Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
@anyry

Pensionarea

Rate this topic

Recommended Posts

Cineva din familie urmeaza sa fie scos la pensie obligatoriu anul viitor. E o persoana activa, in putere, valoroasa, dar impotriva legilor nu are ce face si va ramane acasa. E disperata persoana! Ii place sa munceasca. Ce sfaturi aveti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate sa isi gaseasca de lucru un part time sau ceva daca nu poate sa nu faca nimic.

Sa descopere noi hobby-uri, chiar si pe langa casa.

Sa invete sa se bucure de timpul liber pentru a il ocupa cu lucruri exclusiv placute deloc stresante.

 

 

Eventual, in primul an sa se faca un proiect de renovare a casei, aranjarii curtii..etc etc. Apoi, daca mai trece timpul, va fi mai usor.

Sau chiar sa isi cumpere un animal de casa. :vinsent:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un pudel nu poate rezolva problema hiperactivitatii . :vinsent:

 

 

Sarah, intru'cat mai are un an, isi poate gasi deja o preocupare , in functie de conditiile date ( domiciliu, nivel de pregatire, etc ) . Asta chiar si in condiile in care legea ii da dreptul sa renunte la o parte din pensie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buna,

 

Observ ca ai primit cateva sfaturi folositoare din partea colegilor nostri.

 

Pensionarea poate insemna pentru multi dintre noi o plafonare, o terminare a vietii. Din pacate foarte multe lucruri nu ne sunt permise sa facem dupa incheierea serviciul, dar poate incerca sa gaseasca noi hobby-uri sau chiar sa incerce sa isi deschida o afacere mica... acum depinde de la persoana la persoana.

 

Poate incerca sa relationeze mai mult cu prietenii sau sa isi gaseasca diverse ocupatii prin casa, asa cum spunea si stupid_me. Solutii sunt destul de multe, dar depinde de disponibilitatea si posibilitatea lui pentru a le face. Ceea ce e foarte important este sa i se arate ca este UTIl. Adica ar fi de preferat ca membri familiei sa ii ceara ajutorul, sa il consulte in diverse probleme... in acest fel el va sti ca este inca bun la ceva si ca viata lui merita continuata.

Share this post


Link to post
Share on other sites
E disperata persoana! Ii place sa munceasca. Ce sfaturi aveti?

Mi-ai amintit de un episod din In Treatment, sezonul 2. Este vorba de un vicepresedinte a unei mari corporatii. E in pragul pensionarii si nu poate accepta asta, el vrea sa munceasca in continuare. Si de ce? pentru ca de mic si-a asumat responsabilitatile altora, nu s-a jucat, s-a asteptat prea mult de la el. Nu a avut copilarie, ci a fost un copil adultist. Ajuns la pensionare, nu stie cum sa isi gestioneze timpul, pentru ca dintr-o data are mult timp liber. Psihoterapeutul il intreaba ce hobby-uri are. El nu stie. Pentru ca o viata intreaga nu a fost lasat sa fie el insusi, iar acum trebuie sa se descopere pe sine. Nu se poate concepe pe sine decat prin prisma eficacitatii fata de ceilalti. El crede in mod irational ca daca nu mai munceste, nu mai e "util" pentru ceilalti, nu mai e folositor, nu mai are sens sa traiasca - ceea ce e eronat.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×