Sari la conținut
Forum Roportal
MariVu

Justitia e oarba in Romania

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Doua fetite ucise de un sofer incompetent si o justitie care loveste si mai tare in parinti

 

Anul 2007, luna ianuarie, ziua 07, comuna Straoane, judetul Vrancea, o duminica geroasa de iarna, care gaseste pe strada principala din sat doua surori de 16 si respectiv 9 ani, impreuna cu o vecina, care se grabeau sa ajunga la slujba de duminica dimineata de la biserica satului.Insa drumul catre biserica al Geaninei Ionelia si Gabriela Mariana, fetele familiei Matei, a fost curmat de Spiridon Gheorghita, un sofer care circula cu o viteza peste limita admisa in localitate si sub influenta alcoolului. Drumul fetelor catre biserica a fost reluat la cateva zile de la accident, dar in doua sicrie conduse la groapa de o familie distrusa, o familie care a pierdut singurii copii pe care ii avea.

 

A urmat un proces lung prin care s-a dorit pedepsirea vinovatului de producerea accidentului si dezdaunarea familiei de catre compania de asigurari la care avea proprietarul masinii incheiata polita de asigurare obligatorie auto (RCA). Procesul a inceput cu stangul pentru ca familia Matei a avut parte de un avocat care nu a reusit sa sustina corect cauza. in cele din urma familia a fost asistata de Gestione Sinistri SRL, o societate specializata in a oferi consultanta si asistenta in vederea recuperarii corecte a daunelor suferite de victimele nevinovate ale accidentelor rutiere.

 

Dupa o astfel de pierdere, avocatul familiei Matei, primul avocat angajat, a considerat ca daca cere suma de 150.000 LEI, aceasta ar reprezenta o suma care sa acopere dauna morala sufleteasca, desi limita acoperita de asigurarea RCA pe anul 2007 era de 500.000 EURO, lucru pe care probabil nici nu-l stia, caci nu l-a luat in considerare la demararea procesului, ne chemand ca parte in proces asiguratorul.

In urma procesului de fond, Judecatoria Panciu a concluzionat si condamnat inculpatul Spiridon Gheorghita pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, prev. de art. 178 al. 2 cu referire la al. 5 Cod penal si art. 76 lit. D Cod Penal, la o pedeapsa de 6 luni de inchisoare, iar in baza art. 14 Cod. proc. penala si art. 998 cod civil, inculpatul a fost obligat la plata sumei de 7.500 LEI daune materiale si respectiv 50.000 LEI daune morale, catre partile civile Matei Gigel si Matei Eugenia.

 

Avocatul Dan Francu, aparator angajat de Gestione Sinistri SRL, a preluat cazul, revenind la solicitarea sumei maxime cerute initial pentru daune morale, de 150.000 LEI, ne mai putand majora suma ceruta initial cu titlu de dezdaunare, declarand astfel apel Parchetului de pe langa Judecatoria Panciu, impotriva hotararii date de acesta.

 

In motivarea apelului si Parchetul de pe langa Judecatoria Panciu a sustinut ca hotararea instantei de fond este gresita sub aspectul individualizarii pedepsei aplicate inculpatului. Procurorul de sedinta, in completarea motivelor de apel, a criticat sentinta primei instante si cu privire la pedepsele accesorii ce au fost aplicate inculpatului, si a mai aratat ca instanta de fond nu a stabilit procentul de vinovatie a partilor implicate in accidentul de circulatie in sensul existentei unei culpe comune.

 

In motivele de apel Matei Gigel si Matei Eugenia, prin Avocat Dan Francu, au sustinut ca hotararea de fond este gresita intrucat nu a fost introdus in cauza asiguratorul, respectiv S.C. ALLIANZ TIRIAC S.A., in calitate de parte responsabila civilmente, iar cuantumul daunelor nu reflecta cheltuielile facute si daunele morale suferite.

 

Astfel, pe data de 02.06.2008, Tribunalul Vrancea a admis apelurile facute de toate partile implicate in proces si a modificat cuantumul despagubirilor materiale si morale acordate partilor civile. Familia Matei, ca urmare, a obtinut 5.000 LEI daune materiale si 63.000 LEI daune morale, sume ce urmau sa fie achitate de catre SC ALLIANZ TIRIAC SA, filiala Focsani, ca parte responsabila civilmente si de catre inculpatul Spiridon Gheorghita. S-a mai retinut faptul ca cele doua parti implicate in accident, respectiv cele doua minore si Spiridon Gheorghita au o culpa comuna 50% in producerea accidentului de circulatie.

 

Impotriva acestei decizii penale s-a declarat recurs de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea si partile civile Matei Gigel si Matei Eugenia, criticand-o pe motive de nelegalitate si netemeinicie.

 

Dupa acest recurs, Curtea apreciaza faptul ca este intemeiata si revine cu retinerea unei culpe de 90% in sarcina inculpatului si de numai 10% in sarcina victimelor in producerea accidentului.

 

Ca urmare a acestei culpe de 90%, inculpatul si respectiv S.C. ALLIANZ TIRIAC S.A. trebuie sa plateasca 6.750 LEI, fiind 90% din suma de 7.500 LEI ceruta initial ca dauna materiala de catre familia Matei. Referitor la daunele morale, care au fost solicitate la suma de 150.000 LEI, decide:

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

dintr-o experienta similara va pot spune ca daunele materiale sunt acoperite in masura existentei documentelor justificative, deci ... daca facturi nu sunt...

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu banii ne ajuta in astfel de cauze:((Ci doar drepatatea.Este dureros sa-ti fie ucisi copii si cel ce i-a ucis sa treaca pe drum si sa rada privind in curtea ta.Va multumesc din inima ca ati citit ce am postat!!!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

NU am citit ce ai scris ca ma plictiseam de 3 ori.Oricum nu incerca in romania sati cauti dreptatea fara bani ca o sa vezi in ce lume traiesti.Si oricum daca simpti sa vorbesti cu cineva despre asta mai bine incearca la un psiholog.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Bydy, inteleg punctul dvs de vedere, dar ma lasa cu gura cascata notiunea de "reparatie echitabila" pentru doua vieti.... si cred ca Two are dreptate. Intr-o tara unde am trait, oamenii care profita financiar de asemenea nenorociri se numesc "ambulance chasers", si cred ca asta spune totul. Ce "reparatie echitabila" poate exista pentru acei doi copii? Poate doar ca responsabilul sa infunde puscaria, nicidecum BANI. Vietile nu se pot transpune in bani.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×