Sari la conținut
Forum Roportal
Hair_fall

Propecia - efecte secundare

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Salut !

 

Intamplator cautam pe internet noutati despre Propecia si am dat de forumul asta . Ti-am citit postul si m-am gandit sa-ti raspund , impartasind din experienta mea si altor barbati la fel de afectati de eterna noastra problema :DHT-ul.

Mie parul a inceput sa-mi cada din timpul liceului( asta se intampla intre anii`95-`96) . In jurul varstei de 17 ani deja am constatat ca regiunea frontala era cumva mai latita . La inceput nu am dat o importanta prea mare aspectului asta . Aveam un par foarte , foarte des si ,( conform parerii mele de atunci ) ``avea de unde sa cada`` . Ma gandeam ca e o problema temporara , fiziologica , neluand in calcul felul in care arata scalpul tatalui meu . Din pacate insa , in vara lui `96 aveam sa constat o cadere masiva , de peste tot , dar in special din zona ``coroanei`` . La o simpla smulgere a unui fir de par acesta ceda imediat , fara sa simt acea senzatie neplacuta pe care toti o cunoastem cand vreun prieten face glume proaste.Era ca si cum parul meu nu se insera in scalp . Parca era pus doar de forma acolo . Ca sa nu mai vorbesc de reactia rudelor , a prietenilor si a colegilor ( rautaciosi in mare parte ) care sesizau diferenta. Subit am facut din asta o adevarata tragedie. Nu ma puteam imagina fara par in viitor. Refuzam sa cred ca voi arata precum tatal meu .

In anul in care mi-au aparut mie problemele Propecia nu era inca aparuta pe piata din Romania . Abia in 1997 a fost aprobata de FDA din America . Perioada in care mi-am pierdut si bani si timp pe consultatii la dermatologi si tratamente . Toti imi spuneau exact acelasi lucru ; nu am remediu pentru asa ceva .Ce e genetic nu poti modifica oricat ai incerca... Incepusem deja sa intru intr-o forma grava de depresie .Tratamentele initiale au constat in :Chelstop , Xantinol Nicotinat , Pantotenat de Calciu . Intamplator am descoperit in 1997 intr-o farmacie ( la recomandarea farmacistei ) Hairgrow-ul de 2%( produs de Dar-al-Dawa - Iordania) .A fost singurul medicament din intreaga pleiada insirata mai sus care mi-a stopat caderea parului intr-o perioada foarte scurta de timp..Culmea e ca nici unul din medicii dermatologi la care am fost pana atunci nu mi-a recomandat produsul asta care era special conceput pentru calvitia androgenica . Dar dupa vreo doi ani deja nu-si mai facea efectul. tocmai asta-i partea nasoala cu folosirea lui : scalpul ( sau mai bine-zis DHT_ul din scalp) devine imun la administrarea continua . Am continuat cu el pana in jurul varstei de 19 ani dupa care am renuntat . Imi revenisem din depresie , incepusem sa accept realitatea cu greu . Intre timp scalpul meu arata din ce in ce mai rau .De stima de sine nici nu mai vorbesc...

Consultatii dermatologice am mai avut intre timp dar NICI UNUL DINTRE MEDICI NU MI-A POMENIT VREODATA DE PROPECIA . Asta ca sa va faceti o idee legat de pregatirea medicilor nostri dermatologi care , dupa parerea mea , ar fi trebuit sa fie la curent cu toate noutatile aparute . Internetul atunci nu era aparut in Romania . Macar m-as fi putut documenta de unul singur .

Renuntasem sa mai fac ceva in privinta parului . Asta pana in august 2011 cand , cautand pe internet , am dat de site-ul asta :www.bernsteinmedical.com . Apartine unui medic cotat ca fiind cel mai bun dermatolog din Statele Unite , cu tehnici inovatoare de implant de par brevetate ( robotic FUE sau FUT ). Are fotografii expuse cu multi barbati de diferite varste care au urmat tratament cu Propecia si minoxidil , barbati la care scalpul arata la fel de rau ca al meu si care au obtinut rezultate uimitoare ( incluaiv subsemnatul !)

Am decis sa incerc si eu . Dar, cunoscand ce zice lumea despre Propecia pe forumuri , am fost cam circumspect la inceput . Mi-am ras complet scalpul in august 2011 si am inceput cu minoxidil 5% de doua ori pe zi . Vreau sa subliniez ca am avut scalpul ras timp de 10 luni .O faceam la fiecare doua saptamani . Pentru ca schimbarea de look sa fie mai acceptabila mi-am lasat barba si mustata ( btw , cunoscutii mei imi spuneau si imi spun si in prezent ca aratam mai bine atunci !!! smile.gif)) ). In primul rand pentru a fi tratamentul mai eficace si pentru a nu fi nevoit sa aplic mai mult decat era necesar ca sa acopar toata zona ( povestesc mai incolo ce mi s-a intamplat odata cu supradozarea!). ( Cu scuzele de rigoare , am uitat sa mentionez ca alopecia mea inainte de tratament era 5A pe scara Norwood.)

Cine afirma ca a dat cu un topic pe scalp si i-a crescut parul( daca !) dupa 2 luni e mincinos sau prost .Parul creste dupa cel putin patru luni din momentul in care a cazut .Si sa nu va asteptati ca firul de par crescut dupa aceeasi perioada e un fir de par matur , gros precum in barba .E complet eronat . Unui singur fir de par , ca sa ajunga la maturitate deplina , sa poata fi cosmetizat , ii trebuie cel putin 1 an si 4-5 luni . De asta atunci cand incepi un tratament de genul asta trebuie sa aiba rabdare , multa rabdare . Urmariti cum se maturizeaza firele de par ale unui nou-nascut . E valabil si pentru un om matur .(Nu ma erijez in medic dar , la cat am studiat problema asta , cred ca as fi cel putin la fel de bine pregatit ca un medic dermatolog- strict pe tema alopeciei androgenice).Minoxidilul l-am aplicat de la sfarsitul lunii august 2011 . In luna ianuarie 2012( 19, mai exact) am luat prima tableta de Propecia ( finasterida ). De fapt n-am luat Propecia .Formula de 1 mg de finasterida e scumpa pentru buzunarul romanului de rand .( Cati barbati- tineri elevi sau studenti- din Romania isi permit sa dea lunar 50 de euro pentru ceva pe care unii l-ar considera doar un moft?) Era Proscar taiat in patru cu o lama de cutter de marime mica.Proscarul e varianta de 5 mg care costa la data la care scriu acest comment( 11 aprilie 2013) vreo 57 lei . Iar un flacon intreg va ajunge pentru aproape patru luni.Feriti-va de medicamente generice( care au aceeasi substanta activa) . Luati doar Proscarul facut de Merck .

Abia la sfarsitul lunii ianuarie am observat ca tratamentul cu minoxidil a inceput sa dea rezultate . Primele fire de par incepusera sa-si faca aparitia pe tot scalpul( mai putin partea frontala . Pentru zona aia chiar n-am avut ce sa fac .Singura optiune ramane pentru zona aia doar implantul de par).

Spre sfarsitul lunii iulie 2012 am inceput sa observ cu adevarat rezultatele . Firele noi de par erau crescute peste tot scalpul. Din luna iunie nu m-am mai ras astfel incat puteam vedea cu adevarat ce se intampla . La sfarsitul lunii august rezultatele erau absolut fabuloase . Nu am crezut ca va fi chiar asa . Nici in cele mai optimiste scenarii ale mele n -am crezut ca imi voi recapata aproape tot parul pierdut . ( Repet, zona temporala e la fel, dar cui ii pasa de vreme ce in rest s-a regenerat aproape in totalitate? In vertex se mai observa putin cand parul e scurt. ) Parul crescut nou insa avea o culoare mai deschisa si era mai subtire . Aveam la un moment dat doua culori in cap, apropiate ca nuanta .

Din luna ianuarie a anului curent am stopat minoxidilul . Am ramas numai cu finasterida . Parul meu a devenit intre timp un par matur si , cel mai important , NU MAI CADE !Efectele maxime le pot aprecia abia dupa doi ani de tratament . Am in continuare fire de par mici care se observa cum cresc pe ici-colo.

Nu am vorbit insa nimic despre efectele secundare ale amandurora , atat al minoxidilului cat si al finasteridei . Sa incep cu minoxidilul:

1. Nu fiti tentati sa dati pe scalp mai mult de 16 pufuri zilnic.Pot fi fractionate: 8 dimineata si 8 seara sau toate 16 odata . Daca radeti scalpul atunci e de preferat sa aplicati solutia in doua reprize intrucat are putere mare de acoperire doar din 8 pufuri.Daca aveti un par mai lung( 1 sau 2 cm ) e de preferat sa aplicati toate cele 16 pufuri odata.Recipientele de Hairgrow ( spray-urile)de la Dar-al Dawa de regula isi pierd din functionalitate dupa ce ati terminat aproximativ 3/4 din produs.Ramaneti cu vreo 15 ml pe care nu -i mai puteti scoate nicicum de acolo . E de preferat sa-i extrageti cu o seringa de 20ml dupa ce in prealabil ati indepartat capacul prevazut cu spray.Personal mi s-a intamplat sa nu extrag tot dintr-un recipient . Cantitatea ramasa in interior mi s-a parut infima astfel incat am turnat-o intr-o seara pe vertex( dupa ce in prealabil aplicasem doza maxima zilnica) . Erau mai bine de 2 ml.In 20 de minute am avut o stare teribila de agitatie ,vertij, tahicardie , senzatie de voma , sufocare . A fost cumplit . Am sfarsit in final prin a chema Salvarea.Minoxidilul a fost conceput ca medicament impotriva tensiunii arteriale . E un puternic vasodilatator periferic. Riscati sa vi se prabuseasca tensiunea daca aplicati mai mult decat in prospect . Personal mi s-a intamplat o singura data si asta dintr-o eroare , nicidecum voit . Asa ca mare atentie la cantitatea folosita. Citeam pe www.bernsteinmedical.com ca e posibil ca tahicardiile sa fie prezente inca de la inceputul tratamentului( Personal n-am experimentat asa ceva . A mers struna tot tratamentul .)Acestea se remit in timp.

2. Finasterida de 1 mg( Proscarul taiat in patru ): Din punctul meu de vedere se marseaza prea mult pe efectele secundare ale acesteia .Initial am discutat cu un medic urolog si apoi endocrinolog despre posibilitatea inceperii unui astfel de tratament . Mi s-a spus ca se administreaza frecvent cantitatea de 5 mg( de cinci ori mai mult decat doza obisnuita necesara stoparii caderii parului) pentru adenomul de prostata . La 1mg pe zi chiar nu se pune problema unui risc .Si, scad inca de foarte devreme sansele aparitiei unui adenom de prostata dupa varsta de 50 de ani-in prezent am 35 . ( Aviz celor care stiu ca au parinti sau bunici care au fost operati de asa ceva). Am o viata sexuala activa care nu a fost influentata in nici un fel de finasterida . In ceea ce ma priveste , intr-adevar , subscriu prospectului : libidoul( dorinta sexuala) se diminueaza DAR NU DISPARE .Fenomenul asta se remite in timp( pentru unii cam lung poate: 6-7 luni) Erectiile mele erau la fel de ferme si apareau invariabil in prezenta unui stimul sexual( partenera sau film porno).Cat despre calitatea lichidului spermatic pot spune ca era intr-adevar diminuata . Apos , fara sa aiba acea consistenta vascoasa specifica . Mirosul era la fel , influentat . Durerile testiculare au aparut dar ( culmea !) nu la inceputul tratamentului . Erau de intensitate scazuta , mai mult o jena practic. Simteam ca testiculele mele sunt in scrot. In luna a -VIII- a de tratament mi-a aparut doar la nivelul fruntii o forma de acnee mai ciudata , nespecifica dar nu grava. Erau mai mult aglomerari de sebum in pori( fapt explicabil de altfel prin scaderea aportului de DHT si cresterea cantitatii de testosteron pur circulant in sange care e factorul determinant al acneei).Subliniez: toate reactiile secundare( daca pot fi numite asa )s-au remis in aproximativ 8 luni in cazul meu . La altii poate dura mai mult sau mai putin.

Astfel incat , dragii mosului, v-am impartasit din experienta mea vis-a-vis de medicamentul asta minune si ieftin care mi-a iesit in cale -cam tarziu, ce-i drept - si care a avut o contributie fabuloasa la recapatarea parului pe care il credeam pierdut definitiv.ASTA NU INSEAMNA CA TOATA LUMEA REACTIONEAZA LA FEL IN URMA UNUI TRATAMENT . Rezultatele pot varia de la o persoana la alta. Cu cat e inceput mai devreme ( si in cazul meu nu pot spune ca l-am inceput devreme)cu atat se maresc sansele ca parul existent sa ramana si sa recastigati ceea ce ati pierdut de curand . PS: Imi pare rau ca nu am fotografii sa va pot arata cum eram si cum sunt . Imaginile video si fotografiile pe care le am inregistrate cu un webcam sunt stocate intr-un HDD aflat pe un PC din a carui placa de baza a iesit fum de curand . N-am incercat un back-up la date fie pentru ca nu aveam nimic important stocat acolo fie pentru ca mi-am luat lap-top . biggrin2.gif In functie de interesul aratat de voi pentru ceea ce am postat aici , promit ca voi merge la un service sa recuperez ce am pe vechiul HDD. Succes celor care vor sa incerce !

salut, am citit cu atentie chestile ce le'ai scris si sunt impresionat de reusita ta, eu am 19 ani si am probleme cu parul, imi pica foarte mult si am si inceput de calvitie in fatza tot mi se duce in spate parul :( daca ma poti ajuta cu denumirea exacta a produsului (cum sal il cer la farmacista) si cu modul de administrare ( cum trebe taiat, luat etc) si pretul / luna sau flacon ( cat dureza un flacon ) si daca se elibereaza fara retata. Multumesc Anticipat!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut !

 

 

Salut,

 

Povestea mea este oarecum similara cu a ta numai ca ,din pacate , eu am tot avut intreruperi ale tratamentului atat a pastilelor cat si a minoxidilului. Evident ca am pierdut rezultatele in 4-5 luni. Eu am inceput tratamentul prin 2005 cu Avodart 0.5 dutasterida / una pe zi, Rogaine 5% si sampon T/Gel total. Asta a fost taratamentul cu rezultatele cele mai spectaculoase.Am vazut ca ai scris ca cine zice ca i-a crescut par dupa 2 luni e mincinos sau prost. Nu e chiar asa.Eu mi-am urmarit evolutia facand poze la fiecare luna. E adevarat ca nu se vad rezultate cu ochiul liber dar eu am obs mici rezultate chiar si dupa 2 luni facand comparatii intre poze. Insa am folosit Avodart in loc de Propecia. Poate ar trebui sa mentionez ca Avodartul NU ESTE UN MEDICAMENT APROBAT PENTRU CADEREA PARULUI, eu l-am luat pe barba mea. Rezultate cu ochiul liber au inceput sa apara cam dupa 4 luni. Cand spun ca au inceput sa apara rezultate cu ochiul liber ma refer ca au inceput sa-mi spuna lumea "tu faci vreun tratament ca ti-a crescut parul".

De-a lungul timpului am repetat de mai multe ori bucati de tratamente de cate 4-5-6 luni si am folosit Avodart si Propecia. Mie mi s-au parut efectele secundare mai blande la Avodart decat la Propecia. Propecia mi-a afectat foarte tare libidoul si din cauza asta nu am continuat foarte mult cu ea pentru ca am tot sperat sa dispara efectele secundare nu dispareau nici dupa 6 luni, comparativ cu avodart cand dupa 3 luni dispareau. Acum eu doar spun ce am simtit eu nu incurajez pe nimeni sa ia avodart in locul propeciei. 

In momentul de fata folosesc Saw Palmetto + Betasitosterol si Rogaine Spuma.

Am gasit postarea ta din greseala pe net,chiar nu mai stiu ce cautam exact cand am ajuns la ce ai scris si te felicit pentru rabdarea cu care ai impartasit exoerienta ta.As avea si eu o intrebare. Am vazut ca ai postat ultima oara in 2013 si spuneai ca  ti-ai recapatat aproape tot parul si ca foloseai doar Propecia . Ai pastrat rezultatele folosind doar popecia? Sunt f curios pentru ca eu nu am folosit niciodata blocator de dht fara minoxidil ,deci nu pot evalua puterea de mentinere . Eu am inceput cu ambele si am facut pauze renuntand la ambele.

 

Daca vezi mesajul meu si ai un min ca sa-mi raspunzi raman dator :D

Multumesc anticipat 

Editat de Davi_
redus citat.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Propecia poate ajuta si zonele in care nu mai creste parul deloc? Am o zona unde au murit radacinile de par din anumite cauze si nu mai creste deloc in zona respectiva, trebuie sa imi tin parul mai lung un pic mai sus ca sa se vada mai putin.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Suplimentele intr-adevar pot sa ajute la stoparea caderii parului, dar fara schimbarea stilului de viata sau consum de vitamine pentru par nu trebuie sa ne asteptam la minuni.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Se poate incerca si cu masti cu usturoi. Usturoiul e  un aliment care chiar ajuta la foarte multe lucruri printre care detoxifiere, antiparazitar, anticangericen, hipotensor si multe altele. Curata si vasele de colesterol...

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Se poate incerca si cu sampoane. Sampoanele au in compozitie elemente minerale si nutritive care pot hrani radacina firului de par si il face mai puternic si mai  stralucitor.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut! Propecia e singurul tratament (din multele pe care le-am încercat, unele chiar scumpe) care a dat rezultate. Momentan sunt într-o pauză de 1 luna in care nu am luat deoarece mi-a expirat rețeta. Am luat propecia de 3 ori pe saptamana timp de un an de zile și îl voi continua bineînțeles (sper sa fac rost de o nouă rețeta). Efectele secundare la mine sunt scăderea libidoului ceea ce nu mă deranjeaza întrucât acum sunt oarecum sincronizat cu soția cu privire la acest aspect. După această lună de pauza am realizat că libidoul și-a revenit la normal ceea ce nu mă încântă prea tare.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×