepatita C, care au nivele crescute ale fierului in sange, sau care au ciroza, trebuie sa evite suplimentele cu fier. In plus, ei trebuie sa reduca din alimentatia lor alimentele care pot aduce un aport crescut de fier in organism cum ar fi: carnea rosie, ficatul, cerealele imbogatite cu fier.

 

 

 

Ce rol joaca grasimile in evolutia Hepatitei C ?

 

 

 

 

persoanele obeze prezinte adeseori tulburari ale functiei ficatului datorita depozitelor de grasime din ficat (steatoza hepatica) precum si datorita fenomenelor inflamatorii care pot insotii aceste depozite grase (steatohepatita). Aceste anomalii se pot normaliza in cazul in care persoanele respective revin printr-o dieta echilibrata si un program de exercitii fizice la greutatea normala.

de aceea este foarte important ca bolnavii cu hepatita cronica C sa se mentina in limitele greutatii normale (raportata la inaltimea fiecaruia). Pentru bolnavii care prezinta obezitate, este foarte important s inceapa un program de exercitii fizice si o dieta echilibrata, saraca in grasimi, care sa-i ajute sa revina la greutatea normala. Acest efort trebuie facut sub supravegherea si consilierea atenta si riguroasa a medicului!

bolnavii care au si o dislipidemie (tulburare a metabolismului grasimilor in organism) trebuie sa urmeze o dieta saraca in colesterol.

 

 

 

Ce rol joaca proteinele in evolutia Hepatitei C ?

 

 

 

 

un aport proteic adecvat este important pentru a forma si a mentine masa musculara, precum si pentru a participa la procesele de vindecare si reparare. Necesarul proteic difera in functie de greutate si starea de sanatate a organismului.

pentru o persoana sanatoasa, aportul de proteine este in medie de 1-1,5g/kg corp/zi

in cazul pacientilor cu ciroza, una din complicatiile care pot aparea este encefalopatia (manifestata prin afectarea statusului mental, cu dezorientare si confuzie). Cauza exacta a acestei encefalopatii nu este inca foarte bine inteleasa, unii specialisti considerand ca nu exista nici o legatura intre aceasta si aportul de proteine, in timp ce alti experti considera ca reducerea aportului de proteine si in special a celor de origine animala, cu aderarea la o dieta vegetariana, ar putea imbunatatii statusul mental.

astfel, pentru pacientii cu risc de encefalopatie, se recomanda reducerea aportului alimentar de proteine animale la 0,6-0,8 g/kg corp/zi (sursele de proteine animale fiind reprezentate de carne, peste, oua). Nu sunt necesare limitari ale proteinelor vegetale.

 

 

 

Ce rol joaca aportul de sodiu (sare) in evolutia Hepatitei C ?

 

 

 

In fazele avansate ale fibrozarii ficatului (ciroza) se poate produce o acumulare anormala de fluide in abdomen (ascita). Pentru pacientii cu hepatita C si ascita se recomanda o dieta saraca in sodiu (sare).

 

Pentru fiecare gram de sare consumata se acumuleaza in organism 200ml de lichid!

Cu cat dieta este mai saraca in sare, cu atat eliminarea acestui lichid este mai bine controlata.

 

Consumul de sare trebuie limitat la sub 1g/zi . Aceasta inseamna urmarirea atenta a continutului in sare al alimentelor, citind cu atentie compozitia lor de pe etichetele de prezentare. Trebuie evitate alimentele de la fast-food-uri, deoarece in general ele contin multa sare. De asemenea carnea contine sare multa, in special carnea rosie, de aceea o alimentatie vegetariana ar trebui luata in considerare.

 

 

Ce trebuie sa stiue bolnavul de hepatita C despre consumul de medicamente?

 

 

 

Majoritatea medicamentelor sunt prelucrate la nivelul ficatului, astfel incat bolnavul de hepatita cronica C trebuie sa fie foarte atent la medicamentele pe care le ia si la dozele acestora. De multe ori va fi necesara reducerea dozelor in cazul unui ficat insuficient, pentru a evita efectele nocive pe care aceste medicamente le-ar putea avea in aceasta situatie (doze care pentru un ficat cu functie normala nu ar avea efecte nocive).

Chiar si in cazul medicamentelor care se pot cumpara fara reteta, trebuie citite cu atentie instructiunile de administrare ale medicamentului si cel mai bine ar fi sa fie consultat medicul inainte de a lua orice fel de medicament.

 

 

 

ptr tanar 26 dar si ptr voi

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

tanar 26,

daca ai hepatita B trebuie sa stii ca poate fi transmisa la partener prin contact sexual neprotejat; e adevarat ca multi peste 90 % din cei care vin in contact cu virusul devin imuni adica nu dezvolta hep B, nu ma intreba cum si de ce ca nu-mi explic fenomenul asta, si m-am numarat si eu printre cei 90% norocosi;

Dar, boala este inscrisa la BTS adica boli cu transmitere sexuala, oriunde vei cauta pe site romnesc sau site specializat strain. Deci in nici un caz nu este indicat sa te culci pe o ureche si daca iti faci o prietena noua sa te porti ca si cum n-ai avea hep B ca e posibil sa-i trasmiti si ei. Daca va iubiti si o sa inteleaga, ea trebuie sa-si faca vaccin impotriva hepatitei B (impotriva hepatitei C nu exista vaccin dar acesta nu s-a demosntrat ca s-ar transmite prin sex)

Altfel cu restul casei la fel sa-si faca vaccin asa ar trebui pt o eficienta 100%, daca nu , nu-ti face probleme, ai grija sa nu-ti foloseasca nimeni aparatul de ras sau periuta de dinti. Eu n-am gasit decat ca hep B se poate transmite prin sange sau sex, deci e putin probabil ca parintii tai, sora sau fratele , prietenii sa contacteze ceva de la tine, nu sunt sanse stai linistit.

Vezi cu partenera ce faci.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

×