Sari la conținut
Forum Roportal
Taquito

ce s-ar intampla daca am fi toti liberi ?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Inca mai exista oameni care nu stiu ce inseamna civilizatia sau cum arata un om alb, incearca sa traiesti printre ei si vino sa ne povestesti.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nici atunci. Oamenii prin constructie stau la gramada, cu grupul, cu ceata, cu ginta, cu tribul and so on. In cadrul acestorforme de organizare se impune de la sine ideea de a nu face rau celuilalt, pentru ca ai nevoie de el. Asta nu inseamna sa nu faci rau altora din alte grupuri, triburi etc. Forma de organizare actuala, care sustine natiunile, a marit ceea ce oricum exista si a existat dintotdeauna in cadrul organizarii societatii omenesti - un sistem de paza si actiune(politia, militia, in vremurile stravechi erau razboinicii tribului care se ocupau si cu apararea tribului de vecini rauvoitori, dar si cu apararea membrilor unul de altul), un sistem de arbitraj si justitie(actuamente sistemul statal de justitie, in vechime sfatul batranilor) and so on. Oamenii nu pot trai dezorganizati, deoarece numai laolalta li se indeplinesc niste nevoi, insa trebuie sa dea la schimb, pentru buna convietuire, faptele antisociale.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Daca am fi toti liberi, ar fi nemultumiti cei cu adevarat rai. Nu ar suporta libertatea tuturor.

Libertatea e in noi. Depinde de noi, cum o accesam.

Copiii vin pe lume cu adevarat liberi. Mai ales cind invata sa mearga.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Venim pe lume liberi, dar nu suntem pregatiti sa ne bucuram de acea libertate, si asta pentru ca credem ca orice ni se cuvine. Intr-o societate mult mai evoluata decat a noastra, pot fi inlocuite in mare masura, restrictiile ce vin din partea societatii spre indivizi, cu impuneri ce vin de la fiecare individ, spre el insusi. Adica se inlocuieste etica si morala impusa cu cea autoimpusa.

 

In plus, pentru ca o societate sa functioneze bine, trebuie ca indivizii sa aiba actiuni corelate, si asta inseamna din nou reguli, impuneri si restrictii. Astea pot veni mai greu de la fiecare individ pentru el insusi, pentru ca unui om neimplicat in conducerea societatii ii lipseste privirea de ansamblu, deci nu poate lua deciziile corecte pentru societate. Mai sunt si posibile abordari alternative ale unor situatii, astfel incat, practic ajungi tot acolo, ca fara reguli nu se poate.

 

Ce se poate schimba ceva mai usor, e modul in care se face impunerea. Adica in loc sa aduci un pluton antitero ca sa insoteasca controlorii de bilete de autobuz, cum se intampla la mine in oras, intr-o societate civilizata, ajunge sa spui omului sa isi cumpere si composteze biletele, si asta ar trebui sa ajunga. Omul in loc sa faca un lucru din frica abisala, poate ajunge sa il faca din simt etic, sau al datoriei. Dar pentru asta trebuiesc societati destul de omogene, formate din indivizi foarte evoluati.

 

Daca se poate ajunge vreodata la asta?... Personal, ma indoiesc. Inclin sa cred ca totul va ramane la nivel de teorie.

  • Upvote 3

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

intr-o societate civilizata, transportul in comun ar trebui sa fie gratuit(in unele tari este deja). banii pt transport se pot lua din alte parti. pentru a se ajunge la asa ceva nu e nevoie de o societate omogena, ci de oameni cat de cat destepti aflati in conducere.

 

asa cum e acum, totul se bazeaza pe frica. oamenii respecta legile din cauza fricii ca vor fi pedepsiti. e un sistem rudimentar, care functioneaza. pentru majoritatea oamenilor e important sa functioneze, conteaza mai putin cum. asa a fost dintotdeauna, de cand e omul pe pamant, oamenii s-au supus, altfel erau pedepsiti. si nu numai atat, oamenii sunt crescuti sa creada ca e normal sa fie asa. multi ajung la maturitate spunand ca e normal sa fii pedepsit, ba chiar ei ajung sa pedepseasca pe altii.

 

actiuni corelate, si asta inseamna din nou reguli, impuneri si restrictii.

oamenii nu muncesc impreuna pentru ca le impune statul, ci pentru ca fiecare are ceva de castigat din asta.

 

unui om neimplicat in conducerea societatii ii lipseste privirea de ansamblu

asta nu e adevarat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
oamenii nu muncesc impreuna pentru ca le impune statul, ci pentru ca fiecare are ceva de castigat din asta.

 

vorbeam de o ipotetica societate perfecta, care e imposibil de imaginat in lipsa actiunilor corelate ale indivizilor. aaa... am spus eu undeva ca statul impune asta? :huh: sau tu te gandesti ca toate impunerile care exista, vin de la stat? :lol: tare!...

 

asta nu e adevarat.

 

ba da (folosind argumente la fel de solide ca si tine)

  • Upvote 2

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1. intr-o societate civilizata, transportul in comun ar trebui sa fie gratuit(in unele tari este deja). banii pt transport se pot lua din alte parti.

2. pentru a se ajunge la asa ceva nu e nevoie de o societate omogena, ci de oameni cat de cat destepti aflati in conducere.

1. E doar o iluzie optica din partea ta. Priveste un pic mai adanc.

2. Nicidecum. Doar o forma socialista mai idealista care sa ia de la toti si sa dea la cei ce merg cu transportul in comun. In mare parte deja se face asta.

 

ce s-ar intampla daca am fi toti liberi ? at

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×