Sari la conținut
Forum Roportal
lavinia4321

Fibrom uterin

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ce este embolizarea uterina?

Embolizarea uterina este o metoda relativ noua, nechirurgicala, de terapie a fibroamelor uterine. Ea consta in astuparea vaselor de sange care alimenteaza fibroamele - arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbtia acestor fibroame, uterul revine la dimensiuni normale iar simptomatologia dispare.

Interventia chirurgicala nu mai este necesara!

Embolizarea prezina numeroase avantaje:

1. -fara anestezie generala

2. -fara taieturi, cicatrici, fara complicatiile chirurgiei

3. -se pastreaza integritatea anatomica si functionala, inclusiv fertilitatea pacientei

4. -spitalizare de numai o zi

5. -reluarea activitatii obisnuite in cateva zile de la interventie

6. -tratament eficient: peste 90% dintre pacientele tratate s-au declarat satisfacute de rezultatul obtinut

7. -embolizarea este eficienta si in cazul polifibromatozei. Printr-o singura interventie sunt tratate toate fibroamele indiferent de numarul si de localizarea lor.

Pentru a afla mai multe despre avantajele embolizarii fata de tratamentul chirurgical sau medicamentos sunati la 0731.771.111

Embolizarea uterina se practica in lume din anul 2000. Pana in prezent se apreciaza ca peste 200.000 de femei au beneficiat de aceasta tehnica. Societatea Americana de Ginecologie a inclus in anul 2008 procedura embolizarii in linia A (de prima intentie) in terapia fibromului uterin. In tara noastra am introdus aceasta procedura in anul 2002. Am efectuat pana in prezent peste 3000 de interventii devenind astfel unul dintre cei mai experimentati medici din Europa in acest domeniu. Cum este diagnosticat fibromul uterin?

Fibroamele care nu produc simptome sunt descoperite de obicei intamplator la un examen ecografic.

Pacientele cu simptome produse de fibrom se prezinta de obicei la medicul ginecolog. Examenul clinic

efectuat de catre acesta va ridica suspiciunea de fibrom uterin, diagnostic care trebuie confirmat printr-un examen ecografic sau de rezonanta magnetica. Uneori sunt necesare si alte investigatii pentru a elimina posibilitatea existentei altor afectiuni.

 

Cine poate beneficia de aceasta interventie?

Pentru orice metoda terapeutica exista o serie de indicatii si contraindicatii. In principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare. Exceptie fac fibroamele subseroase pediculate. Prezenta unei infectii pelvine active sau alergia la iod sunt alte contraindicatii.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:

1. -femeile tinere cu polifibromatoza uterina simptomatica si care doresc sa aiba copii.

2. -femeile aflate in apropierea menopauzei cu fibroame unice sau multiple simptomatice

3. -indiferent de varsta atunci cand se doreste un ratament conservator, minim invaziv, care nu necesita anstezie generala sau transfuzii sangvine.

Cum este diagnosticat fibromul uterin?

Fibroamele care nu produc simptome sunt descoperite de obicei intamplator la un examen ecografic.

Pacientele cu simptome produse de fibrom se prezinta de obicei la medicul ginecolog. Examenul clinic efectuat de catre acesta va ridica suspiciunea de fibrom uterin, diagnostic care trebuie confirmat printr-un examen ecografic sau de rezonanta magnetica. Uneori sunt necesare si alte investigatii pentru a elimina posibilitatea existentei altor afectiuni.

Cine decide tipul de interventie?

In urma consultului ginecologic si a examenelor imagistice efectuate (ecografie sau rezonanta magnetica) ati fost diagnosticata cu fibrom uterin. Medicul dumneavoastra ginecolog este dator sa va explice care sunt optiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentara, terapie hormonala sau embolizare), sa va prezinte avantajele si dezavantajele fiecarei metode.

Cea mai folosita metoda terapeutica in Romania este histerectomia. Aceasta este o interventie chirurgicala majora care nu este lipsita de riscuri si care necesita un timp lung de recuperare. In urma operatiei nu mai este posibila sarcina. In Europa de Vest si America se fac eforturi de reducere a numarului de histerectomii, nejustificat de mare din punct de vedere medical. Principalul obstacol, din pacate, il reprezinta tocmai medicii ginecologi.

Alegerea modalitatii terapeutice trebuie sa tina seama in principal de dorintele dumneavoastra privind integritatea anatomica, riscurile operatorii imediate sau pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vietii dupa tratament. Datoria noastra este sa va informam complet si corect asupra optiunilor existente. Dreptul dumneavoastra este de a pune intrebari si de a cere raspunsuri argumentate. Din pacate zilnic ma intalnesc cu tot felul de afirmatii gratuite ce nu sunt nici in serviciul pacientului si, in final, nici a medicului care si-a permis sa le afirme

Cine efectueaza interventia?

Spre deosebire de celelalte metode terapeutice, efectuate de medicul ginecolog, embolizarea uterina este efectuata de medicul specialist radiolog cu supraspecializare in radiologie interventionala. Acesta este persoana cea mai familiarizata cu tehnica de cateterizare supraselectiva si embolizare arteriala. Astfel va puteti explica si rezistenta constanta a medicilor ginecologi in fata unei proceduri terapeutice eficienta si mult mai putin agresiva.

Unde are loc interventia?

In Laboratorul de Angiografie. Aici exista un aparat radiologic complex numit angiograf cu ajutorul caruia se pot vizualiza si se poate naviga prin vasele de sange ale pacientului. Sala de angiografie este o incinta sterila care respecta regimul unei sali de chirurgie.

Cum trebuie sa te pregatesti pentru embolizare?

Pentru interventie este obligatorie internarea in spital pentru 24 de ore. In dimineata investigatiei nu trebuie sa mancati nimic. Puteti bea putina apa. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca timp de 4 ore dupa interventie nu aveti voie sa indoiti mana de la nivelul cotului.

Este obligatoriu sa informati medicul daca sunteti alergica la orice substanta si in mod special la iod (ati mai facut o examinare cu substanta de contrast - urografie, histerosalpingografie, computer tomograf? Au existat reactii adverse?)

Cum decurge interventia, in ce consta?

Dupa sosirea in Laborator sunteti condusa de o asistenta in sala de angiografie. Aici sunteti asezata pe masa de angiografie. Asistenta va dezinfecta cu iod zona cotului, dupa care sunteti acoperita cu un camp steril. Medicul va face o anestezie locala cu xilina, urmata de punctia arterei brahiale si montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 2 mm). In continuare medicul introduce prin teaca un cateter (tub subtire de plastic) si sub control radiologic, folosind si substanta de contrast iodata, ghideaza acest cateter prin vasele de sange pana la nivelul arterei uterine dreapta. Odata pozitionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange ce alimenteaza fibromul. In tot acest timp dumneavoastra stati intinsa pe masa, sunteti constienta dar nu simtiti nicio durere. Procedura se repeta pentru artera uterina de partea opusa. La sfarsitul interventiei se scoate teaca arteriala iar asistenta va apasa pe zona de punctie timp de 10 minute in scopul obtinerii hemostazei, dupa care se face un pansament compresiv. Acest pansament se tine pana a doua zi dimineata.

Este dureros?

Pentru anestezia locala se face o mica injectie cu xilina. Aceasta provoaca o senzatie de caldura locala care dureaza 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase, pacienta nu simte nimic. La injectarea de substanta de contrast apare o senzatie de caldura in abdomen care dureaza foarte putin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevra care poate deveni dureroasa, cateva ore dupa interventie. Intensitatea durerii difera insa mult de la o pacienta la alta, de la o jena pana la crampe abdominale uneori deosebit de intense. In toate cazurile se administreaza medicatie analgezica, proportional cu simptomatologia. Pentru confortul pacientei se vor administra substante analgezice de la inceputul interventiei. Trebuie inteles ca durerea post-embolizare este o manifestare normala, cu o durata de cateva ore dar care poate fi combatuta eficient prin medicatie adecvata.

Cat dureaza interventia?

Durata medie a unei embolizari uterine este de 30 de minute. In aceasta perioada veti sta intinsa pe masa de angiografie. Este important sa nu stati incordata pentru ca altfel pot apare dureri de spate (date de pozitie), care dispar insa imediat dupa schimbarea pozitiei.

Ce se intampla dupa interventie?

Dupa interventie sunteti condusa in salonul dumneavoastra. Repausul la pat nu este obligatoriu. Mana nu va fi indoita din cot timp de 4 ore.

Se recomanda sa consumati mai multe lichide. Se monitorizeaza pulsul, tensiunea arteriala si temperatura. Durerea pelvina se trateaza adecvat prin perfuzii si tablete

Exista riscuri sau complicatii?

Embolizarea uterina este o procedura minim invaziva si sigura dar care, ca orice tratament medical, are si unele riscuri si posibile complicatii.

Cea mai frecventa complicatie este durerea ce apare postembolizare. Este o evolutie normala a interventiei si este combatuta cu medicamente analgezice.

O alta complicatie este formarea unui hematom la locul de punctie. Acesta nu necesita in general un tratament special; o punga cu gheata aplicata local poate fi utila. Daca hematomul este mare se administreaza antibiotice si eventual se evacueaza hematomul.

Unele paciente pot face febra oscilanta (37-38 grade Celsius) dupa interventie datorita procesului de degenerare a fibromului ischemiat. Medicatia analgezica si antiinflamatoare administrata pentru controlul durerii este suficienta si pentru controlul temperaturii.

Daca febra este de peste 38 grade Celsius ea trebuie atent urmarita pentru ca exista posibilitatea unei suprainfectii uterine. Alte semne asociate sunt scurgerile mirositoare si durerea abdominala. In acest caz este obligatoriu sa ne contactati.

Timp de cateva saptamani dupa embolizare este posibil sa mai existe unele sangerari vaginale, eventual insotite de eliminarea spontana a unor fragmente de fibrom.

Care este rezultatul acestei metode terapeutice?

In urma embolizarii uterine sangerarile uterine abundente inceteaza imediat. Ciclurile menstruale vor reveni treptat la normal si nu vor mai exista sangerari intre menstruatii. Celelalte simptome (senzatie de presiune in abdomen, urinatul frecvent, durerile de spate) dispar treptat in decurs de cateva saptamani. Fibroamele incep sa scada in dimensiuni. La aproximativ 6 luni uterul ajunge la dimensiuni normale. Prin aceasta procedura se elimina necesitatea unei interventii chirurgicale. Uterul ramane integru anatomic si fertil in majoritatea cazurilor. Simptomele dispar rapid iar rezultatele terapeutice sunt permanente, afectiunea este rezolvata. In cazul femeilor tinere cu fibroame multiple, simptomatice, cu sterilitate secundara, embolizarea uterina este practic singura metoda terapeutica prin care le putem reda speranta ca vor avea un copil. Pentru informatii sau programari va rog sunati la 0731.771.111

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fibromul uterin este o masă celulară ce se dezvoltă la nivelul uterului şi mai este numit şi tumoră fibroasă, leiomiom sau miom, dar acesta nu este o tumoră malignă (cancer). Se poate dezvolta în interiorul cavităţii uterine, la exteriorul uterului sau în grosimea peretelui acestuia.
Cauzele subtile ale fibromului uterin sunt: frustrarea, ruinarea, violarea dorintei sau a sentimentului de protectie, de stabilitate, de intimitate. Lipsa de recunoastere si de gratitudine din partea barbatului ii reprima femeii energia latenta care-i asigura vitalitatea, capacitatea de a se manifesta, de a se exprima, de a fi ea insasi. Consecinta in plan fizic este, adesea, tot fibromul uterin. O alta cauza a aparitiei fibromului uterin o constituie chiar reprimarea dorintei de a fi mama (de a avea un copil) din cauza conditiilor (neajunsurilor) materiale, a ambitiilor sau a obligatiilor profesionale, a dorintei de a avea libertate (pentru a calatori, a se distra etc.), a nesigurantei in casnicie, a instabilitatii (sau a inexistentei) relatiei de cuplu s.a.m.d.
Tratament natural :
-cretisoara: studii de caz, deocamdata izolate, arata ca administrarea Cretisoarei in cure succesive duce la stoparea cresterii fibroamelor uterine sau chiar la scaderea in dimensiuni a acestora. Se administreaza infuzia combinata de Cretisoara, din care se bea cate o jumatate de litru pe zi, in cure de doua luni, urmate de 15 zile de pauza, apoi tratamentul se reia. Aceste cure sunt recomandate ca un adjuvant valoros si contra endometriozei, putand, intre altele, trata cu succes si infertilitatea produsa de aceasta afectiune.
-coada soricelului : se recomandă ca adjuvant în enterocolită, diskinezie biliară, parazitoze intestinale, amenoree, metroanexită, chist ovarian, fibrom uterin
-salvia : reduce durerile și inflamațiile și este, de asemenea, și un bun dezinfectant. Se pun două lingurițe de
plantă uscată și mărunțită în 250 ml apă clocotită și se lasă 15 minute la infuzat. Se beau 2-3 căni pe
zi. De altfel, ceaiul de salvie este excelent și pentru spălăturile vaginale zilnice. -coacăzul negru :este un bun drenor și antiinflamator. Pentru ameliorarea durerilor cauzate de fibromul uterin, se
folosește extractul din muguri de coacăz negru, pe care-l găsești la plafar. Este indicat să se ia câte o
linguriță din acest extract, de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale.
-zmeurul :are mai degrabă un rol de prevenire a apariției fibromului uterin, însă are și o puternică acțiune de
reglare hormonală. Tinctura de zmeur este cea mai indicată în aceste cazuri. Aceasta se
administrează în cure de 3 săptămâni, câte 50 de picături, de 2 ori pe zi.
-napraznicul : cercetari de laborator au pus in evidenta faptul ca napraznicul contine germaniu, un oligoelement cu efect de stimulare a oxigenarii celulare deosebit de puternic. Or, se pare ca aceasta intensificare a oxigenarii celulare este cheia vindecarii tumorilor, atat maligne, cat si benigne. Se fac cure indelungate (minimum 3 luni) cu napraznic administrat sub forma de comprimate, cate 6 pe zi.
-supozitoare pe baza de propolis,laptisor de matca si diverse plante

Editat de Darianna
sters reclama

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu am fost diagnostigata cu fibrom tot de catre doctorul Silviu Istoc. Tratamentul am ales sa il fac tot la dansul, prin metoda de embolizare. Exista mai multe tratamente, da, in functie de marimea fibromului iar domnul doctor m-a ajutat sa aleg tratamentul cel mai potrivit mie. Vi-l recomand cu incredere. Multa bafta

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna! Si mama s-a confruntat cu problema fibromului si a fost operata de catre Dr. Istoc. Fibromul a fost de dimensiuni medii si a fost tratat prin embolizare. In urma unei analize, a istoricului medical si al situatiei actuale, am ales impreuna cu medicul acest tip de operatie, care s-a dovedit sa aiba succes. Va recomand sa-l consultati pentru orice problema ginecologica.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×