Jump to content
Forum Roportal
Itsi Bitsi

Arată rima valoarea unei poezii?

Recommended Posts

Itsi Bitsi, sunt de acord cu tine, uneori versul alb este mai expresiv, mai cald, mai dulce decat rima. personal il prefer ritmului clasic si apreciez calitatea unei poezii nu prin rima, ci prin maiestria celui care o scrie in a exprima ce simte el in acel moment si a transmite cititorului starea sa, pentru eternitate.

 

 

POEM, de Nichita Stanescu

 

Spune-mi, daca te-as prinde-ntr-o zi

si ti-as saruta talpa piciorului,

nu-i asa ca ai schiopata putin, dupa aceea,

de teama sa nu-mi strivesti sarutul?

 

un exemplu, dintre favoritele mele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

suntem deja 3. asteptam si un iubitor de rima clasica.

 

iar pana atunci, inca un exemplu din Blaga:

 

DORUL

Setos iti beau mirasma si-ti cuprind obrajii

cu palmele-amindoua, cum cuprinzi

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice ati spune, rima este o cerinta sau o rigoare in plus pentru autor, asa ca e mai usor sa scrii versuri albe.

Sigur ca mesajul versurilor e mai important decit rima, dar rima confera o anumita muzicalitate poeziei.

Si nici nu e ceva foarte dificil, de exemplu Luceafarul sau Scrisoarea I lui Eminescu, poezie si cu mesaj si care desi lunga, autorul a reusit sa gaseasca rimele potrivite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si eu spun ca ceea ce trebuie sa primeze este expresivitatea. Daca tu, cititor, simti ceva, vezi imagini, te ating tulburari atunci cand citesti poezia, atunci nu mai conteaza ca are rima sau este in versuri albe.

 

Pe de alta parte, rima aduce prin repetitia unor secvente sonore un ritm care poate avea efecte deosebite. Exista si figuri de stil care se bazeaza pe repetitiile consoanelor sau vocalelor (aliteratii si asonante), care contribuie la ritmul si fascinatia versului. Daca poetul scrie expresiv si o mai face si in versuri, rezultatele pot fi ceva care sa te subjuge, ceva hipnotic, care te duce in transa...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Daca poetul scrie expresiv si o mai face si in versuri, rezultatele pot fi ceva care sa te subjuge, ceva hipnotic, care te duce in transa...

Nevermore... :scare:

Edited by florianb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Continutul conteaza mai mut decat rima deoarece una este cand poezia te atinge la inimioara si alta e cand te lasa indiferent sau mai rau iti face scarba ... E si rima destul de importanta deoarece ii creste valoarea poieziei ,e mai armonioasa si poate fi memorata mai usor :scare:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru pareri!

Este adevarat. O poezie cu rima, alta decat cea alba, si cu un mesaj unic, impresionant, este ceva mai greu de scris, dar asta nu inseamna ca poeziile cu rima alba nu merita sa isi primeasca recunoasterea necesara.

 

Este un poet ce scrie poezii cu rima alba mai putin poet decat unul care scrie versuri in rima?

 

Ar trebui sa se reprofileze acel poet pe proza? Totusi, de ce alege el poeziile si nu proza? Daca tot nu se chinuie sa gaseasca cuvinte ce rimeaza...

 

Eu sunt de parere ca poeziile sunt valoroase tocmai pentru ca sunt scurte. Un text de o pagina poate sa te faca sa simti trairi pe care le simti dupa 3 saptamani in care ai parcurs un roman. Asa ca...ce e oare mai valoros? Si astfel, consider ca daca ai un mesaj de transmis, si vrei sa il transmiti direct, rapid si cu efect, o poezie este alegerea perfecta. Plus ca, de multe ori cautand o rima potrivita poti sa denaturezi sensul cuvintelor, sa devina altceva, nu trairea initiala. Asa ca sunt de parere ca o poezie cu rima alba este probabil cel mai sincer sentiment, asternut pe hartie exact asa cum e simtit, si asta face ca acea poezie sa fie foarte valoroasa.

 

 

 

POEM, de Nichita Stanescu

 

Spune-mi, daca te-as prinde-ntr-o zi

si ti-as saruta talpa piciorului,

nu-i asa ca ai schiopata putin, dupa aceea,

de teama sa nu-mi strivesti sarutul?

 

si mie imi revine in ganduri cateodata si de cate ori o recitesc are efect :cheer:

 

O alta, nu foarte consacrata:

 

C

Share this post


Link to post
Share on other sites
de multe ori cautand o rima potrivita poti sa denaturezi sensul cuvintelor, sa devina altceva, nu trairea initiala. Asa ca sunt de parere ca o poezie cu rima alba este probabil cel mai sincer sentiment, asternut pe hartie exact asa cum e simtit, si asta face ca acea poezie sa fie foarte valoroasa.

 

Itsi, desigur ca poezia in rima alba are o valoare mare, de fapt exact valoarea pe care i-o da continutul semantic, memorabilitatea, expresivitatea si felul cum ni se transmite noua, cititorilor. Insa mie imi pare ca sinceritatea sentimentului si surprinderea trairii initiale nu sunt printre elementele care sa sporeasca valoarea poeziei.

 

Un poet, chiar daca scrie in rima alba, ia o multime de decizii de limbaj de la trairea initiala si pana la momentul in care termina de asternut poezia pe hartie. De exemplu: daca o sa vorbeasca despre iubita lui pomenindu-i numele sau doar un pronume, daca sa spuna "par" sau "plete", daca sa spuna "fata" sau "chip". Sunt foarte multe asemenea decizii, care sunt pana la urma foarte similare cu alegerea rimelor. Nu avem cum sti care este trairea initiala. Poezia incepe pentru mine, ca cititor, din momentul in care a fost asternuta pe hartie.

 

Nici sinceritatea poetului nu ma intereseaza prea tare. Nu-mi pasa daca, atunci cand a scris cutare sonet, Shakespeare chair era indragostit si chiar gandea lucrurile pe care le spune sau doar si le-a imaginat. Daca mie imi transmite acele ganduri, poezia are valoare.

 

Balanta nu poate inclina nici spre versurile albe, nici spre rime.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×