Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Danau

Budism - cursuri introductive (origini, arta, filosofie)

Rate this topic

Recommended Posts

Centrul Seeds for Happiness va invita la primul curs introductiv pe tema

originilor, artei si filosofiei budiste.

 

 

Cele 5 prelegeri din cadrul cursului vor fi sustinute de doctorul in filosofie RADU BERCEA, care a condus multi ani Institutul de Studii Orientale “Sergiu Al-George” si care este unul dintre putinii experti romani in domeniul indologiei. Impreuna vom descoperi principalele trasaturi ale gandirii budiste si variatele sale de expresii cultural-artistice, toate acestea in atmosfera primitoare de la Centrul Seeds for Happiness. Cursul este gandit ca un program integrat si va recomandam sa parcurgeti toate cele 5 prelegeri, situatie in care veti primi o diploma pentru participarea completa la eveniment.

 

Prelegerile vor avea loc MARTI, ora 19:00, o data la doua saptamani, după urmatorul program:

 

Cursul 1 (19 aprilie): Cadrul de civilizatie indiana in care a aparut budismul

Legenda lui Buddha; elementele esentiale ale doctrinei: cele patru "nobile adevaruri", inexistenta Sinelui, cele cinci "agregate" (skandha), "productia dependenta" (pratîtyasamutpâda); cele trei concilii, difuzarea buddhismului in toata Asia; disparitia buddhismului in India.

 

Cursul 2 (3 mai): Elemente de arta budista

Arta greco-indiana, iconografia (posturi, gesturi, atribute), stupa, grotele de la Ajanta, mandala.

 

Cursul 3 (17 mai): Scoala de gandire Mahayana I

Mahâyâna 1: Scoala Mâdhyamika. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Prajñâpâramitâ-hrdayasûtra; Prajñâpâramitâ-stotra de Râhulabhadra; Madhyamaka-kârikâ (XXV) de Nāgārjuna.

 

Cursul 4 (31 mai): Scoala de gandire Mahayana II

Scoala Yogâcâra. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Lankâvatâra-sûtra (90-96); Yogâcârabhûmi (Paramârthagâthâ 28-41) de Asanga.

 

Cursul 5 (14 iunie): Buddhismul tantric indo-tibetan

Buddhismul tantric indo-tibetan. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Guhyasamâja-tantra (VII); "Cartea tibetana a mortilor" (Bar-do Thos-grol. partea I: ’chi kha’i bar do).

 

Inscrierile pentru programul intreg se pot face pana pe 17 aprilie, iar costul este de 150 lei (100 lei pentru studenţi/pensionari). Pentru participarea la prelegeri individuale, pretul este de 40 de lei pe seara.

 

Inscrierile se fac la adresa de e-mail claudia@seedsforhappiness.ro

Centrul Seeds for Happiness

Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16

Edited by Danau

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×