Sari la conținut
Forum Roportal
zolex

Acvaristica pentru incepatori

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Pentru inceput:

 

Va salut ! Am deschis aceasta tema pentru ca sunt multe persoane care vor sa-si cumpere un acvariu cu pesti si de cele mai multe ori fac niste greseli elementare in acvaristica si din cauza acestor greseli ori mor pestii, or miroase urat acvariul etc...asa ca mai jos am sa scriu toti pasii improtanti pentru incepatori si nu numai.Daca va veti ghida dupa acesti pasi sunt sigur ca totul va fi ok.Hai sa incepem!

 

Acvariul In primul rand daca vreti sa tineti pesti de acvariu trebuie sa va ganditi cati sa fie la numar, si ce marime vor avea.

Daca de exemplu vreti sa aveti un acvariu cu 10 pesti de marime medie, va trebuie un acvariu de 20 de litrii, dar sfatul meu este sa nu cumparati acvariu mic pentru ca cu cat este mai mare acvariul cu atat e mai usor sa fie biosfera in regula.Ideal este sa incepeti acvaristica cu un acvariu de 30-40 de litrii.

 

Accesorii

 

Cand cumparati acvariul trebuie sa va mai procurati unele lucruri care sunt extrem de importante in acvaristica:

 

- neon (corp de iluminat) 0,5 Watti/litru,pompa de aer, burete (filtru), furtun si piatra de aer, un T ca sa mearga aerul si in filtru si in piatra, curatator de acvariu (cu lama), eventual un minciog si un incalzitor (nu este nevoie neaparat de el, doar daca acvariul va fi pus intr-un loc rece, in general pestii au nevoie ca apa sa aiba 20-22 de grade Celsius, bineinteles plante (daca aveti carasi cumparati plante artificiale), pietris sau nisip, pietre (bucati mai mari) ornamente ca de ex. trunchi de copac, castel, vapor scufundat (mai mult pt copii)si altele.

 

Apa

 

Inainte sa cumparati pestii, puneti apa intr-un vas (depinde cat de mare e acvariul) si lasati-o sa stea asa macar 2 zile, puteti folosi apa de la robinet, din fantana, izvoare, chiar apa de ploaie.

 

Pestii

 

Un alt pas foarte important este cumpararea pestilor, daca sunteti incepatori nu cumparati specii care sunt greu de crescute, ci specii care se adapteaza mai usor, si nu sunt prea dificili de tinut, de exemplu specii care nasc pui vii : guppy, xipho (sifo), molli si specii care depun icre : zebra, tetrazona, gurami, neon, carasi etc..cu acesti pesti nu prea intampinati probeleme.In general se calculeaza ~2-5 l apa / peste.

 

Amenajarea

 

Iata pasii:

 

1.Se pune acvariul pe un birou, masa, scaun solid, daca nu vreti sa aveti probleme (sau surprize)

 

2.Se pune o mica parte din substrat (pietris, nisip dupa preferinte) in acvariu, se aseaza plantele mari in spate, cele mijlocii la mijloc si cele mici in fata, astfel toate plantele vor fi vizibile ochiului, apoi se adauga substraul ramas in asa fel incat sa tina bine plantele, punem un strat mai gros in spate si un strat mai subtire in fata (tot pentru vizibilitate) si apasam cu mana usor peste pietris sa se aseze bine.

 

3.Introducem filtrul, incalzitorul, termometrul si piatra de aer in acvariu, ne asiguram ca functioneaza, le lipim (cu ventuza)de peretele acvariului si in general lel punem in spate, intr-un loc mai ascuns, ca acvariul sa arate cat mai natural, doar termometrul in punem mai in fata ca sa putem verifica cate grade are apa.

 

4.Dupa pasii de mai sus incepem sa adaugam apa (statuta) dar incet sa nu stricam ce am facut, sa nu iasa plantele din substrat din cauza unui jet mai mare de apa, umplem acvariul aproape pana sus, lasam gol doar vreo 5 cm.

 

5.Dupa 1 ora putem sa punem si pestii in acvariu, punem putina sare dura neiodata (2 linguri la 40 de l de apa)

 

6.Punem capacul pe acvariu, apoi neonul (corpul de iluminat) si acvariul nostru este gata de admirat.

 

Ingirjirea, curatarea

 

Este foarte util daca cumparati 1-2 perechi de sanitari, pentru ca ei se hranesc cu mancarea care cade jos pe sol, si astfel acvariul nu se murdareste asa repede...un alt lucru util ar fi sa luati si 1-2 perechi de pesti care se hranesc cu alge (intrebati la magazin) astfel algele care se depun pe sticla si pe plante ar disparea.

 

- sa cumparati verde de malachit, albastru de metil ca sa dezinfectati apa ( 3-4 picaturi puse in apa)

- sa cumparati bineinteles mancare pentru pesti, de preferat hrana vie (tubiflex, purici de balta) dar in general speciile de pesti amintite mai sus consuma si hrana uscata fara probleme

 

- este foarte important sa nu dati foarte multa hrana odata, ci cate putin si de mai multe ori pe zi

- daca observati ca apa nu este transparenta, ci galbuie-verzuie, ca are un miros neplacut (deranjant) inseamna ca trebuie sa curatati acvariul, scoateti pestii din el cu minciog, si cu un furtun trageti 6-10 l de apa intr-un lighean( apoi o aruncati) cu furtunul incercati sa trageti si mizeria de pe sol si apoi completati din nou acvariul sa fie plin.

- este foarte important sa spalam filtrul (buretele) in fiecare saptamana odata sau minim odata la 2 saptamani, doar cu apa rece, sau calduta, pentru ca apa fierbinte omoara mici bacterii din burete care sunt importanti pentru pesti

- daca ati facut toate astea si totusi acvariul este urat, apa nu e curata atunci scoateti toata apa, pestii si plantele, spalati pietrisul doar cu apa fara praf de curatat sau alte chestii, curatati, stergeti acvariul si o rearanjati din nou, puneti apa curata ( statuta macar de 1 zi)

 

- daca vedeti ca pestii se comporta ciudat, sunt bolnavi etc...apelati la magazinele de specialitate, pentru ca ar dura prea mult sa descriu toate bolile si cu ce sa le tratati.

- ca sa aveti o imagine si mai placuta, cumparati poster pentru acvariu si lipiti-l in spate, acvariul va parea mult mai frumos, parca mai colorat si mai viu!

 

 

Cred ca mi-ar trebui 2 zile ca sa scriu despre tot ce stiu, dar am deschis acest topic mai mult pentru incepatori asa ca ma opresc aici.

 

Va doresc multa bafta si va garantez ca daca veti parcurge acesti pasi veti avea multe si mari satisfactii in acvaristica.Este un hobby extrem de frumos, un acvariu intr-o casa este un mic loc, un coltisor din natura noastra minunata.Este extrem de util pentru copii, cu un acvariu il luati usor de la calculator si copii invata sa aiba mici responsabilitati, sa hraneasca pestii, sa aiba grija de ei, sa participe la curatarea acvariului, sa admire pestii, plantele si inca un lucru va pot garanta sigur :

 

 

Sa privesti un acvariu este mult mai relaxant decat calculatorul :)

Editat de zolex

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×