Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Mezeluri fine romanesti

Postări Recomandate

”Novacul afumat din Ţara Bârsei”

N-am auzit de aceasta delicatese pan-acum sau sa fi uitat???   Daca la Bucuresti nu s-a auzit de acest nume, nu aveam de unde sa stiu nici eu.   

 

Pentru ca nu sint prea des in cautarea pestelui preferat care va fi proaspat, cel mult congelat dar afumat doar file de salmon am mancat in jurul Sarbatorilor de Iarna cand si aici sint pline magazinele cu marfa Norvegiana si Suedeza.   Deja apar in ziar bunatatile ce pot fi pe masa festiva si gasesc inca necunoscute in lista lunga iar pozele nu te lasa sa intorci pagina cu usurinta.   Pe aici nu se va gasi asa ceva in acest secol dar e bine ca nu se uita cel putin cele mai bune dintre specialitasile locale care pun un zambet pe multe fete la masa.   Precum neamul meu n-a crescut cu pesti, vreau sa zic doar de familia mea, nu sint nici eu prea mult ca nu cunosc multe feluri si mai ales preparate aproape crud nu sint pe lista mea dar cine stie, poate daca-l gust imi place.   

 

Voiam sa stiu daca in Romania este un produs deja renumit pe langa ca a fost introdus pe lista specialitatilor cu acte si certificate si ce gust are pentru cunoscatori.

 

 

Ce este Novacul Afumat din Țara Bârsei, Brasov

 

Acesta este un file de pește afumat la cald, obținut din specia crap novac, care este crescut timp de trei ani în ferme piscicole situate în comunele din zona de centru-vest a României: Dumbrăvița, Feldioara, Halchiu, Bod și Hărman. În această regiune muntoasă, apa curgătoare din râuri este clară și oferă un habitat optim pentru novac.

Pentru crearea produsului, este necesară aplicarea unei tehnici de sărare și afumare la cald, specifică zonei, încă din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare parte a etapelor de producție sunt încă efectuate manual și necesită un set de cunoștiințe și îndemânare specifice localnicilor. Aceste tehnici conduc către un produs finit caracterizat printr-un conținut scăzut de grăsimi și o piele aurie.

 

http://www.libertatea.ro/stiri/novacul-afumat-tara-barsei-certificat-uniunea-european-ca-produs-traditional-1799171

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Greșelile fatale pe care le facem în alimentație. Distrug inima. Sfaturi de aur de la specialiștii de la Harvard

Asa ceva nu se serveste in America, nici nu se gaseste daca nu este facut in casa ca jumerii mexicani sint din piele de porc, slanina cu boia este inexistent, din restul sint destule dar arata altfel si toba poloneza, carnati buni au fost candva, acum doar ceva Kielbasa la care nici pisicii nu poftesc.   Decand cu huricanul Katrina, nici Caltabos nu se mai vinde din New Orleans, dupa reteta franceza ca erau morti in apa si cu pestii care i-au mancat erau hraniti porcii!!!   Magazin cu marfuri romanesti nu exista decat cu marfuri maghiare ca ei domina piata americana cu bunatati de acasa.   Poate pe Coasta de Est e alta viata, ca aici daca nu se vinde o marfa, sta in vitrina, mult, si de aceea nu se mai vinde, plus pretul piperat si da faliment magazinul.        

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

produse-traditionale-2-1200x752.jpg

Rabdare pana apare cartea!!! 

Nu va contine NIMIC ce nu s-a mai vazut - auzit - mancat, doar niste denumiri locale vor fi noutate mai mult pentru mine ca nu sint deloc familiara cu limba folosita pe acolo la tara de bunicii bunicilori de azi.    Poate sa fie orice reteta, insa daca nu-i place cuiva, nu-l va manca!!!  Ceea ce nu stiu ce vrea sa vanda autorul, carte cu retete sau afumaturi???

https://www.bzi.ro/poze/vanatoare-de-retete-in-satele-din-iasi-specialistii-vor-scrie-o-carte-cu-detalii-despre-produse-facute-ca-pe-vremea-bunicilor-alivanca-sau-carnatii-nu-lipsesc-din-4629738?pic=4

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

salam-2-1024x646.jpg?resize=300%2C300&ssl=1   https://retetesivedete.ro/reteta-perfecta-a-unui-salam-copt-facut-in-casa-n-ati-mancat-niciodata-ceva-mai-bun.html

Acest Salam va deveni romanesc din moment ce se va face in casa!!!   Are un gust foarte bun "ne amintește de copilărie și ne dă o stare de bine."

Bunicul ne dadea pe Franzela, avea Macelarie, Tutungerie si Bar si cand reveneam de la gradinita ne primea cu salam din asta facut de el, pe franzela, cu unt si castraveti murati.  Am ocolit Planeta pe jumatate si n-am gasit nimic asemanator!!!   Am renuntat la cautare, s-a dus cu el in groapa reteta, am aflat cu tristete.  

De cumparat in Italia mai ales este mult mai simplu decat de facut in casa.   Eu n-o sa incerc, promit.   Doar Carnati o sa mai fac odata pentru fiul meu cand voi gasi tot ce am nevoie dar si chef de munca excesiva, mai la iarna urmatoare, deloc mai devreme ca o sa-i cumpar si un congelator special pentru ca nu voi face putin, si sa nu-l caute in care punga sint??? 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Produsul romanesc dupa care poftesc toti strainii Platesc bani grei ca sal manance dar romanii  inca ezita cu el

"Un produs românesc pe care străinii îl adoră nu este chiar atât de atrăgător pentru români. Alții plătesc chiar și sume imense pentru a-l savura."

Babic de Buzău ... sper ca este undeva pe poza de mai sus ca eu inca n-am vazut asa o specialitate, precis sint noi inventii sau altadata nu erau celebri.

Interesant este ca "dar românii încă ezită cu el" atunci de unde cunosc strainii marfa superioara???   De ce nu este descris din ce se face, poate asta respinge marfa de la clientii romani mai simandicosi care sint barbati in majoritate.    Pe poza nu se vede mare lucru, s-ar putea sa fie din carne de Cal sau Magar sau altceva, altfel romanul l-ar fi mancat.

Am cunostinte care se lauda cu tot feluri de aventuri prin Romania prin restaurante dar n-am auzit aceste denumiri, despre Papanasi au multe de povestit, despre care eu nu stiu nimic si nu le convine ca nu dezbat topicul lor preferat.     Era o vreme cand la Bucuresti daca nu vorbeai despre Papanasi parca nu existai, erai marginalizat ca nu esti intelectual si inteligent. 

Inca nu sint curioasa sa aflu nimic nici despre acel ceva ... inventat pentru intelectualitati  :-))) 

Am vazut platouri din asta sau asemanator in localuri private in Maramures care sint deschise in curtile satesti, aveau si niste jumeri cat pumnul dar abia topiti si aveau mare succes insa nu pentru noi.     Am mancat doar mamaliga sau paine cu branzeturi, oua si verdeturi si am mai cumparat miere si gemuri ca vindeau ca si branzeturi si cascavaluri, fructe, din tot ce produceau in gospodarie.    

https://www.fanatik.ro/produsul-romanesc-dupa-care-poftesc-toti-strainii-platesc-bani-grei-ca-sa-l-manance-dar-romanii-inca-ezita-cu-el-20403394

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

carnati-sticks-black-angus2145-150x150.jpg?resize=300%2C300&ssl=1  Cârnați de porc din Cluj-Napoca la comenzi On-Line

Pai, sa nu te prinda Anul Nou fara Carnati din Cluj pe masa cu cartofi fierti si Varza Acra ca n-o sa ai parte de ceea ce ti-e mai drag!!!

Sa fie facuti dupa reteta maghiara ca-s mai buni, dar judecati dupa plac.   Eu daca nu vad ceva, nu cumpar, nu stiu daca le vor

rambursa daca nu-ti place marfa.   Bucatile alea de slanina sint cam mari si multe, pentru mine n-au valoare si inca nu stiu din ce fel

de carne sint facuti.   Si aici fac romanii si ardelenii carnati de porc din carne vanata de porculeti salbatici la care se adauga multa

slanina din magazinul mexicanului si se vinde ca painea calda ca lenea este mare la multi, dar altii castiga mult si bine.

Ultimul pret a fost 9 dolari pentru 0,454 de grame!!! 

https://www.evzcomunicate.ro/cumparaturi-online-de-sarbatori-de-ce-sa-cumperi-carnati-de-porc-din-cluj-napoca-dintr-un-magazin-online.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×