Sari la conținut
Forum Roportal
New Task

Calendar istoric la zi.

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

21 August

 

 

La data de 21 august 1925 s-a născut Toma Caragiu. Acesta a fost unul dintre cei mai mari actori rom

Editat de NABOO

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

23 August

 

In 1912 s-a nascut actorul, regizorul si dansatorul Gene Kelly (Eugene Curran Kelly), cunoscut pentru rolul din filmul Cantand in ploaie (2 februarie 1996).

 

1752 - A incetat din viata Grigore al II-lea Ghica, domn al Tarii Moldovei (1726-1748) si al Tarii Romanesti (1733-1735 si 1748-1752), ctitor al manastirilor Frumoasa (Iasi) si Pantelimon (Bucuresti).

 

1754 - S-a nascut Ludovic al XVI-lea, rege al Frantei si al Navarei din 1774 si pana in 1789. Din 1789 si pana in 1793 rege al francezilor (m. 21 ianuarie 1793).

 

1914 - Japonia, aliata Angliei, declara razboi Germaniei. Conflictul european devine mondial.

 

1939 - S-a semnat, la Moscova, Tratatul de neagresiune germano-sovietic, Pactul Ribbentrop-Molotov, care, intr-un protocol aditional secret, prevedea impartirea sferelor de influenta in Europa de Est. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, Romania a fost obligata sa cedeze, in 1940, Basarabia si Bucovina de Nord URSS-ului.

 

1944 - Romania a intors armele si s-a alaturat Natiunilor Unite in lupta impotriva puterilor Axei.

 

1948 - A fost creat Consiliul Mondial al Bisericilor, care reuneste bisericile anglicana, ortodoxa si numeroase biserici protestante.

 

1997 - Guvernul a ratificat Acordul-Cadru de cooperare financiara intre Romania si Banca Europeana de Investitii (BEI).

 

2000 - Pentru prima oara in lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrala a celor 12.111 versuri din Faust de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), intr-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expozitia universala Expo-2000 Hanovra.

 

2006 - Pentagonul a anuntat inchiderea a patru dintre bazele sale din Germania, masura care se inscrie intr-un plan amplu de redesfasurare a trupelor americane stationate in Europa

 

2008 - Nationala de handbal feminin a Norvegiei a castigat, pentru prima data in istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, in fata campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13). Sursa: mediafax.ro

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
mda, fosta zi naţională a Rom

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Din 1867 p

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

1948 - S-a născut Andrei Pleșu, scriitor şi eseist rom

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

She loves you 1963 Live--Beatles

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

cate ceva despre...

 

Eruptia Vezuviului - Pompei, Herculaneum, Stabie

 

ERUPTIA VEZUVIULUI (79 D.Hr.)

 

Acest vulcan a semanat frica printre oameni inca din cele mai vechi timpuri. Erupand puternic in 5960 I. Hr. si 3580 I Hr., Vezuviul era fara indoiala unul dintre vulcanii cu cel mai mare potential distructiv din toata Europa. Vulcanul a fost linistit pentru o scurta perioada (care a coincis cu expaniunea Romei timpurii) si de aceea oamenii din Campania l-au privit mai mult ca pe o priveliste decat ca o amenintare. Ei au ignorat trepidatiile care erau din ce in ce mai frecvente si au construit fara incetare in jurul muntelui amenintator. Nici chiar cutremurul puternic din 63 d.Hr nu a fost suficient pentru a-i speria pe oamenii ce locuiau aproape de vulcan.

 

Fusesera trepidatii puternice de mai multe zile, dar in ziua precedenta s-a simtit o schimbare. Presiunea s-a strans in muntele Vezuviu si trepidatiile puteau fi simtite si de cealalta parte a golfului, in Misenum. La ora 23:00 energia este asa de mare incat creasta vulcanului explodeaza imprastiind 6 KM3 de cenusa si pietre. Un nor mare de cenusa se imprastie in aer si se ramifica asemenea unui copac. Funingine si cenusa incep sa cada pe pamantul din jur pe masura ce o eruptie se contureaza. Cerul se umple de cenusa, si dupa-amiaza luminoasa se transforma in noapte. Primul val de foc iese la 23:30 si se indreapta spre Herculaneum. Acesta e format din gaze foarte fierbinti si gunoaie vulcanice. A doua eruptie se produce o ora mai tarziu dupa care vulcanul se odihneste pentru acea noapte, ocazional imprastiind flacari si roci.

 

Vezuviul isi continua

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×