Sari la conținut
Forum Roportal
The Unknown

Snitelul, regina preparatelor culinare

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

* Un sighetean pasionat de arta culinara face furori in restaurantele germane. A inceput prin anii `60 sa faca snitele pentru un grup de germani veniti la CIL si a ajuns

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cata vrajala pe asta cu snitelul. :airkiss:

Insa, intradevar, cred ce dificil sa fil faci asa de mare.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Acei germani NU erau sodati germani, ci specialisti in constructii industriale!!! 

In acei ani, la inceputul de '60 la Sighetu-Marmatiei din Maramures, a inceput daramarea unei foarte mari teritorii cu case privateca sa construiasaca aproape de centrul orasului un "Combinat e Industrializare al Lemnului" prescurtat zis CIL.   A existat o  "Fabrica de Scaune" lasat mostenire de Nemti si Austrieci dar nu mai facea fata desi se fabrica acolo mobila de Lux pentru export in Canada, Australia, USA, Japonia, Africa de Sud, etc.   Populatia romana era cam analfabeta in acele timpuri in materie de inginerie, erau taranii de pe dealuri si munti in straie populare, pe unguri eduacti le-a dus la Canal, pe nemti le-a vandut ca si pe evrei care mai stiau ceva, iar cu ce au ramas, nu se putea lucra la un proiect asa de mare. 

Au venit ingineri din Iran, Italia, Franta, Spania, USA, Canada, UK, Norvegia si alte tari nordice, de rusi nu tin minte, cu echipamente de uscat furnirul estetic si altele, dar degeaba daca NIMENI nu cunoastea o alta limba dintre comunisti decat romana.   Scoala generala era din 7 clase iar liceul 4 in plus dar Latina si Rusa se preda, deloc din limbile tarilor capitaliste sa nu ne infecteze cu al lor cultura!!!   Chiar daca se preda ceva era la nivel subZero. 

Era o mare problema cazarea specialistilor ca nu erau decat un numar mic de camere de hotel si alea fara baie in camera si a intrebat populatia care stiau niscai din limbile astea sa cazeze sa fie comfortabili pentru cativa ani, platiti de Stat gazdele.   Pe urma si-au dat seama ca NU erau nici drumuri pe ce sa circule cu masinile lor ca refuzau sa se urce in autobuzurile locale!!! 

Acolo au venit taranii la fix ca manusa pe  O.J. Simpson... la construit drumuri ca roaba statea bine in mainile lor cand nu era sticla de horinca :lol2:  iar ei dormeau in santz beat mort. 

Pe locul unde erau proiectati cladirile industriale erau legumele caselor daramate in pripa, credeau ca nemtii vor recolta prima oara, pe urma vor face drum de la soseaua principala pana unde este necesar, etc.  In final lumea a recoltat totul sa fie loc pentru buldozere si alte masinarii de invartit concret ce nu s-a mai vazut pe acolo, doar masinile negre al Securitatii. 

Inca nu erau Dacii prefacuti in automobil atunci, aveau cativa doctori vechi masini nemtesti ramasi acolo din WWII si motocicletele lor.   Wartburg era senzatia momentului, iar cand au aparut Trabanturile, ziceai ca sint Rolls Royce, la Lada nici nu indraznea sa viseze nimeni.   

In acest Babilon totusi se manca, dar nu prea bine ca Ciorba Taraneasca nu prea este mancarea tuturor si nici  "mici" inca nu erau un nume in zona de nord al romaniei, domina mancarea maghiara in restaurantele locale care erau austriace de fel dar comunistii stiau de fac, asa a aparut necesitatea de a imbogatii meniul la ceva edibil pentru toti acei specialisti straini. 

Graterele nu erau decat vara pe meniu in gradinile de vara ... era zona maghiara, germana, evreiasca, nemteasca, austriaca, ucrainiana si alte natioanlitati pana la numarul 54 in Maramures, dar parerea romanilor nu era vizibil niciunde ca nu aveau cu ce si nu zic din spirit discriminatoriu, asa era in acele zile acolo viata.   Pentru ca maghiarii mananca o supa zilnic, au facut o ciorba care era supa acrit cu otet defapt dar nu era placut nici de bucatarul sef am impresia, era facut sa fie ceva romanesc pe lista.   Salatele aratau altfel decat in zone romanesti ca si muraturile cu care nu erau obisnuiti strainii.  Sarmale in foi acre deloc NU era ceva de mancat, era considerat mancare stricata!!!   

Iranienii macar mureau de foame ca le era frica sa nu fie indopati cu porc, ei fiind musulmani.    S-au si transferat de acolo in mare graba din acest motiv.  Nici n-am auzit de cuvinte ca pizza sau spaghetti sau absolut nimic din alte popoare ce si cum mancau.   Pe langa semanam cu mancarea germanica, lor nu le placea nimic de pe lista de menu.   Asa a aparut miraculosul snitel cu cartofi si salata care a fost acceptat de toti, chiar iubit.   

Nici blocuri nu erau doar de stil vechi lasati tot de austrieci de pe vremuri care erau locuintele ofiterilor de armata.  

Unde erau cazati straini in case private, s-a mai construit o baie sa aibe locatarul delicat tot comfortul de acasa cu intrare separata!!!

Au durat foarte mult toate constructiile ca iernile erau foarte grele si pe serpentinele peste Munții Gutâi  zapada era de 4-5 metri luni la rand.

Dupa ce s-au instalat 8 clase elementare si 4 de liceu in uniforme noi, din primii graduati de liceu toti taranii s-a trimis la Mare undeva sa se califice chelneri, bucatari, barmani, manageri de Hotel si de Duty Free Shop si alte meserii in industria hoteliera care a durat 5 ani, pe urma au revenit colegii de clasa al verisorului meu prin 1973, vorbeau engleza, franceza si germana, se comportau parca erau la New York cel putin.  Au adus retete noi de Beef Stroganoff, Salam de Sibiu si Telemea si alte aperitive sofisticate cu care au cucerit turistii straini. 

In alimentari NU se vindea branza Telemea decat dupa 1965 dar localnicii nu-l cumparau, statea in ligheane in zeama aia si era plin de muste care veneau la putoarea aia de pe tejgheaua aproape de usa deschisa mereu pana se arunca cu totul.  Salamul de Sibiu cu gust de sapun foarte greu a patruns acel market dupa ce lumea mergea si venea de la concedii si au fost trimisi profesori si alti graduati de facultate pentru diverse top joburi care se dadeau grande cu mancarea lor pana s-au obisnuit cu gusturile locale.  Nici azi nu au mare trecere anumite alimente orientale, peste afumat, masline si uleiul de masline, borsul pentru acrit, etc.

   

 

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Peste cateva ore am de facut bunatatea asta sa duc fiului ceva regal, ca de curcan s-a saturat deja ca l-au facut mai devreme de Joi.   Din pui il prepar ca de obicei, dar am si carne de vitel feliat subtire de macelar pentru snitel, ca americanii au un derivat al acestei bunatati "Chicken Fried Steak" care se face din vita sau vitel si le place si lor.   

Le mai duc si varza murata sa fie aparati mai bine pe timp de iarna si ei de virusuri, pe langa ca este extrem de gustos si crocant.   Nu ma mai satur de mancat muratura asta!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Snitel de pui vienez   

Daca e Duminica, e Schnitzel pe masa ... zicea o vorba maghiara dar iese din moda ca e mult de lucru cu el.   Si eu poftesc doar la ce  este mai complicat de facut dar voi rezista si la acest efort fizic, salata de castraveti in stil maghiar este un alt element de gimnastica  :chef:  dar pot sa-l fac cu o zi mai devreme ca si orezul alb in aburi.  Cartofii noi cu patrunjel nu-i chiar greu de facut: - spalat cartofiorii marunti in diferite culori, asa se cumpara in magazine intr-o plasa sa se vada ce contine si pusi la fiert in apa sarata.   Se curata si toaca marunt patrunjel dar si marar verde ca tot trebuie si in salata de castraveti.  Se caleste patrunjelul cu marar in putin unt si se adauga cartofii curatati de coaja si taiati in 2 sa fiu sigura ca-s comestibili cu ochii inschisi + sare daca mai este necesar si se lasa pe foc mic o vreme scurta sa se incalzeasca bine totul.  Pan'atunci postesc.    

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Marti credeam ca e Duminica, stiam ca multa sange tras din mine ma va afecta cumva.   Am venit repede de la Laborator ca eram al 3-lea si a mers repede ca 2 persoane m-au asistat sa nu cumva sa lesin si se va opri sangele sa mai curga :pardon: Doar acasa m-am simtit slabita si ametita dar imi era si somn ca n-am dormit toata noaptea de grija sa nu adorm.   Asta mi se intampla mereu cand am de mers undeva, chiar si dupa amiza.   Nu stiu de ce ma urmareste teama asta dar e cu mine de multa vreme.   Ca sa celebrez in final si eu ceva eveniment, snitel era in plan de mai demult, dar azi am finalizat.  Au iesit foarte crocanti si a mai ramas si pe maine o portie-doua ca in ultima vreme mananc si mai putin.  Am baut si un pic de Coniac ca am simtit nevoia daca sarbatoresc singura ceva si mi-am adus aminte de copiii si nepoti si restul familiei in care m-am nascut dar am ramas singura.   Vreau sa uit totul pentru o vreme.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Snitel, Salata De Cartofi, Masă

 Șnițel din piept de pui în crustă de susan

*Nu este explicat felul in care se folosesc semintele de Susan, eventual de unde se cumpara macinat in Romania ca deloc nu este ceva popular nici acolo ca si in Amerika.   Cred ca se prajesc putin si se dau intr-o rasnita de piper sau cafea ca sa devina praf sau???  asta ar fi trebuit specificat. Eu nu sar cu capu'n balta sa imit reteta asta pana ma mai interesez ca vom manca Piftie zilele astea calduroase in loc de inghetata!

S-ar putea ca este amestecat in pesmetul condimentat si semintele dar nu cred ca intregi, eu folosesc un pesmet anume si nu-l schimb, insa imi place prajit in ulei de calitate foarte buna si gustoasa, intr-o cratita, sa nu-mi murdareasca aragazul cu Gaz.  

th?id=OPHS.4bsyuZvESE29xw474C474&o=5&pid=21.1&w=174&h=174https://evz.ro/snitel-piept-pui-susan-reteta-dietetica-ulei.html

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Șnițel de post în crustă crocantă. Două moduri rapide în care îl poți pregăti

Șnițel de post în crustă crocantă.    Sper ca nu este din material sintetic sa corespunda post-ului!!!  Conopida Pane insa este pe lista mea scurta si de Thanksgiving a avut mare succes

Soia NU este materie prima pentru mine  ... deci eu nu ma complic cu asta si raman la poza frumoasa si crocanta, am lamai multe pe pomi  :chef:

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Azi am stat la masa singura ca OMU' doar ca a mancat inainte sa fie gata cateva snitele din piept de pui, nu mai avea rabdare.

Am facut si cartofi rosu fierti in coaja, curatati, taiati in cuburi si amestecati in Patrunjel si Marar verde tocati fin caliti in unt.

Varza acra din Bavaria am mai mancat sa nu fie prea gras meniul si un pic de Grand Marnier.  Cand sa impachetez totul,

apare si Nae ca vrea sa dea putin la pisici din snitel, dar vad ca baga in gura personala, pana le-a terminat de pe farfurie.

Saracii pisici, daca vreau sa guste ce am gatit azi, trebuie sa-l manance pe EL  :lol2:     

Editat de The Unknown

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×