Sari la conținut
Forum Roportal
Iarine

A fost Carol cel Mare restauratorul Imperiului?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Da de ce intrebi?

 

Acesta ar fi raspunsul potrivit pentru asa deschidere de topic.

Sa trecem insa peste.

Carol cel Mare a fondat cel mai puternic imperiu european din istorie. Cand spun aceasta ,ma gandesc la faptul ca imperiul roman a fost mai mult decat o organizare statala europeana, iar imperiul francez condus de Napoleon Bonaparte desi comparabil ,a rezistat mult prea putin la scara istorica.

Dupa scindarea imperiului roman,cele doua puteri rezultate au fost intr-o continua degradare si disolutie. Se spune ca puterea Romei s-a terminat ,in momentul cand functia de imparat a devenit subiect de licitatie.

Carol cel Mare si-a cladit puterea din cioburile imperiului roman de apus ,din ceea ce a putut smulge imperiului roman de rasarit si bizantinii nu au putut apara,plus teritoriile recuperate de sub dominatia barbarilor si maurilor.

Cu toate acestea nu putem spune ca a restaurat ceva.Mai repede putem considera ca a pus bazele Europei.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dupa prabusirea Imperiului Roman de Apus in 476 - 480, in Europa vestica si in fostele provincii romane se creeaza un vid de putere, speculat de uniunile tribale ale vizigotiilor (peninsula Iberica) si ale francilor salieni (fostele provincii galice si parte din cele germanice). Rolul triburilor germanice in Imperiul Tarziu nu trebuie minimalizat la cel de cotropitori, ei formand grosul armatei imperiale tarzii (inclusiv in elitista legiune, initial rezervata exclusiv cetatenilor romani italici), si dand Imperiului o serie de generali excelenti, Flavius Stilicho poate fiind cel mai bun exemplu. Triburile germanice asezate in teritoriul roman vor lupta in cateva situatii ca aliati ai romanilor (o coalitie romano-vizigoto-franca va zdrobi forta expeditionara hunica din Galia). Cu toate ca au fost sedusi de stralucirea Imperiului, adoptand numeroase elemente din civilizatia romana, si-au pastrat identitatea culturala chiar si dupa crestinare.

Dupa incercarile imparatului rasaritean Iustinian I de a restaura unitatea Imperiului, in parte reusite datorita extrem de capabililor generali Belisarie si Narses (care au recucerit Italia, unele parti din Spania, zona mespotamica, si-au distrus regatul vandal din Nordul Africii), partiile vestice ale Imperiului vor fi preluate de aliantele tribale germanice, care vor evolua in adevarate regate. Daca regatul vizigot din peninsula iberica va fi fi distrus in urma invaziei maure, regatul francilor va inflori sub dinastia merovingiana, iar sub conducerea majordomului Carol Martel vor ajunge o redutabila forta in Europa occidentala (la Potiers, francii vor infrange maurii si altfel vor stopa raspandirea Islamului in restul Europei de Vest).

Nepotul sau, Carol cel Mare, va continua si ii va desavarsi munca, marind teritoriul regatului franc (cucerirind parti din Italia, Bavaria; avand numeroase campanii in zonele iberice - unde a suferit o infrangere zdrobitoare din partea bascilor -, impotriva avarilor si triburilor slave in estul Europei si impotriva saxonilor, pe care i-a crestinat fortat, dupa ce la Verdun avusese loc un adevarat masacru impotriva lor).

In urma tulburarilor din Roma, avandu-l ca protagonist pe papa Leo al III-lea, Carol se deplaseaza in Italia, devenind protector al papei, care ii va acorda titlul de ''Imperator Romanorum'', titlul fara acoperire, Imperiul Roman nemaiexistand ca entitate politico-teritoriala (chiar culturala). Motivele care l-au facut pe papa sa-l incoroneze pe seful unui regat barbar ca ''imparat al romanilor'', chiar daca cel mai puternic din partea apuseana a Europei, variaza de la simpla recunostiinta si nevoia de-asi asigura protectia unui aliat puternic pana la dorinta de-a lovi in pretentiile imparatului si-a bisericii rasaritene (care in acea perioada era zguduita de criza iconoclasta).

Departe de a fi un ''Imperiu Roman reinoit'' (la fel ca pretentiile tarului rus, ale kaiserului german, etc., toti sedusi de ideea care a reprezentat Imperiul Roman), Imperiul franc a influentat masiv soarta politica si culturala a Europei Apusene, aducand o noua organizare socio-politica si militara, o inflorire a culturii apusene si-o traiectorie in dezvoltarea ei. Carol poate fi considerat unul dintre intemeietorii statelor moderne Franta (care a si pastrat numele regatului franc) si Germania.

Momentul carolingian in istoria Europei vestice este unul de maxima importanta, chiar daca Imperiul construit de el a durat doar cat a fost el in viata, inlocuind formele organizatorice proprii lumii antice cu modelul feudal si deschizand cu adevarat Evul Mediu.

Cred ca cei care au continuat traditia Imperiului Roman, au fost cei din partea lui rasariteana (chiar daca au adoptat limba greaca in detrimentul limbii latine).

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sunt scrise cateva carti foarte bune despre carol cel mare si despre perioada carolingienilor. acelea te-ar ajuta mai bine, decat sa puna cineva poze si atatea informatii. daca tu vrei detalii despre carol sau despre imperiul pe care l-a creat, cartile iti vor fi de mai mare ajutor.

niste lucrari bune sunt:

- henri pirrene, mahomed si carol cel mare, bucuresti: ed. meridiane, 1996;

- karl werner, istoria frantei, bucuresti, ed, teora 2000

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sunt scrise cateva carti foarte bune despre carol cel mare si despre perioada carolingienilor. acelea te-ar ajuta mai bine, decat sa puna cineva poze si atatea informatii. daca tu vrei detalii despre carol sau despre imperiul pe care l-a creat, cartile iti vor fi de mai mare ajutor.

niste lucrari bune sunt:

- henri pirrene, mahomed si carol cel mare, bucuresti: ed. meridiane, 1996;

- karl werner, istoria frantei, bucuresti, ed, teora 2000

 

 

nu conteaza cite carti sint scrise.Conteaza daca in aceste carti gasim informatii ori gasim fantezie.Eu zic ca gasim doar fantezie.Am incercat sa citesc o asemenea carte.Nu am putut sa trec de jumatate.Nu prezenta nimic concret; numai povesti si citari din alti autori. Daca e prea obositor sa puna cineva citeva poze atunci nu mai avem de discutat; asta ca sa nu obosim.

Carol cel Mare nu a existat. Este una din multele fantezii vehiculate de numerosi istorici.

1) Nu poate exista un imperiu fară monede, ori de pe urma acestui imperiu

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×