Jump to content
Forum Roportal
Sign in to follow this  
Black CAT

Arta de a trage chiulul la serviciu

Rate this topic

Recommended Posts

Nu stiu daca era mai corect sa incep topic-ul la "Coltul vesel", dar totusi are legatura si cu economia. Poate fi si mai rau decat in Romania :(

 

Arta de a trage chiulul la serviciu

 

Scandal in Franta, stirnit de manualul angajatului puturos, ''Buna ziua, lene''.

Angajatii care nu prea au chef de munca, dar nu stiu cum sa faca sa nu se prinda sefii lor de asta, au acum la dispozitie un adevarat manual, intitulat ''Buna ziua, lene - Arta si necesitatea de a munci cit mai putin la serviciu''.

 

Frantuzoaica Corrine Maier, autoarea sa, spune ca din aceasta carte salariatul invata de ce este in interesul lui sa munceasca cit mai putin si cum sa lupte din interior cu sistemul, fara a parea insa ca ar face asta.

 

Cartea, care vorbeste de fapt despre cum sa faci sa iti pastrezi sau sa iti cistigi un loc de munca bun si bine platit, fara sa intreprinzi, de fapt, nimic, este un antidot la modelul angajatului exemplar importat din Statele Unite de marile corporatii si propavaduieste o filozofie a “nepasatorului lenes activ”.

In primul rind, Corrine Maier spune ca trebuie sa iti alegi o slujba cu adevarat “nefolositoare” cum ar fi cea de consultant, consilier sau expert. Cea mai buna modalitate de a evita intrebarile care se refera la activitatile tale profesionale este sa umbli mereu grabit, parind foarte preocupat si cu un teanc de dosare sub brat.

 

“Neo-sclavii” in costum

 

Sfatul de baza al “manualului” se afla in capitolul “Cultura corporatiilor - Oameni prosti” si rezuma in fapt toate ideile anterioare: “Nu pierzi mare lucru daca nu faci mare lucru”. Dind ca exemplu situatia actuala din Franta, Corrine Maier evoca recentele scandaluri financiare si faptul ca multe cariere sint foarte riscante, iar pensiile amenintate.

Corrine Maier se adreseaza “neo-sclavilor” - asa cum ii numeste ea pe cei exploatati de angajatori - celor care sint obligati sa se imbrace ca niste clovni toata saptamina si sa isi iroseasca viata in sedinte fara rost.

Aparuta in luna mai in Franta, cartea a avut un succes enorm. sa-a vindut deja in 5.000 de exemplare si exista deja cereri de traducere a ei in mai multe limbi.

 

“Tradatoarea”, pedepsita

 

Cei care isi traiesc viata profesionala nefacind nimic trebuie sa dea dovada de multa discretie si diplomatie in “eforturile” lor pentru ca altfel risca sa isi piarda slujbele. Acesta este un sfat foarte folositor extras din carte, dar se pare ca tocmai autoarea manualului nu la-a respectat.

Economist-sef in Departamentul de cercetare si dezvoltare al companiei Electricite de France, Corrine Maier a fost instiintata ca va fi sanctionata pentru ca a incercat “subminarea sistemului din interior” si ca volumul ei “dauneaza imaginii firmei”.

 

In nota pe care compania, in curs de privatizare, i-a trimis-o femeii se afirma ca ea “nu a fost loiala firmei” si ca in numeroase ocazii “a citit ziarul in timpul sedintelor si a plecat de la intilnirile colective inainte ca acestea sa se termine oficial”.

 

Preluat de pe Evenimentul Zilei

 

Ce parere aveti, de-lor,de-nelor si de-relor angajati??? :dee

Share this post


Link to post
Share on other sites

In liceu aveam un profesor de desen, din Bucovina, un om deosebit......el cu acel inimitabil accent de bucovinean ne spunea: "pruncilor" (era apelativul preferat !) sa stiti ca poti sa scrii ceva foarte inteligent in presa, din care poti sa castigi o paine alba dar un altul vine a doua zi de combate si mai primeste si el una !!!"

Cred ca dupa ce a aparut al-IV-a nivel in management..care aproape combate inceputurile acestei stiinte..dupa ce managementul american pune cu botu' pe labe doctrinele britanice era nevoie si de o parodie la toate astea...dar aici nu pot incheia decat cu un citat ce ar putea deveni celebru:"Eu nu vreau sa-mi pastrez postul ... vreau sa avansez" la i g i u sa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca poti sa faci pe ocupatul mult timp.

Pana la urma tot te va intreba cineva ce ai facut si daca nu ai facut nimic ramai pe drumuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serviciul e servici. Trebuie sa muncesti ca de acolo mananci, e foarte simplu.

Tragi chiulul:

ramai pe drumuri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrei, ar fi frumos sa fie asa. Nu-ti ajunge sa muncesti, trebuie sa fii si smecher 8) Cel putin in proportie 80/20%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bine, la noi in tara daca nu esti smecher esti considerat fraier, asta in toate domeniile.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poate fi si mai rau decat in Romania :)

Arta de a trage chiulul la serviciu

Aparuta in luna mai in Franta, cartea a avut un succes enorm. sa-a vindut deja in 5.000 de exemplare si exista deja cereri de traducere a ei in mai multe limbi.

 

“Nu cred ca este nevoie sa fie tradusa si in limba romana. Nu de alta dar conationalii nostri au dus pe inalte culmi aceasta arta, in mod empiric ce-i drept, fara a avea nevoie de un suport teoretic . Precum Monsieur Jourdain, care facea proza fara sa stie. " Noi ne facem ca muncim ,voi va faceti ca platiti" mai tineti minte sloganul functionarilor din imensul aparat birocratic ,care din pacate sa-a perpetuat pana astazi. Bineinteles in forme mai rafinate,adaptate la noua realitate, dar cu atat mai perverse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

asta cu "statul" la munca merge de obicei in cazul lucratorilor la "stat' fiindca un patron de firma nu va tine niciodata oameni lenesi si incompetenti in firma sa.Dar daca este unul lenes si 3-4 mai muncitori..de obicei "chiulangiul" este acoperit de ceilalti..dar daca tu esti unul pe postul tau si nu faci nimic toata ziua..in catev zile zbori de la serviciu.. PAREREA MEA! ::):

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×