Sari la conținut
Forum Roportal
bahuczki peter

Monstrul din lacul Surduc, realitate sau legenda?

Postări Recomandate

In jurul Lacului Surduc se invarte o selecta comunitate de oameni cu casa de vacanta, cabana sau numai cu teren de pus cortul. Inainte de a se stabili cu claritate cine cui i-a incalcat proprietatea sau cine are autorizatie ori trebuie sa intre in legalitate, un proces extrem de greoi si de lung, ce implica nu doar stradanii din partea topometristului angajat de Primaria Fardea sa faca lumina in nebuloasa de aici, sunt cateva lucruri de adus in discutie, mai importante decat asezarea ivita la buza acumularii de apa.

In conceptia autoritatilor publice de la nivelul judetului Timis zona este prioritara, prin oportunitati si potential, pentru dezvoltarea turismului. Cu toate acestea, in afara celor cateva sute de cetateni cu case de weekend pe malul Lacului Surduc si prin padurile din jur, sau cu corturile, care vin de cateva ori pe an, pentru doua-trei zile alaturate de liniste, aer curat, drumetii sau pescuit, in materie de turism aici nu se intampla nimic.

Zona este, in cel mai bun caz, una de recreare si in nici un caz una turistica. Ca sa faci turism, trebuie sa ai... turisti. De acestia, chiar si numai pe motocicleta si cu rucsacul in spate care sa vina din lumea larga, ori macar din tarile europene, n-am auzit pana acum.

Lacul Surduc este o acumulare de apa, cea mai mare din Timis, amenajata prin construirea unui baraj in 1972. In cei aproape 50 de ani de existenta si de cand se tot straduiesc autoritatile sa dezvolte turismul, n-a existat nici un motiv serios ca acest lucru sa fie posibil. Drumurile sunt sub orice standard, infrastructura locala din Fardea si satele din preajma lacului fiind doar expresia saraciei care se tot adanceste in zona.

Spre deosebire de autoritatile judetene care elaboreaza si depun fel de fel de proiecte de finantare, care, in final, nu se aproba, am descoperit un argument cu mult mai bun pentru a se face turism aici. Si nu orice fel de turism, ci unulde aventura, de descoperiri intr-o Romanie Carpatina salbatica, potrivita cu noul brand de tara si care incape usor sub frunza, atat de controversata, preluata de pe internet.

Motivul descoperit de noi este unul extrem de motivant: este de observat, de fotografiat, de filmat monstrul care traieste in lac si care s-a aratat pentru prima data in urma cu zece ani.

"Era o seara de iulie, cu luna plina, in care sedeam pe malul lacului privind luna plina cum crestea pe cer, povesteste un fardean de sambata si duminica, peste saptamana lugojean. Asta se petrecea in urma cu zece ani, ne precizeaza omul intre doua varste. Lasandu-mi privirile pe luciul apei, deodata am avut o tresarire. Din valurile linistite ale apei, puternic iluminate de razele lunii, am vazut ridicandu-si capul o aratare. Am avut senzatia ca lumina imi provoaca o iluzie. Aratarea a reaparut insa si a doua oara, atunci am observat ca avea doua capete, nu unul. Tot atunci i-am vazut corpul ca de sarpe si solzii argintii scanteind la atingerea luminii de la luna. A mai aparut o data, inca o data, si tot asa de vreo cateva ori, ba chiar am avut impresia ca ma fixeaza cu patru ochi si ca vine spre mine. Apoi a disparut. Am povestit si altora. Unii mi-au spus ca au auzit si ei de un fel de peste urias care iese din apa. Nu era peste, dar avea solzi asemanatori. Am revenit de mai multe ori, in seri cu luna, privind luciul intins al apei. Monstrul insa nu a mai aparut."

Am reprodus, asa cum am auzit aceasta poveste. Sa fie un incident real sau doar o legenda? Sa existe un monstru si la Surduc, un duh rau, ca in alte lacuri? Poate ar trebui sa facem un raport la Discovery sau la National Geographic Channel, poate ca ar trebui sa fie pus lacul sub observatie.

Daca adaugam si povestea cu extraterestii de la gradinita de la Curtea, o comuna nu foarte indepartata, pe care i-a alungat cu matura la ora 6 dimineata femeia de serviciu, constatam ca ele se leaga. Misterul locurilor vine sa completeze fascinanta istorie a cetatii voievodului Glad de la Gladna Romana (sau Montana), unde au sapat arheologii si au facut studii istoricii. Daca sunt si alte rapoarte sau marturii de fenomene stranii in zona, cei care le-au trait sau doar le-au auzit ar fi bine sa le faca publice, prin aceasta ajutand la elucidarea lor.

O asemenea legenda, care n-a fost inca inventata, cu siguranta, ar fi adus cu mult mai numerosi turisti in zona, decat au facut-o eforturile financiare de reabilitare a infrastructurii sau stradaniile de promovare de pana acum.

 

Sursa

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Poate ar trebui sa facem un raport la Discovery sau la National Geographic Channel, poate ca ar trebui sa fie pus lacul sub observatie.

 

Nu ar trebui pentru ca astia o sa studieze lacul si o sa gaseasca nimic... Nu s-au deranjat sa se ocupe de monstrul din Loch Ness si o sa se ocupe de aceasta fiinta sa fim seriosi.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×