Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Viezurila

Teoria redundantei sociale

Rate this topic

Recommended Posts

Teoria ca teoria, dar practica e relevanta. Ce se-ntimpla? Traim intr-un ecosistem viu, planetar, care a evoluat de-a lungul a miliarde de ani, timp in care a produs citeva increngaturi vii, fiecare insa cu extrem de multe specii. Naturii ii place diversitatea, multitudinea de variante. Nu exista solutie optima sau specie absoluta. Fiecare are avantajul ei si la o adica un gindac care invirte cacareze poate fi superior leului sau elefantului. Cade meteoritu', Pamintul e ras, tuns, frezat (a N-a oara) si aia mai avantajati sunt gindacii. Restul mor. Nasol! Si atunci, de ce sa adoptam solutia cea mai rapida, cea mai puternica, cea mai usoara? Iata o intrebare pe care ne-o putem pune!

 

Raspuns: pentru ca este cea mai simpla solutie! Da, asa e, dar pina cind? Pe termen scurt, in mod sigur, pe termen lung... Dumnezeu cu mila si cu norocul. Se intimpla ca cel mai puternic de azi poate fi cel mai slab intr-un milion de ani. Iata de ce natura probabil merge pe acumularea de redundanta: solutii multiple, si optime, si mai slabe, dar care se dovedesc utile, fiecare in felul ei.

 

Iata si un motiv pentru om, singura rezultanta a evolutiei care poseda inteligenta avansata, minte in minte cum s-ar spune sau o lume a mintii, ca sa reconsidere redundanta. Dar unde lipseste redundanta umana? In Evul Mediu sau in Antichitate, cind omul traia linga natura si isi asigura complet nevoile de baza (mincare, adapost, foc etc.) sau azi, cind suntem ultraspecializati, fiecare cu domeniul lui? Poate in ambele ipostaze, dar parca mai mult azi. Se intimpla ca astazi aprindem focul cu bricheta, "recoltam" mincarea de la supermarchet, cumparam case gata construite (de specialisti, cei mai eficienti, dar la ce preturi....), apa o gasim imediat la robinet (oare citi mai stiu sa bea din natura?), timpul liber ni-l petrecem usor la TV, pe internet sau cu muzica... E bine, e usor - azi in mod sigur, dar pe termen lung? Vine meteoritu' (poate fi orice, razboi sau alte chestii nasoale), ce suntem noi atunci: gindaci sau lei? Iata problema!

 

O aruncatura de privire asupra societatii contemporane arata o imagine de groaza, terifianta: toti sunt la fel. Nu exista specii si specii, toti tind la acelasi aluat. Gheorghe, John, Isztvan, Mabele (si el curind), Chun Li, toti viseaza la aceleasi lucruri - societatea globalizata. Ezit sa spun "globala". Toti tind catre ceea ce e mai usor. Natura, istoria ultimilor 4 miliarde de ani sau cit o fi virsta vietii, a fost rasturnata complet de cea mai inteligenta fiinta pina azi. Tot ceea ce natura a "invatat" ca e bine omul a dat peste cap. Nu mai exista nise, nu mai exista granite, nu mai exista alternative. Ei bine, asa nu se poate!

 

Si iata de ce pare necesara invatarea lucrurilor refuzate de societate, a acelor solutii care nu sunt "cele mai bune", dar care s-au dovedit utile odata. Pentru ca nu se site cind vine meteoritu' (sau ce o fi el) si leul isi va dori sa devina gindac. Stii sa faci focul cu chibrituri, cu bricheta? Foarte frumos! Dar cu doua bete, stii? Sa le freci pina iese fum, sa le prinzi carbunele in paie si sa sufli si sa faci foc? Supermarchetul, toata lumea stie unde se afla. Dar poti sa iti cresti singur ridichi si ceapa sau usturoi pe balcon? Stii sa calculezi cu computatul (ala din fata ta :) ), dar rigla de calcul o cunosti? Pentru ca la o pana de curent prelungita - sau pur si simplu la plictiseala - aia se poate dovedi utila, poate chiar vitala. Din cind in cind merge un CS, poate si un sah. Si mai la vale, si mai la deal....

 

Traim intr-o societate dirijata de economie, iar economia este dirijata de eficienta. Eficienta se manifesta pe termen scurt, iar pe termen lung poate esua. Ideea directoare, principiul unic conduce pina la urma la esec. Solutia - eficienta pe termen lung. Prevederea. Sau, data fiind orbeala omului in raport cu timpul, asigurarea. Insusirea acelor deprinderi care te scot la liman cind iti e mai greu. Cele mai bune sunt cunostintele trecutului. Ce s-a mai folosit poate fi util din nou. Lucrurile vechi, mai putin eficiente azi, se pot dovedi necesare miine. Chiar in situatia actuala unele deprinderi vechi pot fi bune si pot fi aplicate. Asta e un sistem politic, social si chiar psihologic pina la urma. Cum poate fi atinsa aceasta redundanta a solutiilor multiple in mod uman? Altfel spus, cum se poate atinge un echilibru in societate si in fiinta umana pentru ca nici una, nici alta sa nu fie tulburata si in acelasi timp viitorul sa fie cumva asigurat? E o intrebare pentru viitor, desigur. :)

 

Asta e teoria, frumoasa ca orice teorie. :P Acu' la partea practica, iata citeva teme: tehnologii alternative (noi si vechi), istoria stiintei si tehnicii, istoria matematicii si tehnici computationale antice, rezerve alimentare, tehnici de supravietuire, traiu-ncet (slow living pe original), mincatu-ncet (slow food) si altele. Ultimele pot parea nelalocul lor, dar... omul trebuie sa fie om si ce face trebuie facut omeneste. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×