Sari la conținut
Forum Roportal
The Bitch

Mentalitate vs. Personalitate !

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Din copilarie pana la batranete fiecare dintre noi crestem si traim in diferite medii sociale.Ca atare suntem modelati de factori majori din aceste medii cum ar fi :cultura,religie,rasa,etnie,curente sociale non-religioase si alte ideologii si de factori secundari precum : mediu familial,sex,orientare sexuala,interactia intre membri aceluiasi mediu social sau/si interactia cu membri dintr-unul diferit.

Inca de la inceput experientele fizice si emotionale vor fi afectate de toti acesti factori,astfel contribuind la formarea unei personalitati in individ,care la randul ei va fi baza actiunilor si modului de gandire ale acelui individ pentru tot restul vietii.

 

Mentalitatea unei persoane insa ... este o parte din intreg sau intregul insusi,ea reprezintand acea persoana in totalitate? Este direct legata de personalitate care la randul ei este modelata de toti factorii mentionati mai sus?

 

In timp ce personalitatea cuiva nu se poate schimba radical dupa cum se sustine in cercurile de specialitate in psihologie umana,inclin sa cred ca mentalitatea poate fi afectata intr-o oarecare masura in unele instante.Dar intrebarea este In ce masura? Si depinde acest lucru tot de personalitate? Cat de mult ne permite ceea ce suntem sau cine suntem ca indivizi,sa ne schimbam sau modificam modul de a gandi? Cat de multa rezistenta pune personalitatea cuiva in calea schimbarii de mentalitate? Cand schimbarea mentalitatii este indicata sau chiar necesara,ducem noi o lupta in zadar,constienta sau subconstienta impotriva propriei noastre personalitati care nu ne permite sa efectuam schimbarile?

 

Se stie ca unele persoane sunt mai dispuse decat altele la schimbari de mentalitate,fie ele drastice sau superficiale.Cu ce are deaface acest lucru?

 

Un caracter,o personalitate odata consolidata asa va ramane (rumor has it) dar este acest lucru ceva care implica automat o mentalitate stagnanta care ramane batuta in cuie cu personalitatea sau este mentalitatea elementul volatil din constructia caracterului uman,care se poate modifica in functie de factorii de care este influentata?

 

Luam ca exemplu o persoana traita intr-un mediu social si familial religios.Acest factor poate avea doua impacturi asupra individului: atractie sau respingere.Indiferent de natura factorului ce se dovedeste a fi cel cu impactul,individului i s-au pus deja primele "lopeti de ciment" la fundatia personalitatii.Orice viitoare experiente vor fi percepute,analizate si acceptate sau nu in baza fundatiei.Si aici intervine notiunea de cerc vicios,prin care majoritatea viitoarelor experiente se vor datora modului in care gandeste si alege sa actioneze individul.

 

Sau luam ca exemplu cei care au personalitati dominante ce exercita control.Evident ar fi faptul ca exista si o mentalitate corespunzatoare acestui tip de personalitate.Dar daca mentalitatea acelui individ este cumva influentata si schimbata ii va afecta acest lucru personalitatea? Il va transforma intr-o persoana diferita fata de cea care a fost format sa fie? Va deveni o persoana submisiva sau proportional balansata intre submisie si dominanta?

 

Deci in final intrebarile mai simplificate ar fi :

 

1.Este personalitatea acelasi lucru cu mentalitatea sau daca nu... sunt acestea impletite in asa fel incat o distinctie clara nu se poate face?

 

2.Este personalitatea fundatia stabila si neschimbatoare pe cand mentalitatea este factorul mobil sa zicem asa ce se poate schimba fara a afecta radical sau deloc personslitatea?

 

3.Poate mentalitatea odata modificata sau total schimbata sa afecteze personalitatea unui individ?

Editat de Intifada

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
1.Este personalitatea acelasi lucru cu mentalitatea sau daca nu... sunt acestea impletite in asa fel incat o distinctie clara nu se poate face?

 

2.Este personalitatea fundatia stabila si neschimbatoare pe cand mentalitatea este factorul mobil sa zicem asa ce se poate schimba fara a afecta radical sau deloc personslitatea?

 

3.Poate mentalitatea odata modificata sau total schimbata sa afecteze personalitatea unui individ?

 

1. Nu sunt acelasi lucru. Mentalitatea este ce vezi, Personalitatea este cum vezi. Ce vezi se poate schimba privind din alt unghi, intr-o alta lumina dar cum vezi este determinat de lucruri mult mai intime.

 

2. Da, personalitate fundament stabil, mentalitatea - haina pe care o imbraci.

 

3. Eu unul nu cred dar poate produce schimbari majore si astfel sa duca la perceptia individului ca avand o alta personalitate. E vorba de perceptie nu de esenta. In realitate individul devine un exemplar mult mai echilibrat (sau dezechilibrat) al propriei personalitati.

 

Uite un exemplu: un perceptor navigheaza prin viata flexibil, evitand obstacolele. Datorita flexibilitatii structura mediului in care stau nu este chiar atat de importanta. Pentru un rational sau judecator lucrurile stau altfel. Linia dreapta este mult mai importanta si in consecinta, daca mediul nu faciliteaza asa ceva, va incerca sa-l schimbe. Din exterior, biroul unui perceptor va fi perceput ca un haos in care acesta gaseste tot ce-i trebuie de vreme ce biroul unui judicativ va fi gata de o sedinta foto tot timpul. Acum, daca perceptorul invata despre simplitate si-si simplifica viata, mediul, actiunile, etc. atunci, biroul lui, casa lui, va deveni mai simpla si de foarte multe ori mai aproape de curatenia aseptica a unui judicativ. Din exterior, superficial, s-ar putea spune ca a deveni mai judicativ, realitate este in schimb alta, el a ramas acelasi perceptor... doar unul aparent mai ordonat.

 

Sau, colectia de muzica.... poate un perceptor are 10 mii de directoare alandala in timp ce un judicativ are muzica organizata coerent si foarte structurat..... dar daca un perceptor da de iTunes si depune efortul de a baga toata muzica acolo, muzica lui va fi mai mult sau mai putin in ordine prin virtutea faptului ca iTunes o tine in ordine. Ordinea nu este realizata de perceptor, acesta doar adauga informatia, ordinea este realizata de iTunes din informatia disponibila.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Un om ce exercita control iar viata ii schimba mentalitatea sa nu il mai exercite va ramane acelasi cu o personalitate puternica .Schimbarile de perceptie nu iti anuleaza ceea ce esti ci modifica nivelul la care te raportezi la un lucru

 

Poti avea o gandire open mind dar unele lucruri nefiind parte din tine sa nu le faci

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×