Sari la conținut
Forum Roportal
Arcangelo

Psihogenealogia (terapia transgenerationala)

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Psihogenealogia este o ramura neobisnuita a psihologiei,care porneste de la premisa existentei unui "inconstient familial",in care sunt depozitate evenimentele semnificative,traumele,secretele,afirmatiile "puternice" (de genul blestemelor sau binecuvantarilor) si asteptarile parintilor de la urmasi dar si talentele si visele stramosilor -pe scurt,un fel de mostenire spirituala globala a stramosilor.

 

Aparent,aceasta ramura a psihologiei are niste baze de-a dreptul esoterice...dar sunt si cercetari care demonstreaza ca nu e vorba de simple speculatii,ci ca acest "inconstient famlilal" chiar exista.

Iata detalii aici:

http://www.armonianaturii.ro/Teoria-morfog...eID_521-articol

http://www.armonianaturii.ro/Teoria-morfog...eID_522-articol

http://www.armonianaturii.ro/Rezonanta-mor...eID_526-articol

 

Mai concret,evenimentele,secretele sau traumele tind sa se repete,uneori chiar la aceleasi date,in acelasi mod sau intr-un fel compensator.

Mai cu seama secretele si traumele de familie,pot sa se constituie intr-un fel de pattern al repetitiilor -adica exact acele lucruri care au fost impinse in inconstient,refulate,interzise,ascunse -intocmai ca in cazul unui individ.

 

In familia mea,exista un pattern al respingerii si abandonului,datand deja de mai multe generatii,de exemplu...

Bunicul patern,si-a abandonat familia chiar in perioada crizei,lasandu-i pe copii intr-o situatie foarte delicata -tata nu l-a iertat niciodata,si totusi,a a facut exact la fel cu noi...(si in jurul aceleiasi varste,pe deasupra!)

Strabunica din partea mamei,i-a abandonat intr-un orfelinat pe bunicul si fratele lui,respingandu-i ulterior,ca si cum nu ar fi fost copiii ei...

Bunica s-a maritat fortata de imprejurari,pentru ca ramasese gravida cu sotul surorii ei (spune ca a fost violata,dar i-a fost mult prea rusine sa se intoarca la familie,asa ca a ramas alaturi de cei doi soti,pana la nasterea copilului,toata lumea pastrand secretul -copilul a fost luat de catre tata(bunicul meu adica) si ingropat,poate de viu intr-un loc necunoscut,fara nici un fel de probe in privinta asta!!(asa cum si el fusese respins si abandonat,de catre mama) -sora a divortat,dar bunica,s-a casatorit cu fostul sot al sorei,si au mai avut doua fete,una fiind maica-mea.

 

Si aici povestea devine "paranormala",pentru ca de ea(de mama adica) s-a indragostit un barbat care o curta pe...sora ei,cu care a ajunsa sa aiba o relatie,dar care -spunea ea,a...violat-o! (si ea a ascuns totul,tot din rusine,exact ca bunica,mama ei) -asa m-am nascut eu...(detaliu foarte semnificativ pentru psihogenealogie,mama are acelasi prenume ca si bunica,mama ei -fiind in felul asta predestinata sa repete/rezolve problemele vietii bunicii,iar eu m-am nascut pe numele de familie al mamei)

Ca si copilul ucis de bunicul,am fost respins de tata,care nu m-a recunoscut ca al lui,si a incercat chiar sa ma dea la orfelinat! -vedeti asemanarile intre cele doua povesti,a bunicii si a mamei? -frapante,nu-i asa?

In familia mea,exista o ciudatenie socanta -cand ne inbolnavim grav si aiuram,avem halucinatii in care suntem...ingropati de vii,si sufocati de pamant...(cred ca recunoasteti in asta,povestea copilului ingropat de viu de catre bunicul meu...)

 

Mie mi se pare o dezvoltare fascinanta in psihologie!

Din pacate,in romaneste sunt publicate doar cateva carti pe tema asta:

http://www.divin.ro/?53t4l&v7f2k=3142 (pe asta am citit-o,si e foarte interesanta)

http://www.librariatuturor.ro/AddToWishLis...?ProductId=4819 (pe asta nu am citit-o,si se pare ca volumul 1,trateaza alte teme)

 

Sper sa revin mai tarziu si cu cateva indicii despre cum anume se face terapia pentru rezolvarea problemelor astea,mostenite.

Editat de Arcangelo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Dau si eu exemplele pe care le cunosc... :cry:

Daca vrea altcineva sa dea exemple din familia lui,e binevenit...sincer,eu nu ma astept sa apara curajosii aia... :lol:

 

A...vad ca postarea lui florian a fost stearsa...

 

In privinta tratamentului,exista mai multe abordari posibile ale problemelor:

1.aducerea problemei in plan constient,exprimarea ei -mai ales daca e vorba despre un secret de familie.

2.inapoierea simbolica a problemei,celui care a generat-o (se poate folosi o scrisoare catre el,sau un obiect confectionat de noi,simbolic pentru problema transmisa,pe care putem sa il inapoiem de exemplu la mormatul acelei persoane)

3.eliberarea simbolica de problema,ritualul simbolic -putem scrie o scrisoare si sa-i dam foc,fara a o mai citi,de exemplu.Sunt posibile multe abordari,insa important este sa comunicam tot prin intermediul simbolurilor(limbajul de comunicare intre constient si inconstient),o rezolvare a problemei,o solutie.

4.recadrarea evenimentului -adica schimbarea radicala a punctului de vedere asupra lui,pentru a-i inlatura incarcatura negativa.(schimbarea focalizarii de la "cine e vinovat",la "ce s-a intamplat")

5.sa facem gesturi concrete care sa intrerupa repetitia situatiei traumatice.E important sa intelegem ce ni se intampla,si sa nu facem aceleasi alegeri ca si stramosii.(e si asta un fel de a rezolva situatia de fapt)

6.psihodrama (am dat in postarea precedenta un link despre asta)

7.terapia prin arta -arta este si ea o cale de comunicare simbolica,de seminficatii,asa ca e o modalitate foarte buna de a da expresie si chiar solutie problemelor mostenite.

8.adesea mostenim de fapt niste "misiuni",de a retrai probleme ale unor stramosi si a le da solutii,putem -tot in mod simbolic,sa refuzam aceste misiuni,sa facem afirmatii/declaratii in sensul asta.

In cartea pe care am citit-o,textul sugerat pentru asta este: "Incepand de acum,renunt la aceasta misiune,acest proiect,acest conflict (il numiti).Nu este al meu! Eu am propria mea viata de trait!"

Editat de Arcangelo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Fuga,nu e o solutie...nu poti sa fugi de o problema din inconstientul familial...problema a aparut de fapt tocmai din pricina fugii adesea -unii membrii ai familiei au fost renegati,abandonati,respinsi,sau au fost create secrete in legatura cu ei si faptele lor.Asta a generat problema,nu o va rezolva.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

tot pe aceasta tema a psihogenealogiei iti recomand sa citesti o carte:

Kenneth McAll - "Vindecarea arborelui genealogic" (e crestina, dar gasesti exemple de genul familiei tale si o sa iti foloseasca in mod sigur).

mersi de post, e interesant!

Ce ai scris seamana cu Berne in ceea ce priveste repetarea scriptului de la o generatie la alta. Si el vorbeste de secretele de familie care, tocmai pt ca nu sunt spuse, apasa asupra urmasilor.

Alice Miller spune si ea despre repetarea secretelor de la o generatie la alta; in anii celui de-al doilea razboi mondial, germanii se ascundeau in paduri ca si partizani, ori in adaposturi antiaeriene, speriati de bombardamente. Pentru ca nu au discutat asta cu copiii lor, de rusine, acestia la varsta adolescentei repetau inconstient aceste patternuri: coborau in subsoluri de discoteci cu mult fum, zgomote naucitoare, speriati de venirea politiei din cauza drogurilor, asa cum parintii lor faceau contrabanda pentru a supravietui, nauciti de zgomotele exploziilor si de sirene etc.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Mai intai,am sa reamintesc ca nu e un topic despre mine si ca nu e intentia mea sa il transform intr-unul.

 

Totusi am sa raspund,dar nu legat de ce voi face in viitor,ci de ce am facut deja,dupa ce am citit cartea.

Mai intai,am remarcat felul in care cele doua ramuri ale familiei mele(din partea mamei si a tatalui) s-au urat reciproc,si felul in care insasi numele lor de familie a fost demonizat,facand sa evoce doar defectele pe care unii si altii le-au proiectat unii asupra altora.

Am dat asadar o alta semnificatie (foarte pozitiva)celor doua nume de familie,pe care le-am purtat (m-am nascut pe numele de familie al mamei) legandu-ma de semnificatia lor si de rezonanta lor.M-am simtit imediat MULT mai bine facand asta,ca si cum as fi inlaturat o magie neagra care ma facea sa ma simt rau in legatura cu mostenirea si familia mea.Brusc am simtit un aflux de incredere in sine remarcabil,de parca as fi inlaturat un stavilar care bloca energia.

 

Apoi,am incercat sa dau o semnificatie pozitiva celor doua prenume care mi-au fost date de catre cei doi parinti si motivului pentru care mi le-au atribuit. (recadrarea "evenimentului" adica,de data asta,fiind vorba chiar de mine)

 

Am facut si acea declaratie de dezlegare fata de "misiunile" pe care le-am mostenit.(din carte)

Si am incercat sa constientizez cat mai bine traumele si repetarea lor,pattern-urile din familia mea.(am vorbit doar despre unele,nu despre toate,in postarea mea)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×