Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
nightwish

Persoane la intretinere

Rate this topic

Recommended Posts

Hello, am si eu nevoie de pareri/sfaturi.

 

 

In ce conditii este legal sa mi se treaca la intretinere o persoana in plus, desi in apartament locuiesc doua?

 

 

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In ce conditii este legal sa mi se treaca la intretinere o persoana in plus, desi in apartament locuiesc doua?

 

 

Dacă ţi s-a trecut o persoană în plus fără acordul tău, evident e o încălcare a legii.

 

Dacă în schimb, întrebi despre condiţiile efective în care o persoană e trecută la plata întreţinerii, atunci răspunsul e: 15 zile pe lună. Atâta poate sta o persoană într-un apartament, fără să fie trecut la asociaţie. Dacă depăşeşte acest termen lunar, trebuie să plătească întreţinere.

 

În cazul de faţă, dacă în apartament stau două persoane, şi în fiecare lună primeşte pe cineva în vizită, dar numărul zilelor însumate ale vizitatorului nu depăşeşte 15 zile, atunci nu e trecut la asociaţie, iar dacă depăşeşte acest număr de zile, e considerat a treia persoană care locuieşte acolo, şi trebuie să se plătească întreţinerea pentru trei.

 

Eu aşa ştiu că e. Dacă nu, cineva mă va corecta şi va spune aşa cum trebuie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baza legala pentru stabilirea cotelor de intretinere este HG 400/2003. Conform prevederilor de la Art 18, alin. 5, lit. c, se trece la numarul de persoane orice vizitator care cumuleaza minim 15 zile pe luna, in lipsa unui termen stabilit expres de asociatia de proprietari. Conform art. 22 alin. 3 lit. p, proprietarul are obligatia de a anunta aceste cazuri in scris, dar in lipsa acestei notificari, administratorul poate ajusta numarul de persoane in baza constatarilor vizuale sau sesizarilor vecinilor.

 

vezi continutul complet al actului normativ la http://www.inaap.ro/legi/hg400.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Conform art. 22 alin. 3 lit. p, proprietarul are obligatia de a anunta aceste cazuri in scris, dar in lipsa acestei notificari, administratorul poate ajusta numarul de persoane in baza constatarilor vizuale sau sesizarilor vecinilor.

Asta ma interesa, in mod special.

Am vorbit cu un membru din comitetul de bloc si mi-a zis ca orice astfel de inregistrare ar trebui sa aiba in spate o cerere din partea proprietarului (scrisa).. la fel cum si pentru scoaterea de la intretinere trebuie sa faci cerere. Pe de alta parte, noul locatar ar trebui sa aiba macar viza de flotant pe acea adresa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Administratorul nu are nevoie de cerere ca sa puna o persoana in plus, nenea ala din comitet nu stie ce spune (ca dealtfel multi "demnitari" ai asociatiei de locatari, care nu au citit in viata lor nici HG400, nici vechea lege, una de prin 1972).

El trebuie sa aiba o sesizare scrisa sau propria constatare. Daca proprietarul nu e deacord cu numarul de persoane trecut pe lista poate contesta modul de calcul la presedintele asociatiei in termen de 10 zile iar acesta trebuie sa raspunda in termen de 5 zile. Daca nu iti convine raspunsul presedintelui te poti adresa in justitie, dar n-ai sanse prea mari de castig, in principal din lipsa de probe.

Si nu e obligatoriu ca persoana sa locuiasca temporar la adresa respectiva. E suficient sa faca "activitati gospodaresti" la adresa cu pricina, fie ca face menaj, babysitting sau orice altceva, tot se pune la intretinere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inteleg un lucru, undeva este o hiba. Nu pot dormi , nu pot locui in 2 sau mai multe locuri simultan. Daca locuiesc intr-un spatiu, pentru care platesc cheltuieli aferente cu intretinerea la o asociatie de proprietari si ma duc zilnic sa-mi iau coledul de servici sa mergem impreuna la servici iar inainte de asta raman sa beau o cafea cum poate administratorul sa ma treaca la intretinere de la el putere. in baza carui temei legal? mie mi se pare abuz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×