Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Stibor

Racheta romaneasca Helen-2 pendulind intre mit si realitate

Rate this topic

Recommended Posts

Racheta romaneasca Helen-2 pendulind intre mit si realitate

 

O stire senzationala publicate de ziarul Gandul in seara zilei de 3 Oct. 2010 m-a determinat sa stau ore bune in fata calculatorului in cursul ultimei saptamini, citind cam tot ce se poate lectura privitor la performanta Asociatiei Romane de Cosmonautica si Aeronautica (ARCA).

 

Initial, din titlurile afisate in presa, am avut impresia ca in data de 1 Oct. 2010 Romania a lansat un satelit, apoi pe masura ce citeam am tras concluzia ca un vehicul spatial, construit de niste entuziasti, a atins limita spatiului, mai precis 100 km altitudine. Parcurgind presa si mai atent am remarcat existenta unui obiect ciudat compus din doua sfere puse una peste alta de care atirna o capsula alungita. Asta era racheta! Mai mult, metoda de lansare, destul de neobisnuita, folosea un balon mare verde cu heliu care plasa nava ARCA la mare altitudine, inainte ca aceasta sa-si porneasca motorul.

In fine, aproape toata presa s-a pus de acord spre final asupra nivelului de desprindere al lui Helen-2 de balonul purtator: 13-14 km si altitudinii maxime atinse: 38-40 km. De pe orbita ajunsesem la 40 km. Bine si asa. Performanta pare extraordinara, incredibila chiar. Hai sa ma mai documentez, de data asta tehnic.

 

Ce mai aflu, un prim lucru ar fi acela ca Helen-2 foloseste o metoda de stabilizare pasiva cu pendul care pe unele situri poarta denumirea de Pendulum rocket fallacy! Mergind mai departe pe firul evenimentului gasesc si informatia comunicata chiar de ARCA potrivit careia Helen-2 in cadere libera de la 38 km ar fi atins aproximativ 1400 km/h pe la 15 km altitudine, si asta potrivit unei masuratori precise. Unele comentarii disputa recordul supersonic considerindu-l imposibil. Ma rog, ramine subiect pentru dezbatere. Nici pozele realizate de Helen-2, la mare altitudine, nu sunt foarte convingatoare. Autenticitatea lor a fost adusa in atentia unor specialisti. Asteptam sa se pronunte.

 

Ca sa inchei, un lucru care mi-a displacut puternic rezida in calcularea altitudinii maxime atinse de Helen-2 pe baza unor masuratori de telemetrie efectuate sub 18 km. Evaluarile numerice sunt nimic altceva decit simple calcule, rezultatele experimentale conving mult mai puternic. Era bine daca aveam graficele vitezei si altitudinii functie de timp, pe toata durata zborului. Asemenea diagrame valorau mai mult decit pagini de socoteli folosind toate ecuatiile mecanicii. Era, de asemenea, ideal daca radarele civile sau militare romanesti urmareau cumva zborul navei Helen-2. Pina in prezent nu exista nici o dovada ca au facut-o.

Pentru mine testul efectuat de ARCA pe 1 Oct. 2010 ramine in buna parte un mister care se adinceste pe zi ce trece.

Edited by Stibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×