Sari la conținut
Forum Roportal
florinbad

Nei Pori - soare, liniste si civilizatie

Postări Recomandate

In vara anului 2008 am ajuns pentru prima data pe pamantul Greciei, poate de aceea am ramas atat de atasat de aceasta statiune relativ noua, micuta si linistita, intesata cu turisti greci, germani, polonezi, cehi, slovaci, sarbi, suedezi si romani (putini).

De la drumul national, dincolo de Paralia Katerini o iei la stanga spre Nei Pori (Neoi Poroi, in greaca). Atentie mare deoarece pana la aceasta abatere spre stanga drumul este in panta si politia greaca sta la panda cu radarul chiar cand mai aveti 500 de metri pentru a iesi din autostrada. Pana la Nei Pori bucata de drum nu este dreapta, este ciudat de intortocheata, aidoma unui piton urias, de parca te-ar determina sa te intorci din drum.

 

Nei Pori este cea mai sudica statiune din regiunea Pieira. Este destul de noua, dupa cate am aflat, finalizarea ei facandu-se acum cativa ani. Inca de atunci s-a interzis ridicarea altor vile. A fost construita pe o suprafata destul de mare, cu strazi largi, o strada principala din Nei Pori avand cam 18-20 de metri latime! Adica doua parti carosabile de 7-8 m fiecare, separate de o zona cu verdeata de cca 4-5 metri. O strada "secundara" are cam 10 metri latime...

Statiunea este compusa din doua zone: o zona in care sunt cazati turistii straini si o zona "greceasca" (majoritatea celor cazati aici fiind greci). Intre cele doua zone exista o zona a nimanui, populata cu 2 parcuri de distractii. In fiecare zi de vineri aceasta zona este populata cu autohtoni care isi vand marfa (masline, ulei de masline, vin grecesc, fructe si legume etc.)

 

Nu exista cladiri mai mari de 3 etaje, din cauza cutremurelor. Trei-patru etaje au numai cateva hoteluri. Cea mai inalta cladire din statiune este... biserica.

Statiunea este compusa cam 95% din vile. Acestea nu au (in general) nume, deci, daca cauti vila Florinbad (as vrea eu... :P) o cauti in zadar deoarece nu o vei gasi. Trebuie sa intrebi in dreapta si in stanga pana o gasesti. Confortul general este cam de 3-4 stele grecesti. Hotelurile insa au nume. Daca veti cauta cazare, urmariti afisul pe care scrie "enoikiazomena domatia", adica "camere de inchiriat".

Eu am stat la vila Natali.

Majoritatea camerelor au chicinete, adica, daca ai chef, poti sa-ti faci o ciorba sau o mancare gatita pe loc, la un aragaz electric. Nu recomand, ar fi aiurea, doar nu vii in Grecia sa-ti prepari mancare romaneasca.

 

Este o statiune aerisita, este multa liniste, o feerie de flori, maslini, leandri si palmieri. Toata statiunea iti da un aer de larghete, nu de inghesuiala, un aer de calm si prospetime, de vreme care nu mai are chef sa treaca. Aici timpul parca sta pe loc, nimeni nu se grabeste, desi masinile gonesc ca pe Magheru.

Daca grecul te vede ca traversezi strada, franeaza cu un kilometru inainte si apoi vezi ca vine spre tine incet-incet, de parca te-ar proteja. Motociclistii sunt aici in legea lor. Si totusi, franeaza si ei cu un kilometru inainte. Au grecii un stil de a conduce, de ti se ridica parul in cap: cineva imi spusese ca in Salonic, unul cu o duba a oprit in mijlocul strazii, a deschis usa si a zbughit-o intr-un magazin. In spatele lui a inceput sa se formeze o coada destul de mare, insa nimeni n-a inceput sa zbiere, sa claxoneze sau sa-i traga aluia una in cap cu bata de baseball. Ce credeti ca a facut un taximetrist aflat in spatele dubei? A inceput sa... citeasca ziarul.

 

N-as putea spune ca este o statiune pentru tineri sau o statiune pentru batrani. Este altceva, nu stiu cum sa ma exprim. Este o statiune pentru toate varstele dar nu si pentru toate gusturile. Daca vii aici sa-ti incarci bateriile, atunci este statiunea potrivita. Daca vii aici pentru luna de miere, la fel, este foarte potrivita. Pentru tabere este foarte potrivita. Pentru cupluri este ideala. Este un fel de Mamaia amestecata cu Costinesti. Prin statiune vei auzi doar muzica greceasca placuta, ascultata in surdina. Nu prea gasesti locuri de distractie. Noaptea e destul de liniste daca n-ar fi miliardele de motociclete si scutere care impanzesc statiunea, cu barbati frumosi veniti la vanatoare de femei frumoase. Singura distractie o reprezinta plimbarile de seara pe faleza, superba, lunga, plina de taverne si magazine, cu studierea teraselor pline de flori si studierea vecinilor sau a vecinelor, conform sexului fiecaruia. Gasiti si romani, dar parca altfel de romani, mai calmi, mai cu bun simt decat cei din Paralia Katerini, de exmplu.

Copiii au un fel de loc amenajat doar pentru ei, insa seamana cu un balci de pe la noi: o plasa pentru topait, cativa calusei si niste tobogane umflate cu aer. Daca doriti distractie, gasiti asa ceva la Platamonas (20-30 minute de mers pe jos) sau dati o fuga de 35 km pana la Paralia Katerini, pentru a dantui in discotecile de aici.

 

Statiunea are si gara. Da, puteti ajunge aici si cu trenul! De aici puteti lua trenul in doua directii: spre Larissa/Atena sau spre Salonic. Biletul pana in Salonic costa 8 euro, este tren electric, gen Sageata Albastra si drumul dureaza cam o ora.

Gasiti si un centru de inchiriere scutere si ATV-uri, la Vasilis, un grec foarte ok. Firma lui este aproape de biserica, a 3-a strada paralela cu plaja. Va trebuie permis categoria B. Merge si cu A sau A1 insa doar pentru atv-uri cu capacitate cilindrica mai mica. Puteti merge cu ele in Platamonas (si pana la castel), din cand in cand gasiti mici stradute care urca spre munte. Cand va veti intoarce, Vasilis va va da cate un paharel cu tzipuro.

Am uitat sa adaug ca un mare minus il reprezinta lipsa bancomatelor. Daca doriti sa schimbati bani, mergeti in Platamonas, unde gasiti bancomate.

 

PLAJA

Plaja este una dintre cele mai frumoase din Grecia si este foarte larga, fiind cotata cu blue flag (respecta anumite standarde turistice). Nu are nisipul fin de la Mamaia, dar este curata. Plaja este lata. Ba nu, foarte lata. Ba nu, extrem de lata! Latimea ei variaza intre 50 m (in zona cu umbrelute si sezlonguri) si 80-100 de metri in partea dinspre oraselul Platamonas si are cam 2 kilometri lungime. Seamana cu plaja de la Mamaia aflata in dreptul hotelurilor Doina si Flora si este impartita cam asa: 30 metri pentru distractie (volei, fotbal, un fel de tenis cu palete mari din lemn si cu mingi de tenis de camp; pentru volei exista plase de volei puse gratis la dispozitie de municipalitate), urmeaza 10 metri cu sezlonguri si umbrele sau ciuperci din lemn, apoi 10 metri pentru plaja.

Apa e curata si nu are alge, are o culoare galben spre verde, clara-clara-clara (daca te scufunzi mai in adanc, parca te rapeste, te ameteste, te drogheaza de nu-ti mai vine sa iesi la suprafata) si are intrarea lina in apa. Mergi cam 40-50 de metri in larg si abia-abia de-ti ajunge pana la brau, deci este ideala pentru copiii (3-12 ani). Asta in zona cu umbrele si sezlonguri, nu stiu cum este in partea cealalta.

Pe fundul apei se afla nisip si nu pietre, cum este la Platamonas, de exemplu.

In viata mea n-am stat aproape doua ore si jumatate in apa, atat este de calda! Iar copilul din tine se trezeste brusc si te pomenesti chiuind de parca ai avea 3 ani!

Arici de mare gasiti in portiunea dintre sfarsitul statiunii si intrarea in Platamonas (daca o luati de-a lungul plajei). Oricum, in aceasta portiune nu se face plaja deoarece sunt scoici si pietre foarte multe.

 

Pe plaja n-o sa auziti manelele clasice, n-o sa auziti zbierete, urlete, n-o sa vedeti femei topless. Pentru asta, va ramane Paralia Katerini si Olympic Beach. Numai acolo romanul se simte ca la el acasa, la Mamaia, Costinesti sau Vama. In Nei Pori romanul se simte ca un oaspete de seama.

 

Va recomand sa folositi crema si umbrela de soare. Nu recomand facutul plajei intre 11:30 si 16:00 deoarece veti schimba cateva randuri de piele. In schimb, curios lucru, desi termometrul digital din statiune arata 42 de grade Celsius pe la ora 12:00 zapuseala nu se simte deloc!

Majoritatea sezlongurilor se platesc, cam 5 euro de sezlong, insa in acest pret puteti primi de exemplu 2 frappe-uri sau apa plata la sticle de 500 ml.

Gasiti dusuri cu apa rece din 50 in 50 de metri si cabine de schimb aflate la mijlocul plajei. Daca aveti chef sa creati senzatie, intrati intr-o asemenea cabina, scoateti-va slipul si rotiti-l deasupra capului, facand galagie. Multe persoane fac acest lucru si apoi, din mai multe colturi ale plajei, diversi tineri si tinere vor alerga spre cabina de schimb, tipand la randul lor, spre hazul general :P .

Pe la pranz nisipul se incinge foarte tare si nu poti merge decat incaltat. Si inca ceva ce am uitat sa mentionez: toata ziua va veti holba la muntele zeilor, Muntele Olimp, sau la cetatea Platamonas.

 

EXCURSII

Le puteti lua de la ghidul agentiei romanesti cu care ati sosit aici sau direct (recomand) de la cele 2 agentii din localitate. Prima este agentia Pori Travel, aflata langa biserica. Cealalta (imi scapa acum numele) se afla in partea cealalta a statiunii, dupa ce treceti de no-man

post-66126-0-38473000-1306149640_thumb.jpg

post-66126-0-26215700-1306149648_thumb.jpg

post-66126-0-94053500-1306149658_thumb.jpg

post-66126-0-19928500-1306149677_thumb.jpg

post-66126-0-38097300-1306149684_thumb.jpg

post-66126-0-61062400-1306149694_thumb.jpg

post-66126-0-04492600-1306149719_thumb.jpg

post-66126-0-42676900-1306149729_thumb.jpg

post-66126-0-09886800-1306149756_thumb.jpg

post-66126-0-75104300-1306149944_thumb.jpg

Editat de florinbad
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×