Sari la conținut
Forum Roportal
Reaction

da' cu invatamantu'?

Postări Recomandate

eeee, da' cum e cu invatamantu' in alte tari cum? de exemplu cum e la americani? cum se face acolo? sau in Japonia, unde stiu k se investeste al naibii de mult; cum e?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pai hai sa-ti spun eu cum e cu invatamantul la americani. :drunk:

 

SUA are unul dintre cele mai bune si mai elaborate sisteme de educatie universitara, cu remarcabile programe in toate domeniile de studiu. La nivel universitar (undergraduate level) exista programe excelente pentru disciplinele traditionale ca si pentru domeniile cu trimitere profesionala directa. La nivel post-universitar (graduate level), adesea studentii au posibilitatea sa lucreze cu unele dintre cele mai stralucite minti din domeniul respectiv. Diplomele americane sunt recunoscute in toata lumea pentru nivelul inalt de profesionalism si consistenta a cunostintelor.

Sistemul de educatie din SUA are de oferit ceva pentru fiecare. Cateva colegii si universitati accentueaza largi principii educative; unele accentueaza practica, altele formarea de deprinderi profesionale, iar altele specializeaza in domenii tehnice, arte sau stiinte sociale. Ca rezultat, daca cauti o institutie unde sa poti studia un anumit domeniu, indiferent cat de neobisnuit sau de specific ar fi, vei avea posibilitatea de a gasi institutii si programe de inalt nivel.

Universitatile americane se disting ca fiind in linia intai in ceea ce priveste tehnologia si tehnicile educationale, dar si ca facand disponibile pentru studenti cele mai bune echipamente si resurse. Oricare ar fi domeniul ales, iti vei forma deprinderi in utilizarea tehnologiilor de ultima ora pentru obtinerea si procesarea informatiei.

aca esti un student care faci studii post-universitare, vei avea sansa sa obtii experienta valoroasa in cercetare sau predare, lucruri care te vor ajuta sa-ti finantezi educatia. Aceasta componenta practica a educatiei se va dovedi foarte folositoare in cariera ta. Studentii internationali sunt dintre cei mai folositori si valorosi cercetatori si profesori din SUA pentru ca ei aduc noi deprinderi si idei in salile de curs si in laboratoare. Multe programe post-univeristare din SUA ofera traininguri care dau posibilitatea studentilor sa devina profesori asistenti sau cercetatori.

Desi multe programe sunt foarte bine structurate, vei gasi in general multe cursuri la alegere. La nivelel mai inalte ale programului, vei avea posibilitatea de a ajusta cursurile si munca ta in functie de nevoile de studiu si perfectionare specifice. Cand vei alege subiecte pentru studiul independent al unei teze sau dizertatii, poti sublinia idei care sunt importante pentru tine, pentru domeniul tau si tara ta.

 

Pentru cele mai multe universitati, serviciile puse la dispozitie de catre birourile pentru studentii internationali, ajuta studentii de peste hotare sa traiasca si sa invete in acest nou mediu. De la programele de orientare de la inceputul studiului, la programe de asistenta pentru graduates, vei gasi oameni din universitate si din comunitate care sunt interesati de succesul tau.

Universitatile americane pun la dispozitie o bogata varietate de activitati academice, culturale si sportive care adauga noi dimensiuni experientei tale profesionale si te ajuta sa-ti faci prieteni noi.

Experienta intr-un mediu international este o remarcabila achizitie. Planurile pe termen luni ale carierei tale pot fi imbunatatite de o experienta care dezvolta increderea in sine, independenta si aptitudinile inter-culturale, atribute care sunt cerute de catre orice angajator, oriunde in lume.

Obtinerea diplomei de licenta pentru nivelul universitar ia de regula patru ani. La cele mai multe universitati, acesti ani sunt cunoscuti ca si: Freshmen / Incepator, Sophomore/ Student anul 2, Junior/ Student anul 3, Senior/ Student anul 4. Multi studenti completeaza primul si al doilea an la un colegiu de Junior (Junior College) sau un Colegiu Comunitar (Community College), obtinand un Associate Degree iar apoi se

transfera la un colegiu de patru ani sau la o universitate pentru a completa inca doi ani pentru obtinerea Licentei (Bachelor's Degree)

 

Curriculum-ul la multe dintre programele universitare este bazat pe "filozofia artelor liberale" ce solicita ca studentii sa urmeze cursuri dintr-o paleta de programe care sa formeze o baza educationala larga. In timpul primilor doi ani, studentii au posibilitatea de a explora domenii precum stiintele sociale, umane, stiinte naturale sau fizice. Aceste cursuri sunt adesea numite curriculum de baza sau "core curriculum" or "distribution

requirement". La sfarsitul celui de-al doile an, studentii celor mai multe universitati trebuie sa-si aleaga un domeniu specific de studiu - cunoscut ca si domeniu principal / "Major"- pe care se vor axa pana la sfarsitul studiilor universitare. Studentii vor petrece urmatorii doi ani urmand mai multe cursuri legate de specialitatea lor (major) si mai putine cursuri optionale.

 

10. Educatia Post-universitara

 

Educatia Post-univeristara poate rezulta intr-o multitudine de diplome. Cea mai comuna include Masterat in Arte (Master of Arts - MA), Stiinte (MS), business administration (MBA), arte frumoase (MFA), drept (LLM), stiinte sociale (Social Work - MSW), si specialist in educatie (EdS). Diploma finala intr-un domeniu este Doctoratul (PhD), de asemenea intr-o varietate de domenii: educatie (EdD), drept (JD), stiinte (DSc), medicina (MD) si religie (DD).

 

Diplomele de masterat sunt cele mai frecvante diplome acordate studentilor cu studii post-universitare. Mai mult de 400,000 de diplome de masterat sunt acordate de institutiile din SUA anual. Este posibil sa obtii o diploma de masterat intr-un an de zile, dar cel mai adesea va lua doi sau trei ani.. In general, masteratul solicita completarea a sase pana la opt cursuri, suplimentar unui proiect sau teze (o lucrare de cercetare mai

lunga).

Un doctorat de obicei solicita de la cinci la sapte ani de studiu, dupa primirea unei diplome de licenta. Poate lua mai putin timp sa obtii un doctorat daca aplici dupa completarea unui masterat. Spre deosebire de studentii implicati in studii universitare, studentii post-univeristari incep specializarea in prima zi a cursurilor lor. Probabil ca ti se va cere sa urmezi anumite cursuri de specialitate si vei avea la dispozitie numai unul sau doua cursuri optionale. Un program de doctorat implica scrierea unei dizertatii ce presupune cercetare originala. Dizertatia poate presupune unul sau mai multi ani de cercetare si cel putin un an de scriere a ei. Institutiile americane acorda anual 44,000 de diplome de doctorat.

 

Cercetarea este o caracteristica centrala acelor mai multe programe post-universitare. Personalul universitatilor se implica in cercetarile care au ca obiect domeniul lor, in mod suplimentar predarii. Cele mai multe dintre cercetari sunt sprijinite de catre diverse agentii ale guvernului american. Personalul didactic se inscrie, prin proiectul de cercetare, la aceste agentii pentru obtinerea de fonduri necesare cercetarilor, fonduri

care sunt folosite intr-o buna parte si pentru plata salariilor cercetatorilor, care multi dintre ei sunt studenti.

Alte tipuri de programe sunt oferite in alte locatii, multe dintre ele in afara mediului universitar traditional.Posibilitatile includ specializari tehnice de scurta durata. Spre exemplu, un program de doua luni de studii muzeale nu se va finaliza cu o diploma dar va oferi studentului experienta practica valoroasa si un certificat de participare la curs.

 

Exploreaza sistemul de invatamant american in detaliu

 

 

* Este acest sistem de invatamant potrivit pentru tine?

 

Studiul in SUA este o incercare serioasa si scumpa din punct de vedere financiar. Pentru a decide daca este cea mai buna optiune pentru tine, ia in considerare in ce fel aceasta se potriveste cu planurile tale educationale si cu cariera ta pe termen lung.

 

Intrebari cheie care sa te ajute pot fi:

 

* Care sunt scopurile tale?

* Ai o pregatire academica necesara pentru a atinge aceste scopuri?

* Ai un nivel al limbii engleze suficient de bun?

* Esti pregatit sa locuiesti in alta tara si intr-o alta cultura pe toata perioada studiilor?

 

1. Care sunt scopurile tale?

 

* Studiul in SUA nu reprezinta un scop in sine. Studentii urmeaza studii post-universitare in tara lor sau in strainatate pentru ca experienta acumulata ii ajuta sa-si atinga scopurile profesionale si personale. Aceste scopuri includ avansare profesionala, un job mult mai bine platit, o mai mare apreciere si o intelegere mai comprehensiva asupra lumii.

* Imediat ce ti-ai definit scopurile educationale si profesionale, urmeaza cateva alte intrebari la care trebuie sa raspunzi:

 

2. Doresc sa acord tot acest timp studiilor post-univeristare?

3. Este cu adevarat nevoie de profesia mea in tara, dupa ce ma intorc?

4. Voi castiga indeajuns de mult din aceasta profesie incat sa merite investitia?

5. Vor fi recunoscute creditele obtinute in Statele Unite la inapoierea in tara?

6. Timpul petrecut departe de casa ma va face sa pierd unele oportunitati bune in tara?

7. Sunt cu adevarat foarte utile cunostintele acumulate in SUA si in acelasi timp transferabile in tara?

8. Vor fi aplicate in tara deprinderile si cunostintele tehnice acumulate?

9. Este disponibila o astfel de experienta sau educatie in tara?

 

Esti pregatit din punct de vedere academic?

 

 

* Daca aplici pentru studii universitare la un colegiu de doi sau patru ani, trebuie sa fi completat in prealabil cel putin 12 ani de scoala si sa fi obtinut un echivalent al diplomei americane de terminare a liceului. Daca ai in vedere studii post-universitare, trebuie sa detii o diploma de licenta, adica un Bachelor's Degree.

* Unele dintre universitatile americane sunt foarte competitive, insemnand ca selecteaza numai studenti care au o pregatire academica excelenta, ce rezulta din foaia matricola, ai scoruri foarte bune la testele standardizate si dovedesc reale calitati de leader.

* Alte universitati sunt mai putin selective, dar toate cer demonstrea faptului ca ai succese academice precedente si ca ai potential de a termina cu succes un nivel academic mai avansat. Cele mai multe programe post-universitare solicita aplicantilor o medie generala de cel putin 8.

 

 

Fii realist in ceea ce priveste referintele academice si scorurile la teste. Aplica la universitati ale caror cerinte de admitere care se potrivesc cu pregatirea si interesele tale academice. Fii constient ca studiul in SUA la nivel post-universitar implica in mare masura munca independenta, dezbateri in salile de curs, forme de invatare care pot fi diferite decat ceea ce ai facut pana in acel moment.

 

Universitatile americane acorda o mare importanta prezentarilor si lucrarilor scrise ce trebuie sa fie clare, organizate si precise.

 

Aproape nimic nu este acceptat scris de mana. Proiectele si lucrarile de semestru trebuie dactilografiate si printate de pe un computer. Din ce in ce mai multe biblioteci pun la dispozitie materiale pe suport electronic in loc de carti.

Univeristatile acorda studentilor un cont de e-mail imediat dupa inscriere si se asteapta ca e sa-l foloseasca pentru evaluarile scrise.

Ai un nivel adecvat al limbii engleze ?

 

Cele mai multe universitati cer studentilor straini sa demonstreze capacitatile lingvistice ca parte din procesul de admitere prin solicitarea scorului la testul TOEFL. Nivelul acestui scor depinde de fiecare universitate in parte, ba chiar de fiecare departament. Este de retinut: cu cat esti mai bine pregatit inainte de a incepe studiul, cu atat mai increzator te vei simti ca student.

 

Este un mare avantaj sa detii un bun nivel al limbii engleze scrise si vorbite intrucat univeristatile solicita pentru aplicatie un eseu iar altele un interviu sau o teleconferinta pentru a vedea cum va exprimati in engleza.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×