Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Davi_

Dependenta de droguri.

Rate this topic

Recommended Posts

Exista doua mari categorii de dependenta: fizica si psihica.

Dependenta fizica implica: 1.un consum frecvent si abuziv al unor substante nocive 2. adaptarea organismului la acea substanta 3. toleranta crescuta fata de acea substanta si necesitatea de a fi consumata continuu

 

Dependenta psihica apare pe fondul placerii create de folosirea unei substante nocive sau realizarea unei activitati care generaza placere. Se poate vorbi despre o astfel de dependenta in momentul in care exista o dorinta interioara pentru consum pentru a se ajunge la un confort psihic dorit. Ea mai poate aparea si cazul in care se doreste elimarea unei stari psihice neplacute sau eliminarea durerii.

 

De unde vine?

Motivele sunt multiple.

Daca ne raportam la motivele sociale vom observa ca majoritatea celor care au o dependenta cauta: afirmare, respect, apartenenta la grup sau cauta sa evite o confruntare directa cu probleme din viata de zi cu zi. Dependenta de anumite substante (alcool, droguri etc.) sau de anumite activitati (jocuri de noroc, jocuri pe calculator etc)ii permit individului sa aiba o viata mai usoara din anumite puncte de vedere in special din punct de vedere social.

Pe langa factorul social apare si o alta satisfactie personala si anume schimbarea statutului social, schimbarea parerii despre propria persoana. Multi dintre cei dependenti simt ca dobandesc putere prin ceea ce fac si simt ca au un alt tip de control asupra vietii.

 

Cum o putem invinge?

Pentru a putea elimina o dependenta trebuie gasita o motivatie puternica si este necesar de multe ori ca acea persoana sa fie sustinuta de cei din jur.

Pe langa gasirea unei motivatii este necesar, mai ales la inceput, ca acea dependenta sa fie inlocuita cu alte elemente care sa ii ofere satisfactie individului.

Unele dependente pot fi destul de dificile asa ca este necesar sa ai curajul sa ceri asistenta unui specialist, in unele cazuri este vorba de psiholog in altele poate chiar de psihiatru. Asistenta psihologica face ca desfasurarea procesului sa fie una mai usoara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×