Sari la conținut
Forum Roportal
lupini

Noutăţi ale ştiinţei şi tehnicii

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Ce bine-ar fi de-ar cădea o bucată de asteroid pe strada mea !

Chiar un fragment meteoritic comun, alcătuit din silicaţi este mai valoros dec

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A fost descoperită prima planetă din afara galaxiei noastre

 

 

 

Astronomii de la Institutul Max Planck din Heidelberg, Germania, au descoperit, cu ajutorul Observatorului European de Sud, din La Silla, Chile, o exoplanetă gigant.

 

Planeta nou descoperită, numită HIP 13044 b, are o masă de aproximativ 1,5 ori mai mare decât a lui Jupiter (de 400 ori mai mare decât Pământul) şi orbitează în jurul stelei HIP 13044, ce e la sfârşitul vieţii sale.

 

Aflată la circa 2 286 de ani-lumină de Pământ, ea se găseşte în constelaţia Fornax, ce poate fi văzută doar de locuitorii emisferei sudice. Planeta este aproape de steaua sa, fiind foarte fierbinte, având o perioadă de rotaţie pe orbită de doar 16 zile (Pământul se roteşte în 365 de zile).

 

Până în momentul în care scriu, au fost descoperite 504 planete în cadrul galaxiei noastre, conform Enciclopediei Planetelor Extrasolare, dar această planetă gigant este prima descoperită în altă galaxie.

 

 

Constelaţia Fornax, văzută din Emisfera Sudică

 

300px-Fornax_constellation_map.svg.png

 

 

Planeta a cărei descoperire a fost anunţată pe data pe 18 Noiembrie, s-a născut într-o galaxie care în urmă cu circa 6 - 9 miliarde de ani a fost absorbită de către Calea Lactee, din galaxia "dizolvată" rămânând doar un petic numit fâşia Helmi.

 

HIP 13044 b orbitează în jurul stele HIP 13044, care se apropie de sfârşitul vieţii sale, având epuizat combustibilul pe bază de hidrogen şi care a trecut într-o nouă etapă de expansiune masivă numită - "gigant roşu" - în care a consumat probabil planetele interioare ale sistemului său solar.

 

 

Surse: ziare.com, Science

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Misiune pentru descoperirea undelor gravitaţionale

 

 

 

Unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii moderne este cel al undelor gravitaţionale. Se crede ca acestea sunt secretul energiei

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Interesant topicul, Lupini . :P

 

Ce bine-ar fi de-ar c

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Interfaţa creier-calculator

 

 

 

A fost realizată prima interfaţă creier-calculator. Realizarea tehnică numită Intendix, dezvoltată de compania Guger Technologies e un sistem ce utilizează căşti electroencefalogramice pentru măsurarea activităţii creierului. Impulsurile electrice ale creierului sunt preluate de instalaţiile din căşti şi transferate spre un cip

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

S-a găsit oxigen pe Rhea, unul dintre sateliţii lui Saturn

 

 

 

Sonda Cassini a descoperit că Rhea, unul dintre sateliţii planetei Saturn, are în atmosfera sa oxigen, fiind pentru prima dată când acest gaz a fost descoperit în mod direct pe o altă planetă.

 

Sonda Cassini a colectat o cantitate mică de oxigen, din atmosfera subţire a acestui satelit, în timp ce trecea deasupra acesteia, la o altitudine de 97 de kilometri, în luna Martie a acestui an.

 

Până acum, oxigenul a fost detectat pe alte planete şi sateliţii acestora, în mod indirect, cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, şi alte instalaţii. Instrumentele de la bordul sondei Cassini au arătat că atmosfera, formată din cantităţi mici de oxigen şi dioxid de carbon, este susţinută de particule de pe Saturn, care se lovesc violent de suprafaţa satelitului.

 

 

Satelitul natural Rhea

 

380387-bigthumbnail.jpg

 

Astronomii au descoperit 62 de sateliţi în jurul planetei Saturn. Cu un diametru de 1 529 de kilometri, Rhea este al doilea satelit ca mărime şi se crede că este format în totalitate din gheaţă.

 

Atmosfera satelitului Rhea este unică în sistemul lui Saturn. Doar Rhea şi Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn, au suficientă masă pentru a avea atmosferă şi gravitaţie. Totuşi, Titan are o atmosferă foarte subţire, formată din azot şi metan, cu foarte puţin oxigen şi dioxid de carbon.

 

În trecut, astronomii au utilizat telescoapele pentru a găsi oxigen în atmosfera sateliţilor planetei Jupiter: Europa şi Ganymede, dar astfel de teste nu au dat nici un rezultat în cazul lui Rhea, deoarece concentraţia de gaze era prea mică.

 

Potrivit instrumentelor de la bordul sondei Cassini, fiecare metru cub din atmosfera satelitului Rhea, conţine aproximativ 50 de miliarde de molecule de oxigen şi 20 de miliarde de molecule de dioxid de carbon. (În atmosfera Pământului sunt circa 5 ٠ 1022 molecule de oxigen)

 

 

Surse: ziare.com, guardian.co.uk

 

.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×