Sari la conținut
Forum Roportal
Djvasix

Sistemul Versailles - Washington. Progrese si limite

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Am de redactat un eseu pe tema data. Ma ajuta cineva?

 

 

Sistemul Versailles/Washington a fost creat sub conducerea marilor puteri victorioase dupa primul razboi mondial,in special UK si USA.De fapt se numeste asa deoarece a fost originat la conferinta de pace de la Versailles in 1919 si finalizat 2-3 ani mai tarziu la Washington si prin care marile puteri au incercat sa inghete status-quo-ul din Pacific.De fapt acest tratat a avut la baza un sigur interes: acela de a organiza si a pune sub protectie doar interesele celor 2 tari cu forta armata si puterea cea mai mare,USA si UK.

 

Desigur ca acest tratat a produs o mare nemultumire in randul tarilor care mai tarziu au devenit fasciste,in special Germania care desigur ca a fost supusa daunelor de razboi,dar si Italia si Japonia care cu toate ca s-au numarat si ele printre tarile victorioase,s-au simtit deprivate de un substantial beneficiu de pe urma razboiului.

 

Desigur ca sistemul a exclus in totalitate..Uniunea Sovietica( numita asa pe atunci)asta in mare deoarece..era tara ce construia primul regim socialist in lume. Uniunea Sovietica insa a actionat ca o puternica forta din afara incercand sa-si mareasca influenta de miscare international comunista in efortul de a-si impune dominarea si sprijinul in tarile din jur.

 

Pe la 1920 deja in lume era stabilita o balanta de puteri,de-o parte USA si UK,de alta Germania,Japonia si Italia si de alta Uniunea Sovietica si visul ei de a crea o ordine socialista internationala.Dar cu tot acest echilibru de forte in lume,niciuna nu a putut sa invinga acel uragan numit criza economica care in 1929 a pus la pamant intregul sistem economic!!!Practic criza economica a fost acea scanteie care a starnit focul de a deteriora staus quo-ul si cine s-a dovedit a fi instigatoarea? Japonia prin incidentul din Manchuria(asta trebuie sa cauti tu daca e nevoie/nu am timp sa intru acum in toata istoria mondiala ce a dus la al 2 lea razbel mondial)

De ce in final Japonia a fost prima ce a facut pasul la ruperea de la sistemul Versailles/Washington??Pt. ca USA si UK la sfarsitul razboiului au fortat Japonia sa cedeze aproape toate castigurile in teritorii si bani facute in zona Pacificului/Asia.dar asta e alta poveste in care se implica si China.In fapt este un fel de principiu al dominoului:)

Sper insa ca ti-am fost putin de folos.Inca ceva f. adevarat si interesant putin cunoscut dar nu are vreo legatura cu subiectul:Napoleon Bonaparte a fost primul monarh si conducator de tara care a pus bazele si a creat forma de stat modern ca guvernamant in Franta dar dupa aceea a fost copiat intocmai de toate statele lumii inclusiv ...USA care si azi urmeaza acest sistem organizatoric...!!!!

Multi au spus ca Napoleon a fost un dictator dar nu este asa.Eu l-as numi un geniu in multe privinte,nu pt. ca sunt un mare fan al lui:):)Si mai interesant e faptul ca nici n-a fost Francez:):unsure: O tara asa de plina de vanitate si cu nasul pe sus cum e Franta din trecut dar si de azi,a avut un imparat nefrancez si asta e chiar de ras:)

 

In fine adios amigo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×