Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Ea.

Tehnica Tunelului

Rate this topic

Recommended Posts

Aceasta tehnica se foloseste adesea la reintiparire

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parcurgand trairea si iesind prin celalalt capat, ajungi de obicei intr-un loc foarte diferit din punct de vedere emotional. Cand treci prin vinovatie poti sa descoperi libertate, cand treci prin furie poti sa ajungi la compasiune. Cateodata, poti ajunge la alte trairi puternice care au fost suprimate sau mascate. Cand se intampla aceasta, treci si prin aceste trairi pana ajungi intr-un loc in care te simti sanato(a)sa si intre(a)g(a).

mai rau e cand treci prin confuzie emotionala si ajungi la vinovatie sau desconsiderare de sine.

 

sper sa nu fiu offtopic, dar vreau sa spun ca tunelurile sunt foarte angoasante pentru mine. De vreo cativa ani visez cateodata tuneluri foarte stramte prin care trebuie sa trec. Pe masura ce trec prin ele, devin tot mai stramte, peretii se lipesc de mine si imi blocheaza iesirea. Cateodata reusesc sa ies, alteori ma intorc inapoi. Nu stiu de ce visul se repeta in alte variante daca anterior am reusit sa trec prin tunel. Ar fi trebuit sa fie un breakthrough.

Cred ca psihanalistii ar spune ca e vorba de trauma nasterii.

 

Am avut anul trecut ocazia sa trec prin tuneluri, la un aquapark. :) Le voi numi tuneluri, nu tobogane, pentru a evidentia forma lor tubulara.

Erau doua tuneluri, unul mai mare (cu foarte multe curbe si foarte inalt) si altul cat jumate din primul. Cu greu si numai impinsa de la spate am reusit sa trec prin cel de-al doilea (care avea diametrul mai mic decat cel al tunelului foarte inalt). In timp ce eram in el am simtit ca nu mai pot respira, efectiv simteam o durere in plamani. Am trecut de mai multe ori prin acest tunel, sperand sa imi dispara presiunea din plamani.

Am incercat si alte chestii riscante, de exemplu un tobogan foarte abrupt si inalt pe care fetele nu prea indrazneau sa se dea. Cu acesta nu am avut nicio problema, pentru ca era deschis. Dar pe mine tocmai forma tubulara a tunelului ma ingrozea.

Edited by Hypathia
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Foarte tentant. Eu simt emotia in brate, iar cand situatia se albastreste rau (lucru care nu se intampla decat in legatura cu anumiti adulti din familia mea, niciodata cu alte persoane) in omoplati si in ceafa, dar asa de rau incat dimineata, cand ma trezesc, ma dor de parca am tras la jug. Cum sa scot eu emotia si sa ma uit la ea? Cum sa transform incordarea si durerea fizica in imagine?

Edited by Allexandrra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cum sa scot eu emotia si sa ma uit la ea? Cum sa transform incordarea si durerea fizica in imagine?

banuiesc ca imaginandu-ti emotia, forma ei, culoarea... o poti chiar picta.

apoi te cufunzi in ea si in final o transcenzi, ca si cand ai fi trecut printr-un tunel.

 

Nu prea ma pricep la partea asta transpersonala a psihologiei, dar cred ca asta a vrut Rhini sa spuna prin topicul asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna . Eu nu ma refeream la psihologia transpersonala . E o tehnica din NLP care are la baza VAKOG . Vizual Auditiv Kinestezic Olfactiv Gustativ . In ce fel ajuta aceste elemente in transferul emotiei ? Te face sa treci din stadiu in stadiu remodelandu-te prin ceea ce constientizezi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

am vazut ca textul e luat de pe un site NLP.

In ultima vreme se vorbeste de rau de NLP, e criticata de psihologi (si nu numai) pentru ca nu are baza stiintifica. E iubit in tara asta, dar stiu ca sunt probleme. Spun unii ca e o pseudostiinta si numai titlul e de ea. "Programare neuro-lingvista" suna bine, da. Iti dai seama si ce bani fac din workshopuri.

 

Partea proasta e ca se aproapie cumva de newage-isme de genul "tu creezi lumea" gen "The Secret".

 

 

as mai continua, dar sunt offtopic din nou. :)

Edited by Hypathia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nlp-ul e testat de mine . E bun . Doar ca daca ai traume serioase NLP-ul nu e suficient

 

Orice arie din psihologie poate fi efectuata sau criticata la o adica . Nu sunt zei nici pe o parte nici pe alta

 

The Secret e facut comercial . La nivel profund lucrurile sunt mai complexe . Ca viata e la nivel de mental e un adevar . Eu cred in imbinarea terapiilor si tehnicilor . Psihologii s-au contestat dintotdeauna . Nu e ceva nou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nlp-ul e testat de mine . E bun . Doar ca daca ai traume serioase NLP-ul nu e suficient

 

Din punctul meu de vedere NLP-ul are tehnici bune, dar asta de exemplu s-ar putea sa nu fie cea mai buna dintre ele. Asa cum spune Hypatia poate crea angoasa si se duce naibii vinovatia sau emotia pe care o experimentezi.

 

Ideea cu VAKOG este foarte benefica si poate fi folosita in multe situatii, in primul rand permitandu-i celui care experimenteaza sa devina constient de sine.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×