Sari la conținut
Forum Roportal
Photos-mb

Gastronomia franceza

Postări Recomandate

Pot-au-Feu ... va fi pentru zilele urmatoare ca nu se poate face doar 2-3 portii si eu termin si zeama.   

Am cumparat un antrecot si cu oasele din congelator plus un pui mic si multe radacinoase s-a umplut oala mare si a fiert la minim pana s-au albit oasele.

 

Morcovi, patrunjel, telina, rutabaga, telina cozi verzi ca si de patrunjel, ceapa, usturoi, ardei gras, rosie, cartof, conopida si broccoli am pus in oala intregi sa fie mai usor de aranjat pe farfurii, abia am reusit sa ma ridic de la masa, am facut un sos de rosii care merge perfect cu carnea fiarta si hrean.  Pare mult pe farfurie dar e mancare usoara ca nu se mananca cu paine! 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Am urmarit un show la Tele cu Andrew Zimmern in Polonia, despre ce a lasat in urma in arta culinara si cum a influentat viata polonezilor trecerea lui Napoleon Bonaparte in drum spre Rusia si inapoi.   Partea politica a fost scurta ca pe mancare esta orientat programul, dar accentua ca soldatii n-o duceau chiar bine si trebuia sa se intretina singuri cat treceau prin padurile  in plina iarna, daca nu voiau sa moara de foame.   Retetele ce se manca in palatele unde imparatul a fost cazat, n-au importanta, soldatii aveau de mers la vanat, dar si gasit in pamant niste radacini edibile/comestibile  sa suplimenteze hrana cu ciuperci, boabe de Jenupar, etc., n-am nici fantezie cam ce au mai gasit in acele paduri interminabile sub zapada, dar nu sint prea curioasa sa aflu ce le-a tinut in viata.   De obicei un mistret, o caprioara sau pasari de padure era in vasul lor de gatit, focul aprindeau cu ajutorul unui pumn de praf de pusca, iar ca sa-i dea o aroma si carnii salbatice, soldatii destepti tot la armamentul din dotare s-au uitat pentru ingredientul secret, si l-au pudrat tot cu  praf de pusca  :ohmy:   

Pe cat pare de ciudat, pe atit este si azi folosit la conservarea mezelurilor si carnurilor acest praf negru, nitritii, si nimeni nu prea se da indarat de la bunatati delicatese,

care au acel  "Je ne sais quoi" atractiv si apetisant pe platourile de aperitive si nu numai. 

A trebuit sa foloseasca soldatii flamanzi tot ce aveau la indemana, era supravietuirea lor un mare semn de intrebare, plus aveau si de luptat si de preferat sa ramana in viata!!!

Rad si acum desi n-ar fi cazul, insa mi-au ramas ochii la ciupercile Chanterelle din care sint si azi din belsug in acea zona, dar nu pe aici si le ador si n-am cum sa rezolv ecuatia asta.  

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

A murit “monstrul sacru” al gastronomiei franceze, Marc la vârsta de 77 de ani. 

M-a facut sa rad calificarea acestuia: -  „Nu am fost niciodată ucenic în casele mari și am învățat să gătesc din cărți

„Am petrecut prima mea vacanță la biblioteca Cuisiniers de Paris, căutând rețete autentice și sfaturi de la marii maeștri. Chiar și astăzi îmi iau ideile în cărți. Când ești autodidact, nu știi cum să faci totul, dar nu-i poți înșela pe clienți”

*Clientii precis credeau ca este un bucatar nascut pentru aceasta meserie, altfel nu-i treceau pragul!!!*

A murit "monstrul sacru" al gastronomiei franceze. Era bucătarul favorit al președinților | Evenimentul Zilei (evz.ro)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×