Sari la conținut
Forum Roportal
Aedrius R.J

F.C Corvinul 1921 Hunedoara

Postări Recomandate

M-am hotarat sa deschid acest topic sperand ca se mai gasesc nostalgici ai acestei echipe minunate care ar mai putea renaste din propria-i cenusa daca s-ar implica cineva cu adevarat. Acum 6 zile s-a infiintat un nou club de fotbal la Hunedoara numit F.C Hunedoara. In fine hai sa vorbim despre istoria lui Corvinul 1921 Hunedoara.

 

 

Nimeni nu ne poate lua istoria!

echip.jpg

corvinulhunedoara01.jpg

 

In 1921 la Hunedoara se nastea o echipa ce urma sa fie una dintre cele mai iubite echipe din Ardeal. In ciuda indelungatei sale existente isi face debutul pe scena divizionara in anul 1946 sub numele de U.F.H., apoi luand numele de I.M.S. (1950). In 2 ani face saltul din campionatul regional in Divizia A scriind istorie pentru fotbalul hunedorean sub numele de Metalul, insa locul 11 obtinut la sfarsitul campionatului n-a fost de ajuns pentru a ramane in primul esalon. In sezonul 1957-1958 echipa activeaza sub numele de Energia , pentru ca anul urmator sa fie botezata Corvinul.

 

Dupa 5 ani petrecuti in divizia secunda promoveaza din nou pe prima scena, insa numai pentru un an, locul 14 aducandu-i retrogradarea. Urmeaza 15 ani de zbatere prin diviziile inferioare, de schimbare a numelui , in Siderurgistul, mai intai, si apoi in Metalu , pentru ca in 1970 sa revina sub titulatura de Corvinul. In 1976 promoveaza pentru a treia oara in Divizia A , dar in 1979 retrogradeaza din nou.

 

De aici avea sa inceapa "Epoca de aur" a echipei hunedorene. Odata cu venirea la conducerea clubului a lui Mircea Pascu si a lui Mircea Lucescu in dubla ipostaza de -antrenor si jucator- si secondat de Remus Vlad, echipa se redreseaza spectaculos si in 1980 revine din nou in divizia A, unde 3 ani la rand are evolutii remarcabile. In sezonul '81-82' se obtine cea mai buna performanta a clubului: locul 3 si participarea in Cupa Uefa. Hunedoara urca pe podium in 1982 la golaveraj in dauna unei formatii de temut, nu neaparat din punct de vedere sportiv, FC Olt Scornicesti. Sustinuti acasa de un public frenetic (25.000 de oameni), unii dintre ei catarati prin plopii din apropierea stadionului, obtin un 3-0 in fata lui Grazer A.K. si se califica mai departe dupa un 1-1 in Austria. In turul urmator hunedorenii fac 4-4 cu FK Sarajevo dupa unul dintre cele mai spectaculoase meciuri jucate de echipele romanesti in cupele europene. Corvinul a fost insa eliminata de puternica formatie iugoslava dupa 0-4 in retur. Bogdan Lobont, ultimul mare talent dat de furnalele Hunedoarei, avea atunci doar patru ani. Cind tatal lui nu mai prindea bilet la meciurile Corvinului, statea alaturi de acesta la fereastra apartamentului, situat chiar linga stadion, si admira multimea care lua cu asalt arena.

 

mlucescu.jpgMircea Lucescu a facut istorie la Hunedoara, oferind iubitorilor de fotbal o echipa frumoasa, din care s-au remarcat Ioan Andone, Mircea Rednic, Gabor si regretatul Misa Klein. Un antrenor tinar, Mircea Lucescu hotarise sa se haiduceasca, fugind dintr-o capitala mult prea strimta pentru ambitiile sale. Lucescu si haiducii lui, multi abia trecuti de virsta junioratului, aveau sa fure de la bogatii vremii si sa redea mindria provinciei. A ramas in urma doar amintirea acelori vremuri si o echipa de vis pe care toti microbistii de linga furnalele paraginite ale Combinatului Siderurgic si-o amintesc, una in care s-au lansat nume precum Andone, Rednic, Klein sau Gabor. Mai jucau nea Mircea Lucescu, asa cum ii spuneau junii Hunedoarei, si "Mopsul" Florea Dumitrache. La incalzire se afla un alt mare talent, Dorin Mateut, care l-a urmat pe Lucescu la Dinamo. Cel mai mare talent dat de Corvinul, dar din pacate "exploatat" incomplet, Romulus Gabor, a fost jucatorul care a trait bucuriile si dramele Hunedoarei. Fost junior al Jiului, alta forta a judetului, Gabor a debutat la Corvinul la doar 16 ani. A jucat alaturi de Radu Nunweiller, de Dumitrache si de Mircea Lucescu. Cel mai bun junior al lumii in 1981 are o memorie incredibila si vorbeste de Corvinul acelor vremuri ca si cum totul s-a intimplat de curind.

 

"Norma hunedoreana"

 

In sezonul 1985-1986, Corvinul a reusit o performanta rara, victorii pe linie in partidele disputate pe teren propriu.Si nu oricum, ci de la trei goluri in sus, inscriind numai acasa nu mai putin de 74 de goluri! Ziarele vremii au fost obligate sa gaseasca un nume poftei de gol a Corvinului si i-au spus simplu, "Norma hunedoreana". De furia siderurgistilor nu a scapat nici Steaua, proaspata cistigatoare a Cupei Campionilor Europeni.

 

 

Cu atat mai mare performanta cu cat la carma echipei nu se mai afla Micea Lucescu, plecat cu un impotant contingent de jucatori la Dinamo Bucuresti, pe care Corvinul reuseste s-o invinga cu 2-1 in ultima etapa. Din pacate locul 18 obtinut in sezonul '91-92' trimite pe Corvinul pe drumul intunecat al divizie secunde.Sperand ca intr-o zi soarele va lumina si pe strada noastra, iar Corvinul va redeveni o forta in fotbalul romanesc, noi,suporterii, suntem alaturi de ei, chiar daca momentat echipa nu este inscrisa in nici o divizie.

 

Michael Klein (10.10.1959 - 2.02.1993)

michaelklein.jpg

 

Michael Klein, cunoscut si ca Misa Klein s-a nascut pe 10 octombrie 1959 la Amnas (Sibiu). A fost legitimat la Corvinul Hunedoara din 1973. In 1978, s-a transferat pentru un an la Aurul Brad, dupa care a revenit la Corvinul, iar din 1989 a trecut la Dinamo Bucuresti. Fotbalist complet, in egala masura aparator de stanga, dar si coordonator de joc a fost prezent la turneele finale ale Cupei Europene din 1984 din Franta si Cupei Mondiale 1990 din Italia. Dupa 1990 s-a transferat la echipa germana de prima liga, F.C. Bayer Uerdingen. Prestatiile sale l-au impus printre fotbalistii de mare tinuta sportiva din fotbalul nostru.

 

Michael Klein a decedat pe 2 februarie 1993 la Krefeld, Renania de Nord-Westfalia,

Editat de _NeXuS_

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ce jucători avea Corvinul pe vremea lui Lucescu! Trista soarta lui Gabor,  considerat cel mai bun din echipă a sfârșit prin a fi uitat.

 

Editat de *elle

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
11 hours ago, The Unknown said:

Daca a refuzat ofertele din Statele Unite si Germania, practic a dat cu piciorul in noroc.   N-am auzit de el pan-acum.

Poi, dacă n-ai auzit de el până acum, de ce te bagi non stop în chestii despre care n-ai auzit? Doar așa , ca să postezi mult și pe orice subiect chiar dacă nu știi despre ce e și cum? 

Și ca să înțelegi și tu. Pe vremea aia nu exista posibilitatea ca un jucător de fotbal din România să joace în mod legal în Germania sau SUA. Mai existau cazuri în care un fotbalist, în urma unui turneu, „pierdea” avionul de întoarcere acasă, însă ăstea erau cazuri rare. 

Editat de Vriies

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×