Sari la conținut
Forum Roportal
Marcus Antonius

Ultimile zile al Republicii Romane

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Odata cu extinderea teritoriilor, Roma cunoscut mari dificultati in a le guverna. Guvernatorii provinciilor erau desemnati pe 1 an, iar cand se intorceau la Roma de cele mai multe ori erau judecati pentru spalare de bani,coruptie, etc

In 56HR. in Roma antica erau probleme foarte mari ce pareau a duce spre un razboi civil ce urma sa aduca dezastrul,dar s-a gasit o

soutie pentru presupusul bine al Romei.S-a format primul triumvirat intre cei mai puternici oameni din Roma de atunci,Pompey ,Iulius Cezar si Marcus Crassus,ultimul fiind si cel mai bogat dintre cei trei.Acesta falsa alianta,a fost de scurta durata,cei trei oameni se urau foarte mult,in mod special Marcus Crassus cu Pompey,Iulius Cezar fiind un aliat si prieten cu amandoi.Asa s-a format primul trimviarat recunoscut oficial si de senat(alianta exista inca din anul 59),Pompey trebuia sa guverneze Spania,Iulius Cezar-Galia iar Marcus Crasus-Siria. In plus Crassus si Pompey urmau sa fie consuli pentru anul 55.

Ia anul 53 I.HR, Crassus pleca

in fruntea unei armate spre Parthia,sperand sa capete gloria mult dorita,dar planurile lui s-au prabusit foarte repede.Isi conducea armatele prin desert incalcand pacea de atunci dintre Roma si Parthia,alegand sa cucereasca de unul singur toate bogatiile vestului. Dar campania se termina cu un rezulatat dezastruos pentru Crassus acesta fiind si ucis. Singura alianta care in mai unea pe Caesar si Pompey s-a sfarsit o data cu moartea Iuliei(fiica Lui Caesar si sotia lui Pompey) in anul 52. Proconsulatul lui Caesar in Galia se apropia de sfarsit, iar razboiul civil devenea inevitabil. In ianuarie 49 Caesar trece Rubiconul declasnsad razboiul civil. A uramt batalia de la Pharsalus din anul 48 dintre Caesar si Pompey soldata cu victoria lui Caesar, iar Caesar a fost proclamat dictator. Practic vorbind, din acel an Republica Romana a incetat sa mai existe. Dupa moartea lui Caesar Roma a fost guvernata tot de triumviri(Antonius, Octavian si Lepidus) care aveau imperium maius. Oficial, periada Republicii s-a incheiat in anul 27 cand Octavian a fost proclamat Augustus. dE atunci a inceput epoca imparatilor.

CARE FORMA DE GUVERNAMANT A FOST MAI POTRIVITA PENTRU ROMA? REPUBLICA SAU IMPERIUL

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Poporul roman isi dorea democratia, nu suporta sa fie condus de ''tirani''. Ultimul rege al Romei a fost Tarquinius Superbus. Tarquinius a înlăturat şi distrus toate raclele sabine de pe Piatra tarpeiană, înfuriind oamenii Romei. Oamenii nu mai puteau tolera domnia sa tiranică atunci când a permis violul Lucreţiei, o patriciană romană, de mâinile propriului său fiu. Rudă a Lucreţiei, Lucius Junius Brutus (strămoş al lui Marcus Brutus), a convocat Senatul şi l-a expulzat pe Tarquinius şi monarhia sa din Roma în 510 î.Hr..

După înlăturarea lui Tarquinius, Senatul a votat ca niciodată să nu mai fie permisă domnia unui rege şi a reformat Roma într-un guvern republican în 509 î.Hr.. Lucius Junius Brutus şi Lucius Tarquinius Collatinus, un membru al familiei Tarquin şi văduvul Lucreţiei, au procedat în a deveni primii consuli ai noului guvern al Romei. Acest nou guvern îi va conduce pe romani în cucerirea majorităţii lumii mediterane şi va supravieţui pentru următorii cinci sute de ani, până la domnia lui Cezar August.

Odata cu stapanirea imparatilor, democratia a fost innabusita. Primii imparati Tiberius, Caligula, Claudius si Nero au profitat din plin de puterea lor si au ucis pe oricine le statea in cale. Tirania nu mai cunostea limite, iar razboaile civile bateau la usa. In anul 68, dupa moartea lui Nero, 3 guvernatorii de provincii s-au proclamat Imparati. Vespasianus a iesit invingator si a inceput era flavilor.

 

haha ce vorbesti ? )) democratia isi dorea plebea ? nici vorba ,ei doar vroiau sa traiasca bine sub patricieni si ataa tot defapt asta cu democratia mare branza - a pornit de la americanii lui G Washington si de la revolutia franceza

In perioada antica democratia din atena - singura democratie pana la cea moderna era URATA de toata lumea ! majoritatea statelor erau conduse de oligarhi sau regi. Filozofi ca Socrate, Aristotel urau democratia ! si deseori au vorbit impotriva ei ! Nici vorba nu se gandeau romanii la democratie ,

ba chiar Polybiu care era un libert grec - sclav grec eliberat a scris in Istoriile sale ca succesul roman consta in faptul ca romanii aveau ca forma de guvernamant republica si asta i se parea lui un lucru exceptional ! Republica inseamna ca membrii Senatului erau alesi tot de alti membri nu mai intru in detalii cu functiile de questor,proconsul,consul etc nici decum de plebe , de majoritatea populatiei, ca sa fi in Senat trebuia sa fi patrician ;) adica ne origine nobila, aristocrat .

E incredibil cum zici ,

democratia a fost inabusita
))) care democratie ?? inca odata , nu exista decat o singura data in Atena si regiunile care le castigase Atena , unde a schimbat oligarhia cu democratia dar dupa razboiul peloponesiac si-au reluat linistiti forma de guvernamant anterioara ,a oligarhiei . erau 3 clase sociale , patricieni (aristocrati), plebea (populatia de rand ) si sclavii care faceau toata munca aproape bine daca mai pui si ordinul ecvestru militar dar tot din plebe se tragea majoritatea

iar un loc unde patricienii - clasa superiora facea regulile , dadea legi , ocupau functii nici vorba de democratie prietene ! ca sa iti spun - in Atena da erau sclavi destui dar aristocratii aveau aceleasi drepturi ca oamenii de rand , erau si in atena familii nobile dar toti votau la un loc , era defapt diferita de democratia din Romania care o avem noi sau din orice alta tara democratica , se numeste DEMOCRATIE DIRECTA care e dupa parerea mea cea mai buna forma de democratie dar intr-un stat mare ca romania sau alte tari nu merge,nu funtioneaza !

ADICA : ma duc eu Element ca cetatean roman si votez in fiecare lucru, fiecare lege trebuie sa fie aprobata de mine sau majoritatea ca sa treaca, nu de parlament sau alte jigodii de politicieni. Populatia hotaraste ce vrea cu tara ! Daca voteaza vreau razboi cu Rusia - razboi cu rusia, daca votam sa creasca salariile , cresc salariile si praf economia , ca asa am votat majoritatea ! cam asta inseamna democratia directa - dar desigur intr-o tara cu ATATIA PROSTI CA LA NOI HABAR NU AVEM CE SA FACEM !! sa ne salveze base sau socialistii deci ca noi singuri nu suntem in stare pentru ca NU AVEM CULTURA POLITICA NECESARA SA NE GUVERNAM SINGURI ))

 

sigur ca erau si impedimente in Atena , trebuia sa fi de o anumita varsta 18 parca sau 20 de ani , sa fi cetatean atenian ceea ce nu e iesit din comun e normal , dar femeile si sclavii nu aveau drept de vot !

Editat de element22
  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Republica era mai potrivita era o conducere comuna, era stimulat competitivitatea, daca republica ar fi ramas forma de organizare probabil ca Imperiul roman ar fi fost mult mai intins decat a fost. Imparatii au franat expansiunea pentru ca e temeau mai mult de generalii lor victoriosi decat de adversar, exemplul clasic : Tiberius

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×