Sari la conținut
Forum Roportal
Moftangiu

Criza romaneasca - cauze si tratament

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Problema cred ca tine de mentalitatea poporului roman. Sunt sceptic in privinta vreunei schimbari a tarii, indiferent cine vine la conducere.Am observat in timp ca oricine este ales de popor, mai devreme sau mai tarziu cade in patima specifica populatiilor sarace - coruptia. Toti suntem corupti, de la mic la mare. Exemple de coruptie mica: mersul pe RATB fara bilet/saritul la metrou, spaga la RAR, spaga la doctor, spaga la taximetrist/ospatar etc., micile "combinatii" cu ceasuri, telefoane, haine "de firma" etc., micile "afaceri" care au expuse si fiscalizate 20-30% din produsele sau serviciile oferite spre vanzare, resul fiind in garaj sau facandu-se pe ascuns... si tot asa.

Ce-i drept, vrem sa traim bine, dar saracia ne sta in cale, iar respectarea legilor devine oarecum imposibila sau antagonica ideii de a trai bine. Exemplu: daca am o masina veche, sa trec legal de RAR m-ar costa mai mult decat face masina, dar nu am bani de una noua, asa ca dau spaga sau... renunt la masina(care face parte din ideea de a trai bine).

Ar mai fi si aprecierea deosebita de care par a se bucura cei ce fac bani... nemunciti(ori din evaziune fiscala, ori din stat degeaba in vreo functie bugetara ori prin alte metode).

Ar mai fi si aprecierea de care se bucura, mai ales in zonele rurale sau in oraselele de provincie cei care promoveaza un model negativ de trai - "jmekereala". Care in final se traduce tot intr-o forma de furt sau evaziune.

Prin urmare cred ca societatea romaneasca in sine este corupta, ar fi ilogic sa aleaga conducatori cinstiti. Iar daca prin absurd s-ar intampla asta, ar fi ilogic ca ei sa ramana cinstiti dupa ce au fost alesi. Dar devreme ce nu exista de unde sa se aleaga acesti lideri cinstiti, si de aici inainte cred ca vom merge cum am mers si pana acum. Romaneste :D

 

Tratamentul... banuiesc ca moartea generatiei mele si a inca uneia dupa ea... deci mai dureaza.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Problema cred ca tine de mentalitatea poporului roman.

..

Prin urmare cred ca societatea romaneasca in sine este corupta, ar fi ilogic sa aleaga conducatori cinstiti. Iar daca prin absurd s-ar intampla asta, ar fi ilogic ca ei sa ramana cinstiti dupa ce au fost alesi. Dar devreme ce nu exista de unde sa se aleaga acesti lideri cinstiti, si de aici inainte cred ca vom merge cum am mers si pana acum. Romaneste :D

 

Tratamentul... banuiesc ca moartea generatiei mele si a inca uneia dupa ea... deci mai dureaza.

Daca premizele sau rationamentul sunt gresite si concluzia este eronata.

Mentaliatea nu constituie un obstacol pentru cei care lucreaza in occident, deci nu mentalitatea este problema.

 

Schimbarea generatilor nu a rezolvat problema coruptieie care-i de veacuri, pentru ca inainte de a fi alesi, sunt candidati desemnati de politicieni si politicenii selecteaza oameni care impartasesc aceleasi valori.

Astazi daca ar fi sa fie alegeri nu ai avea de ales intre corupti si cetateni onesti, pentru ca nu exista nici un partid fara corupti.

 

Schimbarea liderilor nu rezolva problema.

Nu a rezolvat-o nici faptul ca a fost adus Regele Carol.

 

Trebuie schimbata filozofia de guvernare, de la o guvernare fara criterii si fara proceduri, care permite abuzurile, la o guvernare cu proceduri care sa-i repsonsabilizeze pe decidenti.

Trebuie reformate institutile statului sa devina functionale.

In institutii sa se faca trecerea de la salarii fixe, la salarii dependente de rezultatele activitatii functionarilor.

Abia atunci se va schimba comportamnetul politicienilor si al functionarilor, cand vor fi obligati sa devina responsabili.

Acum doar declarativ isi asuma responsabilitati, dar in realitate au doar drepturi.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Trebuie schimbata filozofia de guvernare, de la o guvernare fara criterii si fara proceduri, care permite abuzurile, la o guvernare cu proceduri care sa-i repsonsabilizeze pe decidenti.

Trebuie reformate institutile statului sa devina functionale.

...

Concluzia mea legata de trecerea generatiilor se bazeaza pe faptul ca viitoarele genaratii vor fi responsabilizate de globalizare, Romania nu va putea ramane o insula, asa cum este acum ea in UE. Institutional poate incerca sa reziste ca un bastion al "gandirii romanesti", dar cetatenii sai vor fi presati de internet si de economia globala sa isi schimbe rationamentul si actiunile, chiar si impotriva vointei lor.

Ceea ce spui tu acolo ar insemna ca romanii sa nu mai fie corupti, ci cinstiti, ceea ce, deocamdata, cum am aratat mai sus, nu este posibil, coruptia existand si la lideri si la cei mai umili dintre cetateni.

 

Nivelul de competenta al salariatilor romani actuali nu se ridica la cerintele posturilor pe care le ocupa, iar calificarea lor nu este posibila, ei nefiind interesati de scolarizare in domeniu, sau de vreo performanta. Deci o eventuala epurare a institutiilor statului pe criterii de competenta nu este posibila, ar bloca tara de tot.

Pot spune ca in cadrul MAI, din ce am vazut, competenta nu este nici macar pe ultimul loc ca si criteriu de angajare sau de accedere la functii superioare, ci mai degraba fie nepotismul, fie nevoia de oameni multi, nu conteaza daca sunt pregatiti sau nu.

Cand s-au scos militarii in termen, MAI a avut nevoie repede de multi jandarmi, deci angajarile s-au facut pe loturi, la fel si pregatirea. In ceea ce priveste scolarizarea jandarmilor, ea a durat foarte putin, s-a facut in conditii logistice foarte slabe, iar evaluarea a fost formala. Pregatirea este de asemenea formala, la fel si evaluarea, in cazul politistilor si jandarmilor actuali, neexistand o pregatire standardizata, nici interes pentru asa ceva, interesul in cadrul acestei caste fiind mai degraba... burta (sper ca se intelege ce vreau sa zic, asa pot rezuma cel mai simplu). Echipamentul continua sa fie vechi si carpit, la fel si sediile unde aceste structuri isi desfasoara activitatea.

In cadrul institutiilor de invatamant militar, de multe ori fortele de ordine sunt pregatite pentru ceea ce nu vor intalni in viata reala, acolo luandu-se doar situatii ideale si teoretice, deoarece majoritatea instructorilor nu beneficiaza de munca in teren. Echipamentul din institutiile militare de multe ori este absent din dotarea sediilor obisnuite de politie sau jandarmi. De asemenea, pregatirea sportiva lasa de dorit, conditiile de cazare si hrana la fel, iar evaluarea este tot formala deoarece functioneaza principiul - cati intra atatia ies, minus cei care au vreo problema medicala insurmontabila. Acest principiu functioneaza deoarece o rata ridicata de oameni care nu ar absolvi aceste institutii, ar determina inchiderea lor, iar conducerile acestor institutii, conectate la structurile centrale din Bucuresti prin relatii de ... prietenie sa zicem, si-ar pierde functiile.

 

Adauga ca in multe cazuri fortele de ordine nu sunt lasate sa isi faca treaba. Fie de catre superiori, fie de catre legi, fie de catre propria nestiinta si teama aferenta incompetentei (aoleu, daca imi pierd locul de munca, aleou, mor de foame, mai bine merg pe burta si tac din gura ca e apa mica).

Banuiesc ca si in alte institutii de stat dar si in institutii private se procedeaza la fel.

Editat de Scorpionul_Rosu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

"Criza romaneasca" are cauze multiple, dar se cuvine sa incepem cu inceputul, adica cu educatia care se termina in Romania la cei 7 ani de acasa, exact atunci cand are loc primul contact cu societatea ...si ar trebui in scoala sa se "lucreze" la SOCIALIZARE...si asta pina cand se paseste in productie.

2) In scoala nu se pune de loc accent ptr pregtirea in spiritul muncii ...mai ales in cazul copiilor care nu dovedesc interes ptr invatatura si care trebuie cuprinsi in clase in care invatatura e pe locul 2 ...ca pe locul 1 este practica in productie.

3)In scoala romaneasca tinerii invata lucruri total inutile, care nu le folosesc niciodata in viata in timp ce lucruri esentiale sunt total neglijate.

4) Din lipsa de socializare corecta in care nu se pune nici un accent pe problemele de etica, si a programei scolare incarcate ... tinerii sunt nevoiti sa jmechereasca si sa fenteze copiind ... motiv ptr care aceste jmechereli raman impregnate in caracter.

5) Acest gen de jmechereala care poate lua forma unei adaptari rapide la situatii noi si diferite ...si asa se explica faptul ca romanii care au interesul sa se tina de munca in occident .... muncesc serios ... pina cand se schimba schimba interesul si continua cu tzepuitul.

6) Situatia in tara este asa cum este ...adica la pamant in toate domeniile, din cauza ca in Romania nu se pune accentul pe pregatirea profesionala a tinerilor...dar in schimb e plin de licee total inutile ...doar ptr ca PROSTO-fesorii sa aibe salarii pe care le vor cat mai dodoloate, ... ptr ca formeaza ratati certati cu munca pe banda rulanta.

6)Criza moral-sociala in care se zbate Romania este consecinta a celor prezentate mai sus, fapt care face ca serviciile statului sa fie prestate si conduse de niste incomptenti aroganti si certati cu m unca in absolut toate serviciile sau nivelurile incepand cu presedintele manelist al tarii care conduce tara ca si cum ar fi hora cu Bercea Mondialul si terminand cu femeia de servici de la spital care inchide WC-ul cu cheia ca sa poata taxa pe cei care vor sa foloseasca WC-ul.

Concluzie

Oricat ati incerca sa rotiti guvernantii ...nu veti da decat peste acelasi tip de rebut uman ...produs de scoala romaneasca de produs jmecheri si ratati ...asa ca si rezultatele guvernarilor noi vor ramane neschimbate.

 

Spre deosebire in societatea occidentala ... unde sunt alte reguli ...adica nu se joaca sheptica romaneasca ci sheptica americana ...ori respecti regula jocului ...ori esti eliminat din joc si mori pina la urma inghetat dormind iarna in parc in niste cutii de carton.... asta este valabil si ptr romanii din occident care de frica si din interes percuteaza asa cum li se cere ...asta pina se obisnuiesc cu munca si presteaza servicii sociale la fel ca toti ceilati membrii ai societatilor autohtone....

PS ... acceptati ca modificarea Codului Muncii a fost benefica ... si tot benefica va fi acea reforma a invatamantului care va educa si SOCIALIZA tinerii in cultul muncii al competentei si al responsabilitatilor asumate ... in loc de tocilaria papagaliceasca a proasta facuta doar ptr ca PROSTO-fesorii sa aibe salar!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Concluzia mea legata de trecerea generatiilor se bazeaza pe faptul ca viitoarele genaratii vor fi responsabilizate de globalizare, Romania nu va putea ramane o insula, asa cum este acum ea in UE.

Eu cred ca daca asteptam pana ne responsabilizeaza globalizarea o sa ajungem ca sa nu mai fim ca natiune.

O sa fie vandute la bucata, parcele de teren, asa cum s-au vandut societatile comerciale la fier vechi.

Asa cum unii au pus problema sa cumpere insule Grecesti in contul datoriei, asa se va pune problema si la o Romania indatorata.

Se vor vinde campuri petroliere (care nu s-au vandut), munti cu aur, paduri, delta etc..

 

Spre deosebire in societatea occidentala ... unde sunt alte reguli ...adica nu se joaca sheptica romaneasca ci sheptica americana ...ori respecti regula jocului ...ori esti eliminat din joc si mori pina la urma inghetat dormind iarna in parc in niste cutii de carton.... asta este valabil si ptr romanii din occident care de frica si din interes percuteaza asa cum li se cere ...asta pina se obisnuiesc cu munca si presteaza servicii sociale la fel ca toti ceilati membrii ai societatilor autohtone....

PS ... acceptati ca modificarea Codului Muncii a fost benefica ... si tot benefica va fi acea reforma a invatamantului care va educa si SOCIALIZA tinerii in cultul muncii al competentei si al responsabilitatilor asumate ... in loc de tocilaria papagaliceasca a proasta facuta doar ptr ca PROSTO-fesorii sa aibe salar!

Asta sustin si eu, ca regulile dupa care functioneaza societatea determina comportamentul indiviului.

Si te contrazici, cand afirmi ca produsul scolii romanesti este un rebut, dar recunosti ca de voie de nevoie este integrabil in occident. Daca-i integrabil atunci nu-i rebut are nevoie doar de o disciplina exigenta.

Editat de Moftangiu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca daca asteptam pana ne responsabilizeaza globalizarea o sa ajungem ca sa nu mai fim ca natiune.

O sa fie vandute la bucata, parcele de teren, asa cum s-au vandut societatile comerciale la fier vechi.

Asa cum unii au pus problema sa cumpere insule Grecesti in contul datoriei, asa se va pune problema si la o Romania indatorata.

Se vor vinde campuri petroliere (care nu s-au vandut), munti cu aur, paduri, delta etc..

E normal sa se-ntample asta daca romanii nu le pot administra. Cand ai ceva de valoare dar nu stii sa il folosesti, o dai cuiva care stie sa produca plus-valoare cu ce ai avut tu si te angajezi apoi la el. E mentalitatea sclavului - sa aiba cineva grija de el, adica sa ii ofere casa, masa, iar el la schimb va presta o munca. Este de asemeni mentalitatea copilului mic, care este neajutorat, dar la adulti nu se aplica, adultii vor fi exploatati.

 

Munca respectiva, evident va fi facuta in dorul lelii, doarece cica "nu munceste pentru el, ci pentru stapan".

Editat de Scorpionul_Rosu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Si te contrazici, cand afirmi ca produsul scolii romanesti este un rebut, dar recunosti ca de voie de nevoie este integrabil in occident. Daca-i integrabil atunci nu-i rebut are nevoie doar de o disciplina exigenta.

Solicitantul de loc de munca din Romania, gaseste de lucru doar daca se vinde ieftin ...apoi isi poate pastra locul de munca si ii va creste salarul doar daca munceste competent.

E usor sa fii competent atunci cand tu esti absolvent de scoala superioara iar colegii tai sunt niste analfabeti necalificati din Turcia sau Irak sau alte tari de cacao ... ba chiar cunosc cazuri in care romanii le-au ajuns sefi acestora ...dar mult mai rar romanii isi gasesc servicii de inalta calificare ... ba chiar am doi prieteni timisoreni care au fost in tara cercetatori stintifici de grad inalt ...ba chiar sunt si etnici germani cu liceul facut in limba germana la Lenau ... si nici unu din ei nu au ajuns in cei 20 de ani de Germania la o functie mai inalta decat cea de magazioner.

Editat de Sikaryan

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Intradevar,planificarea de tip "cincinal in patru ani",adica cea comunista, nu isi mai are locul si nici rostul.

Ceea ce a produs insa declinul economieie romanesti dupa 90', nu cred ca este privatizarea anemica,ci prea multa privatizare,acolo unde nu era cazul. Au fost cu precadere si mai intai privatizate monopolurile, ce trebuiau sa ramana de fapt de stat,chiar daca cu un management capitalist.Ba inca mai mult a daunat,tocmai lipsa oricarei planificari.Economia capitalista nu insemna haosul creat de piata libera autoreglanta,pentru care nu suntem inca pregatiti si care a generat doar coruptie,evaziune si ineficienta ,in loc de competitivitate.

 

Soluția este decuplarea economiei naționale de economia bucureșteană parazitară:

 

 

Eroare! Pana una alta Bucurestiul asigura cea mai mare parte din productie si exporturi si este aproape singura entitate administrativ teritoriala pe profit.Chiar daca o sa spuna cineva, ceva legat si de cate resurse inghite Bucurestiul,eu spun ca le inghite pe buna dreptate si cu folos.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×