Sari la conținut
Forum Roportal
Coroziv

Fibroza hepatica

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Salut,

In urma biopsiei mi-a fost pus diagnosticul de "fibroza hepatica"dupa ce deja stiam si eram diagnosticat cu hepatita B

 

Am citit cate ceva pe net si am vazut ca este destul de nasol

Va rog daca ma puteti ajuta cu mai multe informatii as fi recunoscator

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

fibroza este efectul factorilor care-ti agreseaza ficatul: virusul hepatic in cazul tau. celula hepatica se regenereaza....asta e vestea buna. cauza trebuie eliminata. tratamentul antiviral va elimina cauza iar ficatul se va regenera, fibroza va fi stopata... hepatoprotectoarele ajuta si ele. asta pe scurt. sanatate multa.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
fibroza este efectul factorilor care-ti agreseaza ficatul: virusul hepatic in cazul tau. celula hepatica se regenereaza....asta e vestea buna. cauza trebuie eliminata. tratamentul antiviral va elimina cauza iar ficatul se va regenera, fibroza va fi stopata... hepatoprotectoarele ajuta si ele. asta pe scurt. sanatate multa.

 

Am un amendament de facut aici: virusul hepatic nu este cel care afecteaza ficatul. Virusul hepatic foloseste hepatocitul (celula hepatica) pentru a se replica. In schimb, organismul, prin sistemul imun, este cel care ia decizia de a reactiona cauzand leziuni heaptice. Adica, in momentul in care se gaseste o celula hepatica infectata de copii virale, atunci se declanseaza mecanisme ale sistemului imunitar prin care se ajunge la distrugerea celulei hepatice infectate. Astfel, se produc leziuni pe ficat. De aceea, un scop bine definit este acela de a reprima inmultirea virala (copii virale putine, inseamna mai putin celule hepatice invadate)

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

sa intelegem atunci ca distrugerea celulei hepatice este efectul actiunii sistemului imunitar al organismului? fibroza - cicatricile ficatului - este efectul apararii organismului in lupta cu virusul?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Distrugerea celulelor hepatice se poate lasa cu leziuni ce se pot vindeca prin cicatrizare (fibroza) sau nu, adica se pot regenera (deci, fara tesut cicatriceal conjunctiv).

Poate ati auzit de cazuri de hepatita acuta fulminanta. In momentul in care organismul detecteaza o activitate virala in faza acuta, el poate reactiona atat de violent incat in rare cazuri se poate ajunge si la deces. Transaminazele pot creste pana la ordinul miilor (am vazut TGP ~ 3500) ceea ce se traduce printr-o inflamatie considerabila in ficat. Ce sunt transaminazele? Sunt niste enzime hepatice care sunt eliberate in sange in momentul inflamatiei ficatului.

 

In cazul infectiei cu virus B vorbim de urmatoarele etape:

1. infectia acuta cu VHB. Organismul reactioneaza, transaminazele cresc, se pot produce leziuni hepatice

2. infectia a trecut (hepatita acuta usoara sau severa trecuta) SAU infectia se cronicizeaza (>6 luni AgHBs persistent) si aici avem subetape:

2.1. faza de imunotoleranta: sistemul imun ramane tolerant (asa a fost inca din faza precedenta de infectie acuta cand nu a reusit eradicarea viruslui), el nu reactioneaza in scopul eradicarii virale (implicit distructie hepatocelulara). Asta inseamna transaminaze in limite normale sau foarte putin crescute, Ag HBe pozitiv (deci replicare virala inalta sau foarte inalta). Dar trebuie sa notam ca inflamatia ficatului poate lipsi sau este minima

2.2. faza de clearance imun: inseamna pierderea imunotolerantei (adica organismul incepe sa reactioneze la detectarea copiilor virale din organism). Are log seroconversia in sistem "e" (adica Ag HBe se negativeaza prin aparitia anticorpilor Ac HBe). Pana sa se ajunga la Ag HBe negativ, transaminazele sunt mari sau foarte mari, viremia incepe sa scada, poate chiar sa devina nedetectabila

2.3. faza de portaj inactiv. Ca urmare a fazei precedente, s-a indus lipsa replicarii virale, transaminaze mici, lipsa afectarii hepatice. Aceasta faza este cea mai lunga din etapele infectiei cu VHB si poate dura toata viata

2.4. faza de reactivare. Se intampla in rare cazuri si este datorata de mutatiile virusului in diversele invelisuri (in special pre-core). Duce la transaminaze mari, inflamatia ficatului. Un procent relativ poate ajunge la ciroza hepatica, si un procent si mai mic poate ajunge la carcinom hepatocelular.

Editat de Connny

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Buna Connny

 

Dupa cum am citit colegi mei de forum au o parere foare buna despre cunostintele tale,eu am 38 de ani sunt casatorit si am doua fete ,nimeni din familie nu a contactat boala sunt toti vaccinati inclusiv sotia mea care a dezvoltat si anticorpi contitativ= 15

Sper ca o sa imi dai cateva lamuriri cu privire la Hep. b ce o port oficial din luna ianuarie 2007,

iti postez un rezumat al analizelor mele

doua viremi martie 2007- 20.000 copi

ianuarie 2009 - 15.000 copi

fibrotest scor metavir = 0.50 (f 1- f2)

fibroscan valoare 8.4 (fibroza moderata f-2 )dupa interpretarea de pe verso .( spital TIMISOARA)

transaminaze tot asemanatoare cu ale tale normale tgp=35 tgo =25 in 20.06.2009,cu usoare cresteri uneori cu 4-5 unitati. In rest hemoleucograma completa in limite normale ,

Din experinta ta ce cunosti fibroza poate scadea sau doar se poate opri inaintarea ei ?

Si la valoare viremiei pe care o am este recomandat sau nu tratament antiviral ,caci parerile de pana acum au fost

impartite.In privinta boli tale iti urez viremie nedetectabila si multa sanatate .

multumesc anticipat

pe curand DOREL

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut Dorel,

in primul rand vreau sa mentionez faptul ca eu nu sunt medic. De aceea, parerile pe care eu le scriu pe forum ar trebui sa aiba doar un rol orientativ, si nimic mai mult. Vorbesc din experienta mea, din ce am mai citit, si din ce am mai discutat cu diversi medici. De aceea, consider ca cea mai buna solutie in cazul tau este sa consulti un medic cu experienta in care tu ai incredere si sa faci exact ceea ce el iti recomanda.

Parerea mea referitor la cazul tau:

- toti din familia ta, cei care au facut vaccinul impotriva VHB ar trebui la 3-5 ani dupa vaccin sa isi verifice titrul de anticorpi (ei pot scadea in timp). Dupa cum ai spus, sotia ta are un titru de 15 UI/ ml. Asta inseamna imunitate suficienta. Daca ar fi avut 100 ui/ ml, atunci am putea spune ca imunizarea este pe termen lung, poate chiar pe toata viata. Daca se constata o scadere a titrului sub 10 ui/ ml, atunci se recomanda sa faca rapel.

- viremiile in cazul tau (20.000 respectiv 15.000) sunt considerate mici, dar suficiente cat sa fii nevoit sa iti monitorizezi permanent incarcatura virala. Conform legislatiei din Romania, pacientii se incadreaza la terapia antivirala suportata de casa nationala de sanatate, daca au urmatoarele analize: minim 100.000 copii/ ml incarcatura virala, transaminaze 2 X valoarea normala pe cel putin 6 luni. In alte tari din Europa Occidentala, indicatia la tratament se face in cazul pacientilor cu o viremie de cel putin 10.000 copii/ ml. Dum cum observi, daca ai trai in Europa Occidentala, te-ai incadra la indicatia de tratament antiviral. Desigur, daca ai resurse financiare, ai putea sa incepi terapia suportand costurile, dar odata inceputa, ea nu trebuie intrerupta sub nici o forma, decat la indicatia medicului (pierderea Ag HBs sau rezistenta demonstrata la antivirale).

- fibrotestul si fibroscanul s-au corelat intre ele, aratand acelasi scor al fibrozei. Asta inseamna ca nu are rost sa faci o punctie hepatica pentru ca eu cred ca cele 2 analize neinvazive au dat scorul corect. Fibroza F1-2 este semnificativa, dar nu este chiar atat de mare incat sa te sperii. Din ce am citit eu, sub tratament antiviral (entecavirul) unele studii au demonstrat regresia fibrozei la unii pacienti.

Eu acum stau si ma gandesc: era bine daca in loc de fibrotest, ai fi cazut fibromax pentru ca el ti-ar fi aratat pe langa fibroza, si o eventuala steatoza hepatica. Steatoza hepatica avansata (S2, S3) poate duce la fibroza hepatica. Eu nu sunt sigur ca fibroza ta (F1-2) este data de activitatea virala. Fibroza in cazul tau poate fi data de activitatea virala si/ sau o steatoza hepatica. Chiar, cum arata ecografiile hepatice in cazul tau?

- In orice caz, la valorile transaminazelor pe care le ai acum, este limpede faptul ca nu ai inflamatie hepatica si nici fibroza nu avanseaza in momentul de fata. Este foarte posibil, daca fibroza este data de activitate virala, ea sa se fi instalat cu multa vreme in urma atunci cand viremia era mare si cand, evident, transaminazele erau mari. Chiar, nu am inteles cum ai Ag HBe: pozitiv sau negativ?

- din hemoleucograma, importante sunt trombocitele (PLT cum apar in unele buletine de analiza). Important este ca ele sa nu scada sub 150.000

- referitor la intrebarea ta, daca nu faci tratament antiviral (iti doresc sa nu fie nevoie) scopul este acela de a nu inainte fibroza, adica de a ramane in stadiul actual.

 

In incheiere spun asa: ideal este ca toti pacientii sa aiba viremie nedetectabila. S-a demonstrat prin studii ca valorile inalte ale viremiei sunt perfect corelate cu valorile mari ale transaminazelor. 20.000 in cazul tau, este o incarcatura virala in care s-ar recomanda tratament, dar nu in Romania. In orice caz, daca ai Ag HBe negativ, teoretic virusul nu se replica. Daca el se replica, cred ca explicatia poate fi data de a o scadere a sistemului imunitar (mai degraba decat teoria virusului mutant, mai ales ca nu ai facut tratament antiviral pana acum).

 

Sper ca am raspuns la intrebarile tale. Daca mai ai si altele, le astept cu placere.

Sanatate!

Editat de Connny

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×