Sari la conținut
Forum Roportal
Davi_

Drepturile copilului.

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Obligatoriu pentru românii care vor avea copii. Aveți nevoie neapărat de acest act. Cum îl obțineți
Obligatoriu pentru românii care vor avea copii. Aveți nevoie neapărat de acest act. Cum îl obțineți
Așa cum știm cu toții, venirea pe lume a unui copil e o mare bucurie, dar și începutul unei perioade în care părinții se trezesc adesea pierduți în multe legi.
De aceea, este important ca părinții să știe ce au de făcut imediat după ce se naște bebelușul.
 
Cum se obține certificatul de naștere?
Primul act pe care părintele ar trebui să-l primească este certificatul constatator al nașterii copilului său. Pe baza sa, se va face mai apoi certificatul de naștere. Certificatul constatator se completează și se dă de spitalul unde s-a născut bebelușul. Medicii care au fost la naștere sunt cei care răspund pentru corectitudinea informațiilor.
Ce se întâmplă dacă bebelușul este născut acasă?

Dacă nașterea bebelușului a avut loc acasă sau în afara unui spital, certificatul constatator al nașterii trebuie să fie dat de medicul de familie.  Nu trebuie să fie medicul de familie al părinților, ci cel care activează în zona unde s-a produs nașterea. Eliberarea certificatului de naștere e gratuită.   După certificatul constatator, următorul document pe care îl primește unul dintre părinți e certificatul de naștere. Se obține de la serviciul local de evidență a persoanelor sau, dacă e cazul, de la ofițerul de stare civilă din zona unde s-a născut copilul.

Pentru a obține certificatul de naștere, părintele care face declarația va trebui să prezinte o cerere, însoțită de copii ale cărții de identitate a mamei, a persoanei care face declarația și a certificatului de căsătorie, dacă părinții sunt căsătoriți. Trebuie să prezinte originalul certificatului constatator.

În mod normal, unul dintre părinți ar trebui să înregistreze nașterea. Dacă nu pot face asta, responsabilitatea poate fi preluată de medicul care a asistat la naștere, de personalul medical de la spital sau oricine altcineva. Obținerea certificatului de naștere e gratuită.

Cum și când se face înregistrarea nașterii copilului?

Înregistrarea nașterii copilului trebuie făcută în anumite termene:

  • 15 zile de la naștere pentru copilul care s-a născut viu și e în viață;
  • 3 zile de la naștere în cazul copilului care s-a născut mort;
  • 24 de ore de la deces pentru copilul care s-a născut viu, dar a murit în primele 15 zile;
  • 30 de zile pentru copilul de până la un an, care a fost găsit sau lăsat în maternitate sau într-o unitate medicală.
  •  
  • Cum se poate obține un nou certificat de naștere?

Dacă ai pierdut sau ți s-a distrus certificatul de naștere, poți cere o a doua copie de la serviciul de Stare Civilă de la primăria unde ai fost înregistrat la naștere. Procedura poate fi diferită de la o primărie la alta și s-ar putea să plătești o taxă. E bine să contactezi primăria locală pentru a afla cum se procedează și care sunt costurile pentru obținerea unui nou certificat de naștere. 

Pentru a obține un nou certificat de naștere, ai nevoie de următoarele documente:

  • Cerere scrisă: Trebuie să completezi o cerere la serviciul de Stare Civilă din primăria sau sectorul unde ai fost înregistrat la naștere.
  • Act de identitate: E obligatoriu să ai un buletin sau carte de identitate valabil.
  • Certificat de căsătorie (dacă e cazul): Dacă copilul s-a născut în timpul căsătoriei, se poate cere certificatul de căsătorie al părinților.
  • Dovada plății taxelor: E posibil să fie o taxă pentru eliberarea noului certificat de naștere. Suma poate varia de la o primărie la alta.  
  • * * * * * * 
  • *Doar atat???   De aceea au ramas copiii saraci multi fara Certificate de Nastere si analafabeti ca nu-i primeau scolile fara acel act la inscriere.   Ce rusine e saracia!!!*

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×