Sari la conținut
Forum Roportal
Danau

Budism - cursuri introductive (origini, arta, filosofie)

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Centrul Seeds for Happiness va invita la primul curs introductiv pe tema

originilor, artei si filosofiei budiste.

 

 

Cele 5 prelegeri din cadrul cursului vor fi sustinute de doctorul in filosofie RADU BERCEA, care a condus multi ani Institutul de Studii Orientale “Sergiu Al-George” si care este unul dintre putinii experti romani in domeniul indologiei. Impreuna vom descoperi principalele trasaturi ale gandirii budiste si variatele sale de expresii cultural-artistice, toate acestea in atmosfera primitoare de la Centrul Seeds for Happiness. Cursul este gandit ca un program integrat si va recomandam sa parcurgeti toate cele 5 prelegeri, situatie in care veti primi o diploma pentru participarea completa la eveniment.

 

Prelegerile vor avea loc MARTI, ora 19:00, o data la doua saptamani, după urmatorul program:

 

Cursul 1 (19 aprilie): Cadrul de civilizatie indiana in care a aparut budismul

Legenda lui Buddha; elementele esentiale ale doctrinei: cele patru "nobile adevaruri", inexistenta Sinelui, cele cinci "agregate" (skandha), "productia dependenta" (pratîtyasamutpâda); cele trei concilii, difuzarea buddhismului in toata Asia; disparitia buddhismului in India.

 

Cursul 2 (3 mai): Elemente de arta budista

Arta greco-indiana, iconografia (posturi, gesturi, atribute), stupa, grotele de la Ajanta, mandala.

 

Cursul 3 (17 mai): Scoala de gandire Mahayana I

Mahâyâna 1: Scoala Mâdhyamika. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Prajñâpâramitâ-hrdayasûtra; Prajñâpâramitâ-stotra de Râhulabhadra; Madhyamaka-kârikâ (XXV) de Nāgārjuna.

 

Cursul 4 (31 mai): Scoala de gandire Mahayana II

Scoala Yogâcâra. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Lankâvatâra-sûtra (90-96); Yogâcârabhûmi (Paramârthagâthâ 28-41) de Asanga.

 

Cursul 5 (14 iunie): Buddhismul tantric indo-tibetan

Buddhismul tantric indo-tibetan. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Guhyasamâja-tantra (VII); "Cartea tibetana a mortilor" (Bar-do Thos-grol. partea I: ’chi kha’i bar do).

 

Inscrierile pentru programul intreg se pot face pana pe 17 aprilie, iar costul este de 150 lei (100 lei pentru studenţi/pensionari). Pentru participarea la prelegeri individuale, pretul este de 40 de lei pe seara.

 

Inscrierile se fac la adresa de e-mail claudia@seedsforhappiness.ro

Centrul Seeds for Happiness

Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16

Editat de Danau

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×