Sari la conținut
Forum Roportal
irca

Cozonac Mariana

Postări Recomandate

Cozonac

 

daca tot ne pregatim de sarbatori va aduc in atentie o reteta de cozonac pe care am gasit-o si care nu cred ca va scapa fara sa fie incercata :paladin:

 

Ingrediente

ALUAT:

3 linguri de faina oparita cu 200 ml lapte clocotit (depinde de faina pe care o aveti: sa iasa o pasta groasa),

1 kg faina de cozonac 000,

200 gr unt topit +3 linguri de ulei obisnuit, nu de masline,

3-4 galbenusuri,

200 gr zahar{250),

300 ml lapte caldut,

50 gr drojdie proaspata sau 2 linguritze pline uscata,

razatura de lamaie,

zahar vanilat dupa gust,

1 lingurita de sare.

UMPLUTURA DE CACAO:

3 albusuri,

100 gr zahar,

un strop de sare,

2 linguri pline de cacao,

esenta de rom dupa gust si razatura de lamaie,

400 gr nuci macinate (am pus vreo 450 gr alune, migdale nuci, la 650 gr faina).

 

Mod de preparare

 

ALUATUL:

1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul.

Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si exact in clipa aia luat de pe foc si turnat intr-un castronel, pt a impiedica arderea.

2. Am oparit faina. in cazul meu 1 lingura jumatate, pt ca am facut din 650 gr faina, laptele trebuie sa clocoteasca cand se pune peste faina.

Am frecat bine cu paleta pana aiesit ca o pasta groasa, greu de lucrat. Am facut amestecul si l-am dat deoparte la racit.

3. Am folosit masina de paiine pt framantat. Procedeu framantarii manuale e exact acelasi, numai ca se pune intai faina si apoi pe ran restul ingredientelor.

4. Am pregatit drojdia cu o lingura de faina si lapte caldut, sa iasa o pasta.

5. Am pus la masina de paiine laptele sarea , untul , galbenusurile si zaharul +razatura de lamaie si zahar vanilat.

daca e foarte uscata faina atunci va intra poate mai mult lapte, cu 50-60 ml, puneti putin cate putin, pana se incorporeaza ingredientele bine.

6. Am pregatit si tavile de cozonac , unse bine-bine cu unt topit

7. Pentru umplutura , albusurile se bat spuma, se adauga nucile macinate, razatura de lamaie, esenta de rom, cacao si zaharul si se amesteca.

8. Dupa o ora jumatate, aluatul era crescut si gata de lucrat

l-am scos si l-am impartit in 4.

9. Fiecare bila de aluat am intins-o pe masa putin uleiata si am inceput sa pun umplutura, pana aproape de margine, ca sa fie umplutura peste tot

si am rulat avand grija sa trag usor de aluat, ca doar e elastic. La fel am procedat cu toate cele 4 bucati, apoi am impletit.

10. Am pus in tava si apoi la crescut pana se dubleaza in volum,, 45 min. 11. Am uns din abundenta cu galbenuspt decor am pus fulgi de migdale deasupra.

12.Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade copt pt 45 -50 min depinde de cuptor, daca incepe sa se rumeneasca desupra si coptul nu s-a incheiat, puneti o coala de aluminiu.

post-219673-1259930982_thumb.jpg

 

Reteta Cozonac Mariana a fost propusa de nico-vya si puteti vedea procesul pas cu pas aici

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×