Sari la conținut
Forum Roportal
lupini

Singularitatea tehnico-ştiinţifică

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Singularitatea tehnico-ştiinţifică

 

1. Generalităţi

 

 

 

 

Singularitatea tehnico-ştiinţifică, o teorie care mă fascinează de ceva vreme încoace, pentru că, spre deosebire de multe altele, asta se bazează pe realitatea prezentă şi trecută. Să vedem despre ce e vorba şi să începem cu promotorul acestei teorii: Raymond Kurzweil, matematician şi fost cercetător în domeniul inteligenţei artificiale la celebrul Massachusetts Institute of Technology din America.

 

Raymond Kurzweil

250px-Raymond_Kurzweil_Fantastic_Voyage.jpg

 

În urma numeroaselor cercetări şi observaţii din domeniul invenţiilor, Raymond Kurzweil a formulat o lege, legea Kurzweil, sau, cum o numeşte el, legea întoarcerilor accelerate. Această lege zice aşa: dacă inventăm unelte mai bune, sau descoperim fenomene, putem folosi aceste invenţii sau descoperiri, pentru a inventa noi unelte, tot mai multe şi tot mai bune, şi într-un ritm tot mai accelerat.

 

În acest sens, se poate aduce ca exemplu, descoperirea curentului şi a circuitului electric, invenţie care a dus la apariţia becului, telefonului, televizorului, şi a numeroase alte utilizări ale electricităţii şi a circuitelor electrice. La rândul lor, becurile au dus la inventarea lămpilor electrice, a ledurilor, lanternelor, a farurilor de maşini...etc., etc.

 

Revin la Kurzweil şi la ideea lui. Acesta propune un foarte simplu exerciţiu de imaginaţie. Să luăm o tablă de şah, care e formată din 64 de pătrăţele. Începând de pe primul rând, de la stânga la dreapta, punem un bob de orez (sau orice alt bob), pe primul pătrat. Apoi, punem dublul numărului de boabe de pe primul pătrat, pe al doilea, adică dublul unui bob este 2. Pe urmă, pe al treilea pătrat, punem dublul numărului de boabe de pe pătratul anterior, adică 4.

 

Pe al patrulea pătrat punem dublul numărului anterior, adică 8, pe al cincilea dublul numărului anterior...16, pe al şaselea - 32 de boabe, pe al şaptelea - 64, pe al optulea - 128, pe al nouălea - 256, şi continuăm tot aşa, pâna la al 64-lea pătrăţel....doar dacă putem. Pe al zecelea pătrăţel punem 512, pe al unsprezecelea - 1024, al doisprezecelea - 2048, pe al treisprezecelea - 4096. Se observă că, dacă la începutul operaţiunii, creşterea numărului de boabe, se face în mod "rezonabil" şi palpabil de către om, după un anumit prag al dublărilor, numărul boabelor ce trebuiesc puse, creşte tot mai rapid.

 

Ajungem pe la pătrăţelul al 25-lea, care e pe rândul al patrulea de pe tabla de şah, unde am ajuns să punem....16 772 216 boabe de orez, şi continuăm operaţiunea. La jumătatea tablei de şah, trebuie să punem 2 147 483 648, adică peste două miliarde. Şi continuând, ajungem la al şaizeci şi patrulea pătrăţel (ultimul) pe care punem 9 223 372 036 854 775 808 boabe, adică peste nouă miliarde de miliarde de boabe ! Dacă luăm bobul de orez ca având circa 20 de miligrame greutate, asta înseamnă aproximativ....180 de miliarde de tone de orez, un număr colosal. Probabil nici nu există atâta orez în lume !

 

Observăm că se ajunge la creşteri tot mai mari şi într-un ritm tot mai accelerat, care ne face să ajungem la numere pe care nu le putem stăpâni şi cu care nu suntem familiari. (în matematică această creştere se numeşte - progresie geometrică).

 

.......................

 

Acum, să vedem ce vrea să spună Raymond Kurzweil cu această analogie a tablei de şah. A atribuit această creştere lentă la început, şi pe urmă tot mai accelerată, dezvoltării societăţii umane. Acum vreo 500 000 de ani, omul a descoperit focul, această descoperire stând la baza altor numeroase descoperiri şi tehnici cum sunt fierberea mâncării, prelucrarea metalelor...etc. Apoi, au trecut câteva sute de mii de ani, şi omul a inventat uneltele de piatră. Apoi, au trecut alte sute de mii de ani şi omul a inventat vorbirea articulată (acum circa 60 000 de ani). Pe urmă au trecut circa 55 de mii de ani, şi omul a inventat agricultura, trecând de la stadiul de vânător-culegător, la cel de cultivator de plante şi crescător de animale ceea ce a adus cu sine cunoaşterea botanică şi zoologică. Apoi, după alte vreo 3000 de ani, omul a inventat prelucrarea uneltelor de fier.

 

Se observă că cu cât ne apropiem de timpurile noastre, distanţa de timp între invenţii şi descoperiri, devine tot mai scurtă. La început, progresul era "rezonabil" şi palpabil. După alte 2000 de ani, (în jurul anului 3000 î.Hr), este inventat scrisul, care înseamnă un nou moment de cotitură în istoria umanităţii. Pe urmă, după alte mii de ani, omul descoperă construirea monumentelor arhitecturale, a astronomiei, matematicii...şi alte ştiinţe. Apoi, după alte sute de ani, apar descoperirile geografice, din domeniul ştiinţelor exacte şi sociale. Şi continuând aşa, ajungem la secolul 18, în care descoperirile sunt foarte foarte rapide, apoi secoulul 19, în care ritmul descoperirilor şi invenţiilor e tot mai alert, ca să ajungem în secolul XX, unde succesiunea invenţiilor e aşa de rapidă, încât echivalează cu toate invenţiile făcute în sutele de mii de ani anteriori.

 

 

Şi, ajungem la concluzia emisă de Raymond Kurzweil. Acesta spune aşa, bazându-se pe ritmul tot mai accelerat de progres tehnic şi ştiinţific:

 

În secolul 21, ritmul progresului tehnic şi ştiinţific, va avea o acceleraţie tot mai mare, încât vom ajunge la un progres tehnic în 100 de ani, cât am fi progresat în 20 000 de ani, în ritmul actual.

 

Bazându-se pe legea lui Moore, fondatorul companiei Intel, şi inventatorul procesoarelor de calculator, lege care spune că puterea calculatoarelor se dublează în fiecare an, până pe la mijlocul acestui secol, omul va progresa într-un ritm tot mai accelerat, încât va ajunge să cunoască...totul ! În acel moment, puterea calculatoarelor cuantice va depăşi puterea creierului uman. Procesoarele calculatoarelor vor deveni atât de puternice, încât vor ajunge să se îmbunătăţească singure, ajungând să fie de miliarde de ori mai inteligente decât creierul uman, depăşind cu mult omul în inteligenţă, astfel că umanitatea va pierde controlul uriaşului avans pe care îl va lua inteligenţa artificială, care va tinde spre supranteligenţă. După anul 2050, omul îşi va implanta neuroni artificiali, care vor da creierului uman o putere de un miliard de ori mai mare decât acum, cea ce va face din hibridul om-calculator, o superinteligenţă, capabil să rezolve în fracţiuni de secundă, orice problemă matematică.

 

După anul 2025, se preconizează a se produce pe scară largă, nanotehnologia, adică, tehnologia la scară atomică şi moleculară, care în prezent e doar în faza de testare. Nanotehnologia nu înseamnă altceva decât crearea de molecule inteligente, şi drept urmare, crearea materiei inteligente, pe care Kurzweil o anticipează după anul 2030.

 

Din materie inteligentă, se vor produce celule inteligente, care treptat vor înlocui celulele biologice umane, structura corpului rămânând la fel. Această schimbare va anula îmbătrânirea, va elimina necesitatea alimentaţiei cu mâncare, dar, cel mai împortant, durata medie de viaţă va deveni irelevantă, pentru că un corp sintetic, va avea o viaţă de câteva milioane de ani. Adică, omul va deveni practic nemuritor şi nesupus îmbolnăvirilor.

 

În secolele şi mileniile anterioare, omul a inventat noi materiale şi aliaje, începând cu fierul, bronzul, oţelul, iar în secolul XX, plasticul. Se anticipează, că până în 2050, se va crea cu ajutorul nanotehnologiilor, un nou material - fogletul. Acest material va fi compus din molecule inteligente, care va putea lua forma oricărui corp, fie el gazos, lichid sau solid...instantaneu. După anul 2045, tot mai mulţi oameni îşi vor transfera conştiinţa în corpuri din foglet, având creiere cu capacităţi de calcul bazate pe computere cuantice, de miliarde de YB (yottabytes).

 

 

 

Particule şi reţele de foglet

 

Mărimea unei particule inteligente de foglet este de a mia parte dintr-un milimetru

 

bw-foglet-octet-truss400.jpg

 

340x_foglet1-large.jpg

 

utility_foglet_02.jpg

 

 

După acel an, nu mai poate fi prezis cursul istoriei omului, pentru că acceleraţia progresului va fi aşa de mare, încât într-o oră, societatea va ajunge să progreseze cât într-o mie de ani, la ritmul anului 2010. Acel an Kurzeweil îl numeşte momentul Singularităţii, un termen luat din astrofizică, unde, în centrul unei găuri negre, materia e aşa de densă, încât formează un punct numit singularitate, unde legile fizicii nu mai pot fi aplicate.

 

Mai jos sunt câteva linkuri cu predicţiile exploziei tehnologice date de Raymond Kurzweil.

 

Epoca maşinilor spirituale

 

Singularitatea este aproape

 

 

A se observa că până în anul 2200, sunt predicţii care spun că avansul tehnic şi ştiinţific va fi aşa de mare încât omul va renunţa la corpul fizic, trăind doar ca şi o conştiinţă în spaţiu virtual...perfect. Va controla întregul Univers, după ce va unifica cele 4 forţe universale fundamentale şi va avea o inteligenţă aşa de uriaşă încât va face toată materia să gândească, materie care i se va supune în totalitate. După 2200, va fi capabil să schimbe legile fizicii, ieşind în afara timpului şi spaţiului, atingând punctul Omega, un punct pe care câţiva matematicieni îl descriu ca un punct în afara timpului şi spaţiului care există în prezent, în care omul sub formă de conştiinţă atinge inteligenţa infinită, cunoaşterea infinită şi puterea infinită, un punct pe care omul actual îl numeşte Divinitate.

 

 

 

.............................

 

 

O temă care mă fascinează. Ce ziceţi despre aceste predicţii ?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ce ziceţi despre aceste predicţii ?

Si pe mine ma fascineaza , doar ca nu sunt predictii sunt vise . Si nu pentru ca ar fi imposibile ci pentru ca nu vom avea noi parte niciodata de avantajele unei asemenea evolutii tehnologice .

 

Tot ce se ne revine nou e doar in domeniul distract'iei , in domeniul divertismentului :

http://www.home-theatre-systems.net/wp-con...dtv-493x328.jpg

http://exploreworldtv.com/blog/wp-content/...south-korea.jpg

 

Nu vreau sa fac pe moara stricata cu conspiratia and stuff dar pentru mine personal e destul de evident ca 'puterile ce sunt' nu dau 2 bani pe restul maimutelor si tot ce se descopera e folosit underground . Si la propriu si la figurat , adica...

Area 51 , Nevada , Groom Lake...

http://www.drboylan.com/area51.jpg

http://www.rioleo.org/images/area51/area51.jpg

http://www.biblelife.org/area51.jpg

http://www.whale.to/b/zone51_zoom.jpg

 

S-a mai auzit ceva despre LHC ? Nu se putea sapa pe jumatatea Elvetiei fara reclama , asa ca au dat pe dicovery . Apoi ca sa ingroape lucrurile au bagat propaganda religioasa gen se va produce o gaura neagra , vor sa descopere particola lui dumnezeu - lumea starnita... cand nu s-a mai auzit nimic despre , toti au fost multumiti . Haha , tipic . Acum baietii lucreaza si experimenteaza in liiniste sub statul masonilor , Elvetia that is .

 

S-a mai auzit ceva despre calatoriile spatiale ? Zero . Non . Nada... Prin 2020 daca vom mai merge pe luna abia si apoi prin 40 pe Marte sau ceva... Dubios sau nu ?

 

 

 

Singulatiratea tehnologiei nu se va atinge niciodata in sectorul public... in timp ce in sectorul underground/militar deja e la perfectiune ! Parerea mea... Timpul va spune .

 

Tot parerea mea , e ca teoria 'de ce' se poate ramifica in multe nuante . Putere , Lacomie pentru varf... Incompetenta , Animalitatea oamenilor de rand...

 

 

Atingand singularitatea tehnologiei se sparg bariere dimensionale si asta este... cu prea multe ramificatii ! Nu i se va perminte omului de rand niciodata (!) asa ceva . (( pentru ca nu este pregatit/destul de avansat , pentru ca e prizonier aici , pentru ca asa e evolutia pas cu pas pana iti inveti lectiile si meriti nivelul urmator , pentru ca sunt demiurgi ce vampirizeaza sufletele si energiile lor... pentru ca , multe teorii )) .

 

Dar nu i se va permite omenirii SF.ul tehnologic... asta e clar . Idealul e ideal iar realitatea e realitate . Parerea mea , of course ~

 

 

 

 

 

 

Completand , ajung sa cred ca 2012 ar putea fi doar un restart tehnologic (programat) pentru a scapa de presiunea oamenilor cu capacitati si vise.... Un restart produs printr-un dezastru/soc , pentru a-i trimite pana si pe cei mai competenti in piramida lui Maslow , cand nu ai ce manca ce iti mai pasa tie de tehnologie si sf... fiind rob al trupului a.k.a hrana , oxigen si somn . :roll:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Singulatiratea tehnologiei nu se va atinge niciodata in sectorul public... in timp ce in sectorul underground/militar deja e la perfectiune ! Parerea mea... Timpul va spune .

 

 

Întotdeauna, prima dată tehnologia a contribuit la bunul mers al armatei, abia pe urmă s-a răspândit în spaţiul comercial. La asta a contribuit progresul comunicaţiilor şi a telecomunicaţiilor. Cu cât acestea au devenit tot mai rapide, cu atâta descoperirile cunoaşterii şi invenţiile s-au răspândit cu viteză tot mai mare, ceea ce a dus la apriţia a altor şi numeroase descoperiri, care la rândul lor a dus la alte şi numeroase descoperiri şi invenţii şi, aşa mai de parte, ducând la o explozie a invenţiilor, a tehnologiei şi cunoaşterii care ne aşteaptă până la mijlocul secolului XXI.

 

Mersul actual al tehnologiei arată că progresul nanotehnologiei, a inteligenţei artificiale şi a imortalităţii, va fi Marea Revoluţie care va rupe cursul istoric actual, de cel care urmează. E imposibil ca acest progres tehnic şi ştiinţific să nu se răspândescă. Acum există internet şi telefonie, care fac comunicaţiile foarte rapide, şi mai mult decât atât, comunicaţiile contribuie la avansul tehnologiei în conformitate cu legea lui Metcalfe.

 

 

Cel mai bine se poate înţelege această lege, enunţată de Robert Metcalfe, inventatorul Ethernetului, uitându-ne la schemele din imaginea de mai jos, în care sunt prezentate câteva telefoane şi relaţiile dintre ele.

 

 

 

Metcalfes-Law.png

 

 

Uitându-ne de sus în jos, vedem că prima dată sunt prezentate două telefoane între care poate exista un singur fir, adică o singură relaţie. Apoi, sunt prezentate 5 telefoane, între care pot exista 10 fire, adică 10 relaţii. Pe urmă, desenul de jos arată 12 telefoane între care pot exista 66 de fire, adică 66 de relaţii. Se observă că la fiecare telefon adăugat în reţea, numărul conexiunilor creşte tot mai mult. Un telefon singur, n-ar avea nicio valoare pentru că nu ar avea cu cine să realizeze conexiuni. Două telefoane au o conexiune, trei au trei conexiuni, patru au şase, cinci au zece, şi aşa mai departe.

Mai departe adică, mai departe conform formulei:

 

 

n(n-1)/2

 

 

...unde n reprezintă numărul de telefoane.

 

 

Să luăm un exemplu. Ia să vedem noi câte conexiuni pot fi într-un oraş în care sunt să zicem ...234 689 telefoane. Adică unde n = 234 689.

 

În formula de mai sus înlocuim pe n şi avem:

 

 

 

 

234 689 (234 689 - 1)/2

 

sau: (234 689 x 234 688)/2

 

adică: 27 539 346 016 relaţii

 

 

 

Acum să vedem ce se întâmplă dacă cineva îşi mai cumpără un telefon, adică dacă mai introduce în reţea o unitate. La cele 234 689 de telefoane se mai adaugă unul:

 

 

 

 

234 689 + 1 = 234 690

 

Atunci avem aşa:

 

234 690 (234 690 - 1)/2

 

sau: (234 690 x 234 689)/2

 

adică: 27 539 580 705 relaţii

 

 

 

Să facem comparaţia între primul şi al doilea rezultat. Vedem că e o diferenţă uriaşă de 234 689 de relaţii ! Şi asta doar adăugând un singur telefon în reţea !

 

 

Din cele de mai sus putem deduce concluzia că, ori de câte ori într-o reţea informaţională, se adaugă o nouă unitate, relaţiile dintre unităţi cresc exploziv.

 

Aşa se întâmplă şi într-un grup de oameni: relaţiile dintre ei cresc exponenţial ori de câte ori un individ se adaugă grupului. Aici însă intervine şi numărul lui Dunbar, o lege neverificată pe deplin, care spune că un individ nu poate avea relaţii stabile cu un număr de oameni mai mare de 150.

 

Revenind la legea lui Metcalfe şi la creşterea explozivă a relaţiilor, pe măsură ce noi unităţi fizice sau informatice se adaugă în circuitul global al invenţiilor şi descoperirilor.

Acesta e fenomenul exploziv care a dus la creşterea tehnologiei şi ştiinţei începând cu secolul XIX, sau a internetului, după anul 1991, când comunicaţiile au înregistrat o adevărată explozie. Să nu uităm unde a fost şi al cui a fost ARPANET în anul 1967, atunci când a apărut: aparţinea U.S. Army. Au trecut 24 de ani, şi, în 1991, ARPANET-ul se transforma în Internet, care acum e folosit de toată lumea. Aşa va fi şi cu nanotehnologia, computerul cuantic şi imortalitatea. Având în vedere progresul comunicaţiilor, care din telefon, peste maxim 20 de ani se va face direct prin neuroni ceea ce înseamnă un uriaş progres al comunicaţiilor. Ori de câte ori se adaugă o nouă inovaţie sau descoperire în circuitul comunicaţiilor globale, numărul relaţiilor cu care întră în legătură această inovaţie, devine exploziv, ceea ce va duce la noi invenţii şi descoperiri, iar eu spun că explozia progresului va fi cea prezisă de Raymond Kurzweil.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Oki , asta e doar asa... aruncat mortar cu mistria in perete .

 

Real astfel de tehnologii se vehiculueaza de muuult timp , intre timp e doar logic sa credem ca ele s-au si aplicat ! Dar nu in mainstream... Nu se va aplica niciodata pentru a duce societate/populatia la singularitatea tehnoligica...

 

De exemplu eu daca eram la varf (avand toata puterea necesara ofcourse) si vroiam progresul si evolutia omenirii , in 2 timpi si 3 miscari... 3 ani maxim puneam totul la punct :roll: :roll: . Dar nu se vrea asa ceva... e evident ! Animalele stau in zoo...

 

Imi zicea un prieten de-al meu , ce am remarcat si eu cu ceva timp in urma , ca pe discovery/national geografic se dau tot felul de documentare in care speculeaza cu argumente diferite ipoteze out of the box... si apoi cand crezi ca menirea lor era sa te inspire sa spargi barierele cunoasterii , baga 2-3 experti anonimiobscuri care denigreaza tot... subliniind - expertii nostrii raman sceptici totusi... Haha ! Propaganda anticunoastere pe fata .

 

 

 

Iti reamintesc Lupini ca exista cam 40-50 de ani diferenta intre tehnologia militara si tehnologia mainstream . Avand in vedere progresia geometrica e posibil sa se fi atins deja Singularitatea... Si gata . In mainstream se mentine doar distractia si consumismul in timp ce in 'undercover' se practica zborurile intergalatice/superluminice/interdimensionale/etc .

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Avand in vedere progresia geometrica e posibil sa se fi atins deja Singularitatea... Si gata . In mainstream se mentine doar distractia si consumismul in timp ce in 'undercover' se practica zborurile intergalatice/superluminice/interdimensionale/etc .

 

 

Tu te bazezi pe ce crezi tu, sau ce

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Eu ma bazez pe observatie si logica... nu pe intuitie si vise in ce zic , aici . Adica pe ce se aplica in concret de cei care descopera si cerceteaza...

 

Ce zici despre calculatorul cuantic e 0.0001 la suta cat ar influenta internetul.. asta e pf , gandeste-te la calatorii in timp , puncte de destinatii in universuri/dimensiuni paralele... pentru aia se foloseste o asa putere de calcul . Evident ca nu poate fi data pe mana animalelor instictuale a.k.a. omul de rand .

 

Timpul va spune... cel putin eu am destul . Damn'it...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Ce zici despre calculatorul cuantic e 0.0001 la suta cat ar influenta internetul.. asta e pf , gandeste-te la calatorii in timp , puncte de destinatii in universuri/dimensiuni paralele... pentru aia se foloseste o asa putere de calcul . Evident ca nu poate fi data pe mana animalelor instictuale a.k.a. omul de rand .

 

 

Cam după anul 2030 se apreciază că omul va deveni hibrid, adică va avea creier formar din neuroni sintetici, compuşi din celule inteligente, care va duce la o putere de calcul de un miliard de ori mai mare dec

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

2. Legea lui Moore

 

 

Legea lui Moore descrie o tendinţă importantă în domeniul hardware: numărul tranzistorilor ce pot fi plasaţi ieftin pe un circuit integrat creşte exponenţial, dublându-se aproximativ la fiecare 2 ani. După anul 2006, se observă că Moore a greşit: numărul de tranzistori se dublează la fiecare un an.

Observaţia a fost prima dată făcută de co-fondatorul companiei Intel, Gordon E. Moore, în 1965. Tendinţa a continuat mai mult de jumătate de secol, şi nu se aşteaptă o oprire a lui încă cel puţin un deceniu sau mult mai mult.

Aproape orice parametru măsurabil al unui echipament tehnologic este legat de legea lui Moore: viteza de procesare, capacitatea memoriei, chiar şi rezoluţia aparatelor foto digitale.

Conform legii lui Moore, se estimează că în aproximativ 20-30 de ani, computerele vor depăşi puterea de calcul a creierului uman, care este de aproximativ 1014 operaţii pe secundă. Avem 100 de miliarde de neuroni, înmulţit cu 1 000 de conexiuni per neuron (calculele având loc în principal în conexiuni) înmulţit 200 de operații pe secundă.

 

În 35 de ani, de la circa 1000 de tranzistori pe o plăcuţă de siliciu, câţi avea un procesor în anul 1970, s-a ajuns în anul 2005, la circa un miliard.

 

 

Creşterea numărului tranzistorilor de pe plăcile de siliciu a procesoarelor

moores_law_technological_evolution.jpg

 

 

În lucrarea sa, Legea întoarcerilor accelerate, Raymond Kurzweil ajunge la concluzia că de la apariţia Universului, şi mai ales de la apariţia vieţii pe Pământ, evoluţia a avut loc exponenţial (chiar dublu exponenţial) şi nu liniar.

 

Extrapolând Legea lui Moore, Kurzweil conchide că în cei 100 de ani ai secolului al XXI-lea vom asista la o evoluţie comparabilă cu 20 000 de ani precedenţi, dacă se menţine curba exponenţială. Aceasta deoarece odată ce computerele vor depăşi performanţa creierului uman, vor fi capabile să se auto-îmbunătăţească, menţinând ritmul de creştere exponenţial al vitezei de calcul. Rezultatul este că progresul tehnico-ştiinţific va cunoaşte o accelerare din ce în ce mai înaltă. Aceste computere atunci vor fi în stare să descifreze foarte rapid aproape toate secretele naturii şi Universului.

 

Acest salt tehnologic ultrarapid va duce la evenimente aproape imposibil de imaginat pentru specia Homo sapiens: contopirea dintre inteligenţa biologică şi cea non-biologică (mind uploading), oameni aproape nemuritori şi nivele înalte de superinteligenţă care se răspândesc rapid în întreg Universul (de aceea este folosit termenul de singularitate): specia umană nu are cum să înţeleagă ce va urma (gaură neagră) la fel precum o bacterie nu poate înţelege ce este un om, atât de mare va fi progresul tehnico-ştiinţific.

 

Toate astea vor fi făcute cu ajutorul calculatoarelor cuantice care se află în plin proces de dezvoltare în laboratoarele IBM sau Laboratoarele Naţionale din Los Alamos.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

3. Calculatorul cuantic

 

 

Calculatoarele cuantice, nu sunt foarte diferite de calculatoarele normale în ceea ce priveşte munca pe care o fac. Însă, sunt fundamental diferite, când analizăm metoda prin care realizează calculele. La baza muncii unui calculator cuantic, se află teoria cuantică şi ecuaţia lui Schrödinger, care spune că o particulă poate fi în acelaşi timp şi sus şi jos, şi în dreapta şi în stânga, la fel cum un organism poate fi şi viu şi mort, simultan.

 

Un calculator clasic, operează pe baza unităţilor de informaţii numite biţi. Fiecare bit dintr-un calculator normal poate lua doar o valoare: 1 sau 0. La fel cum, de exemplu, un bec poate fi ori aprins ori stins, sau cum o afirmaţie poate fi ori adevărată ori falsă, sau că un obiect poate fi ori sus ori jos. Indiferent câţi biţi are, un calculator clasic poate lua doar o singură valoare, pentru a face programele să ruleze.

 

 

Primul procesor cuantic, realizat de către D-WAVE

super-cooled-quantum-computing,H-3-150951-13.jpg

 

 

Un calculator cuantic e în totalitate diferit, deoarece se bazează pe două principii din teoria cuantică: insepararea şi superpoziţia. În lumea cuantică, imposibilul devine normal.

 

Insepararea cuantică este un fenomen straniu, observat la particulele subatomice, care pot rămâne legate între ele chiar şi atunci când se află la mare distanţă unele de altele. Orice acţiune asupra uneia, va avea repercursiuni şi asupra celeilalte, ca şi când particulele n-ar fi separate, ele rămânând legate una de alta chiar dacă se află la capete opuse ale Universului. Conform inseparării, teoria cuantică spune că tot ceea ce se petrece într-o parte a Universului poate avea efecte imediate în cealaltă parte, indiferent de distanţă. În lumea obişnuită, acest lucru este imposibil.

Acest fenomen al inseparabilităţii va fi folosit în calculatoarele cuantice pentru a înlocui circuitele materiale, cu circuite cuantice, prin intermediul cărora vor fi transmise informaţiile fără pierdere de energie, instantaneu.

 

 

Nici superpoziţia nu este mai uşor de înţeles. Să ne amintim de dualitatea undă-corpuscul, în care, o particulă elementară, de exemplu fotonul, este în acelaşi timp şi un corp, dar şi o undă.

O particulă poate fi de asemenea în superpoziţie în raport cu o altă particulă, adică, două particule pot ocupa acelaşi loc, în acelaşi timp. Asta înseamnă că, o particulă elementară poate lua ca valori: 1, 0 sau şi 1 şi 0 în acelaşi timp. Aceste tip de stare pe care o particulă cuantică o poate lua a fost numit qubit (quantic bit, sau biţi cuantici).

 

Cu cât avem mai mulţi qubiţi, cu atâta sunt mai multe posibilităţi de calcul. Deoarece avem de-a face cu superpoziţia, asta înseamnă că mai multe poziţii, pot fi ocupate simultan. În timp ce un calculator pe 8 biţi (1 byte), poate ocupa doar o poziţie din cele 256 generate de cei 8 biţi, un calculator cuantic bazat tot pe 8 biţi, poate ocupa cele 256 de poziţii, în acelaşi timp.

Un calculator cuantic cu n qubiţi, poate fi în 2n stări diferite de superpoziţie, comparativ cu un calculator clasic, ce poate fi doar într-o singură poziţie din cele 2n.

 

Pentru a înţelege cât de straniu este acest comportament subatomic, recurg din nou la analogii. Dacă un bec într-o cameră, ar fi în stare de superpoziţie, ar însemna să fie şi stins şi aprins în acelaşi timp. Sau, o afirmaţie să fie şi adevărată şi falsă în acelaşi timp. Sau un obiect să fie şi sus şi jos comcomitent, dar, ceea ce e şi mai straniu este că, particula poate fi şi în trecut şi în prezent în acelaşi timp. Asta arată stranietatea pe care o va avea calculatorul cuantic, deoarece, informaţiile vor fi procesate iar rezultatele vor fi obţinute, înainte de a i se fi cerut acest lucru, sau, având în vedere că un qubit poate lua valorile închis/deschis simultan, calculatorul cuantic poate procesa informaţii şi când e închis. Acest fenomen ciudat a fost observat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.

 

Gândindu-ne la limita Bremerman, care spune că limita maximă a unui gram de materie, poate procesa maximum 2 x 1047 biţi de informaţie, adică 20 urmat de 47 de zerouri, un calculator cu un gram de materie care să proceze informaţii, e de de neimaginat în prezent.

 

Dar dacă asta e ceva de neimaginat, atunci ce va fi prin anul 2100, când Raymond Kurzweil spune că probabil, progresul tehnologic va fi fost ajuns până acolo, încât să transformăm tot Pământul într-un uriaş calculator, adică să-l facem inteligent, astfel încât să nu mai fie nevoie să-l muncim, ci să dea el singur roadele, să construiască el singur clădirile, să le întreţină singur, să controleze el singur procesele atmosferice, geologice sau hidrologice folosind energia din interior. Dacă puterea de calcul a unui gram este de 2 x 1047 biţi, atunci cât va fi puterea de calcul al întregului Pământ, care are 6 x 1024 grame ?

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
După anul 2025, se preconizează a se produce pe scară largă, nanotehnologia, adică, tehnologia la scară atomică şi moleculară, care
Editat de ruudflo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×